Vajon hol volt új bioélelmiszer-értékesítési rekord Európában?

A statisztikák szerint Európában Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó. A dán statisztikai hivatal adatai szerint 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a trend jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is. A dánok a biogazdálkodásban látják a megoldást.

A statisztikai hivatal szerint a legfontosabb ökológiai termékek a gyümölcs- és zöldségágazatból kerülnek ki. Mindkét termékcsoport kiskereskedelmi forgalma újra elérte az 565,8 millió eurót, ami az előző évhez hasonlítva mintegy 16 százalékos növekedést jelent. Az értékesítés ebben a szegmensben 2012 és 2018 között háromszorosára nőtt. A fogyasztás a tejtermékek és a tojás esetében 12 százalékkal, 451,1 millió euróra nőtt. Az értékesítés és a termelés pozitív tendenciája tovább folytatódik – írta a Magyar Mezőgazdaság.

Dán szakértők szerint a szántóföld közel 13 százalékát használják fel biotermelésre a következő évben. Ez a részesedés tavaly 10,5 százalék volt.

Dániában a bioélelmiszer kereskedelem értékesítési rekordot döntött 2018-ban
Dániában a bioélelmiszer kereskedelem értékesítési rekordot döntött 2018-ban

Komoly élelmiszeripari célok 2050-re

A növekvő bioélelmiszer-előállítással összefügg, hogy a dán élelmiszeripar megfogalmazta 2050-re a nettó nulla kibocsátásról szóló tendenciát. Eszerint nem fognak több üvegházhatású gázt kibocsátani, mint amennyit felvesznek. 2050-ben világszerte mintegy 10 milliárd ember lesz a Földön, és jelentősen megnő az állati és a növényi élelmiszerek iránti kereslet. Dánia partnereivel, valamint az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban gazdaságos és fenntartható módon szeretné megmutatni a világnak az éghajlatváltozás szempontjából semleges élelmiszertermelést. Ezt a jövőképet a dán mezőgazdasági és élelmiszerügyi tanács igazgatótanácsa fogadta el, ők képviselik a dán gazdálkodókat és az élelmiszertermelő vállalatokat.

A népesség növekedése, az élelmiszerkereslet és az éghajlatváltozás hatalmas kihívást jelent a Föld bolygónak. Ahhoz, hogy képesek legyünk a világ növekvő népességének táplálására az éghajlati kihívások megoldása mellett, innovatív megoldásokra és új technológiára van szükség – mondta Anne Lawaetz Arhnung, a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács vezérigazgatója.

Cikkajánló: Meglepődik, ha kiderül, hogy nem környezetkímélőbb a biotermesztés?
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Biopiaci helyzet – kitekintés Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? K...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...
Mi a gond a hazai biopiaccal? Egy éve hatályos az az igen hosszú nevet viselő rendelet, ami az ökológiai gazdaságokból származó termékek tanúsítására vonatkozik. Célja a fogyasztói...