Kávé, kakaó és vanília termesztése a trópusi területeken

A trópusi országokban, ahol a kistermelők száma magasnak mondható előszeretettel foglalkoznak kakaó, kávé és vanília termesztésével, ugyanis ezek igen megbízható jövedelemforrások az ott élők számára. Számos országban pedig a földhasználat változását adja, különösen az agrár-erdészeti termesztés területén, ahol a termesztés során árnyékot adó fákkal kombinálják a növényeket. Úgy gondolják a gazdálkodók, hogy ezek a növények nagyban elősegíthetik az ökológiailag fenntartható termesztés kialakítását.

A Göttingeni Egyetem kutatói kimutatták, hogy az agrár-erdészeti rendszerek földhasználatának alakulása nagy szerepet játszik az erdőgazdálkodás fenntarthatóságának felmérésében – írja a Science Daily.

Cél a kávé-, kakaó- és vaníliaültetvények betelepítése az ökoszisztéma rombolása nélkül. (Fotó: Pixabay, Young_n)
Cél a kávé-, kakaó- és vaníliaültetvények betelepítése az ökoszisztéma rombolása nélkül. (Fotó: Pixabay, Young_n)

A trópusi agrár-erdészeti területek jelenlegi kihasználása nagyban különbözik földhasználat szempontjából a korábban alkalmazott használattól. A jelenleg kidolgozás alatt lévő agrár-erdészeti terület, amely tartalmazza a kakaó, a kávé és a vanília növényeit létesíthető már meglévő erdőben, ahol az aljnövényzetet helyettesítik ezekkel a növényekkel. Ez a folyamat viszont negatív hatással lehet az ökoszisztémára, ugyanis sok növény- és állatfaj kerül veszélybe a korábbi aljnövényzet kiirtásával. Viszont ez az „agrárerdő” létrehozható nyitott földterületen is, amely korábban erdő volt, csak korábban kiirtották a szántók kialakítása érdekében. Ebben az esetben ezeket a területeket fákkal népesítik be, amely az állatvilág számára is kedvező lehet, továbbá hűtő hatásuk is lehet, amely csökkenti a globális felmelegedést.

Dominic Martin, a tanulmány első szerzőjének elmondása szerint az eredmények alapján az agrár-erdőgazdálkodási rendszerek csak abban az esetben segíthetik a területen a biodiverzitás növekedését, ha szántó területeken és nyílt földön helyezkednek el. A fajokban gazdag trópusi erdők vanília-, kávé- és kakaóültetvényekké való átalakítása viszont mindenképp elkerülendő az ökoszisztéma fejlődése érdekében. Holger Kreft professzor, a Göttingeni Egyetem Biodiverzitás, Makroökológia és Biogeográfia Csoportjának vezetője hozzátette, hogy ehhez a folyamathoz viszont ösztönzésre van szükség. A fenntarthatóság szempontjából elkerülendő a jelenlegi trópusi erdők kávé, vanília és kakaó bokrokkal való betelepítésé. Csak így érhetők el az agrár-erdészeti rendszerekben történő termesztés ökológiai előnyei.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

3,5 milliárd forint érkezik élőhely fejlesztésre... A mezőgazdasági táj és az ökoszisztéma állapota kiemelkedően fontos manapság, ezért az agrárium ezen területét is támogatják. A most megjelent felhívá...
Kijózanító hír érkezett a csokoládé kedvelőinek... A csokoládé egy rendkívül népszerű fogyasztási cikk, a világ minden táján előszeretettel vásárolják az emberek. Ez a finomság azonban nem jöhetne létr...
A madagaszkári hurrikán megfekszi a fagylaltimádók... A világ legnagyobb vaníliatermesztő helye Madagaszkár. Idén egy ciklon miatt a szokásosnál jóval kevesebb lett a betakarítható vanília mennyisége, ezé...
Jócskán drágulhat az idén a kakaó A várakozások szerint 2018-ban az ideinél kevesebb kakaóbabot takarítanak majd be. Ez a kakaó árának emelkedését hozhatja magával, mert a kereslet vál...
Nagy lehetőségek vannak a magyar csokoládégyártásb... Tavaly és tavalyelőtt 18 ezer tonna csokoládé készült Magyarországon, ennek csaknem harmada a külföldi piacokon talált gazdára. Egyre több a magas kak...
121 madárfaj pusztulhat ki a fejlődő országokban a... Tovább csökkenhet a fajok változatossága, mert a Nyugat fogyasztása miatt 121 madárfaj pusztulhat ki a fejlődő országokban. A madarak élőhelyének mez...