Műtrágyával élelmiszer, élelmiszerből műtrágya

Az élelmiszerhulladék felhasználásával csökkentenék az egyre nagyobb mértékű pazarlást az Egyesült Államokban. Ehhez egy olyan technológiát szabadalmaztattak, amellyel a felesleges élelmiszerekből folyékony műtrágyát állíthatnak elő.

A világ egy jelentős részén éheznek az emberek, miközben az úgynevezett fejlett országokban rengeteg élelmiszer landol a kukában. Ez utóbbi problémával küzdenek az Egyesült Államokban is, ezért ottani vállalkozók és befektetők egy csoportja úgy döntött, újra felhasználja az elpazarolt élelmiszerhulladékot. Ráadásul megpróbálnak vele gyümölcsöt és zöldséget termelni – írja az entrepreneur.com szaklap. A lap szerint az USA-ban a fogyasztók, a gazdálkodók, és a vállalkozások évente 218 milliárd dollárt költenek 62 millió tonna olyan élelmiszerre, amelyet megtermelnek, feldolgoznak és a kereskedelembe szállítanak, de végül soha, senki nem eszi meg azokat, mivel hulladékként végzik. Ez pedig felelőtlen pazarlás, amire egy kaliforniai vállalat talált kiváló választ.

A hulladékot egy feldolgozó üzembe viszik, ahol nagy hordókba kerül, ott enzimekkel keverik össze, így egy folyékony, szerves műtrágyát hoznak létre.
A hulladékot egy feldolgozó üzembe viszik, ahol nagy hordókba kerül, ott enzimekkel keverik össze, így egy folyékony, szerves műtrágyát hoznak létre.

A probléma megoldására szabadalmaztatott a California Safe Soil nevű cég egy olyan technológiát, ami a szerves élelmiszer-hulladékot használja fel újra.

A hulladékot egy feldolgozó üzembe viszik, ahol nagy hordókba kerül és ott enzimekkel keverik össze. Így egy folyékony, szerves műtrágyát hoznak létre. Az eddigi tapasztalatok szerint ezzel a keverékkel több gyümölcsöt és zöldséget lehet termelni, ráadásul kevesebb víz felhasználásával. Ráadásul tovább csökkenthetők a költségek.

Az ebből készített új kísérleti műtrágya ugyanakkor nem ugyanazokkal a kémiai összetevőkkel rendelkezik, mint a legtöbb növényi műtrágya.

A cég elsődleges célja, hogy elterjessze a technológiát az Egyesült Államokban, ez azonban csak jelentős fejlesztésekkel és az amerikai fogyasztói magatartás változásával jöhet létre. Ehhez szükség van a szeméthez és az élelmiszerekhez kapcsolódó tudatosság növelésére. De ha a vásárlók is hajlandóak megszokni és alkalmazni az új rendszert, sokkal kevesebb hulladékot termelhetne az ország. Ha a próbálkozás sikerrel jár, a technológia elterjedhet más országokban is, hiszen nem az USA az egyetlen, ahol az élelmiszerpazarlás problémát jelent,

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Itthon is probléma az élelmiszerek pazarlása Megdöbbentő számokat lehet olvasni azzal kapcsolatban, hogy éves szinten mennyi élelmiszert dobunk ki a kukába úgy, hogy az még fogyasztásra alkalmas ...
Húsevés és pazarlás miatt egyre nagyobb az ökolábn... Érdekes hír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi terheli leginkább környezetünket. A legfrissebb információk szerint a húsintenzív étrend és ...
Bukósisak készül sárgarépából nem nyulaknak A fenntartható zöldségtermesztés része a hulladékfeldolgozás, amire David Hepworth és Eric Whale egy teljesen újszerű megoldást dolgozott ki: gyökérzö...
Másodpercenként 66 tonna élelmiszert dobunk a kuká... Egy amerikai jelentés szerzői szerint a probléma egyre csak nő, a hatékony megoldásokat pedig még nem találta meg a világ az élelmiszerpazarlás kihívá...
Közel 800 tonna élelmiszert adott ingyen tavaly az... Bár Magyarországon ugyan jelenleg nem kötelező a lejáró élelmiszerek karitatív célú átadása, az ALDI és az Élelmiszerbank 2016 óta tartó együttműködé...
Ne dobja ki pénzét, zöldségét, gyümölcsét! Magyarországon évente nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada, körülbelül a harmada termelődik a háztartások...