Biopiaci helyzet – kitekintés

Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? Korábban összefoglaltuk már a hazai biopiac helyzetét és lehetőségeit. Mivel nagy lehetőségek rejlenek az exportpiacon, ideje kitekinteni az országhatáron kívülre is. Annak néztünk utána, hogy mi a helyzet az európai piacokon és milyen új trendek érvényesülnek az Amerikai Egyesült Államokban.

Amerikai Egyesült Államok

Az USA-ban is egyre fontosabb szerepet játszik az egészség és annak megőrzése. Ennek kapcsán készült el egy lista, az országban észlelt trendekről.

  1. A majomkenyérfa gyümölcséből készült ropogtatni valót eszik az amerikaiak
    A majomkenyérfa gyümölcséből készült ropogtatni valót eszik az amerikaiak

    A cégek új rost- és fehérjeforrások után kutatnak, és jelenleg a lencsét használják a tésztáktól kezdve a különböző édességeken keresztül.

  2. Egyre népszerűbb a cékla is, mind salátákba, mind ital, vagy joghurt formájában.

  3. Különböző italokban (pl: smoothies) egyre gyakoribb a gabonák jelenléte.

  4. A csökkenő méhpopulációra szinte azonnal reagálva a cégek úgynevezett „méh-mentes mézet” kezdtek előállítani gyümölcsök, például alma felhasználásával.

  5. Egyre több édes (kalcium miatt) és sós öntet és szósz fogy a megfelelőbb táplálkozás jegyében egyre többet fogyasztott saláták ízének fokozására.

  6. A vásárlók a szabadon tartott tehén tejét, a boldog csirke tojását keresik a polcokon. De ha GMO-gyanús árut észlelnek, azt biztosan a boltban hagyják.

  7. Egyre keresettebbek az afrikai „szuperkaják”, mint például a majomkenyérfa gyümölcséből készült ropogtatni való.

  8. A fehérjében gazdag „algatej”-re is egyre nagyobb a kereslet.

 

Európa

Kontinensünkről az egyes országok biogazdasággal foglalkozó földterületeit, éves kiskereskedelmi forgalmukat foglaltuk össze a biotermékeket illetően. De azt is táblázatba foglaltuk, mikortól számít hivatalosan az adott ország biotermelőnek. Ennek kezdete lehet egy bejegyzett gazdálkodó, vagy egy bio témával foglalkozó egyesület megalakulása.

A lista bár nem teljes, mivel a kisebb országok adatai nem elérhetőek, a kép mégis elég tiszta. Jól látszik, hogy a nagyobb országokban (Spanyolország, Olaszország, Németország, Franciaország) termelnek a legnagyobb területeken biotermékeket. A lista második felében helyezkedik el Magyarország 130.609 millió hektárral. Ezzel azonban megelőzzük Norvégiát, Horvátországot és Szerbiát is. A rendelkezésre álló adatok szerint éves szinten a legnagyobb forgalmat, évi több mint 7000 millió eurót, Németország bonyolítja a biopiacon, második a francia biopiac több mint 4000 millió euróval. Nagy volument érnek el az olasz, angol, svájci és osztrák biokiskereskedők is. Magyarország a sor végén kullog évi 25 millió euróval, de ezzel is megelőzzük Portugáliát, vagy éppen Bulgáriát. Az alábbi adatok szerint legrégebben a horvát gazdák folytatnak biogazdálkodást.

 

ország neve

bio földterület összesen (hektár, 2012)

bio tevékenység első észlelése

éves
kiskereskedelmi
forgalom
(millió euró)*

Spanyolország

1.593.197

1984

965

Olaszország

1.167.362

1960-as évek

1843

Németország

1.034.355

1924

7400

Franciaország

1.032.941

1930-as évek

4173

Lengyelország

661.687

1980-as évek

143

Nagy-Britannia

590.009

1946

1950

Ausztria

533.230

1920

1065

Törökország

523.627

1985

Csehország

488.658

1993

66

Svédország

477.685

1940

917

Görögország

462.618

1980-as évek

60

Románia

288.261

1997

80

Portugália

219.683

1985

22

Finnország

197.751

1918

202

Lettország

195.700

2004 (EU-s csatlakozás éve)

Dánia

182.930

1987

Litvánia

156.539

1987

Észtország

144.149

1989

20

Magyarország

130.609

1983

25

Svájc

125.961

1940-es évek

1520

Belgium

59.684

1960

417

Norvégia

55.260

1931

209

Írország

54.122

1982

100

Hollandia

48.038

1947

934

Bulgária

39.138

1987

8

Horvátország

31.904

1861

104

Izland

20.676

1930

Szerbia

6.340

2004

Luxemburg

3.924

1987

75

Montenegro

3.068

2004

Liechtenstein

1.087

1991

5

Forrás: ifoam-eu.org

*Az adatok a kisebb országok esetében csak becslésen alapulnak, vegyesen 2009-es, 2010-es, 2011-es, 2012-es adatok alapján.

Forrás: ifoam-eu.org, foodnavigator-usa.com

Ha kíváncsi a magyar biotermékek piacának helyzetére, olvassa el ezt a cikkünket is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...
Mi a gond a hazai biopiaccal? Egy éve hatályos az az igen hosszú nevet viselő rendelet, ami az ökológiai gazdaságokból származó termékek tanúsítására vonatkozik. Célja a fogyasztói...
Budapest Első Esti Piaca 2014. október 30 óta a belváros új attrakciója (Deák térrel szemben) a "Budapest Első Esti Piaca", a VI. kerület Király utca 8-10 szám alatti Centrál ...