Jó szezont várnak: bőségesen teremhet idén a szamóca

Kedvező idényben bizakodhatnak a hazai szamócatermesztők, mert sem a fagy, sem az eső nem károsította a termést. Bár a szüret a fűtött üvegházakban már elindult, a valódi szezonkezdetre még egy kicsit várni kell. A vevőknek nem kell áremelkedéstől tarta­niuk, sőt, a bőséges terméskilátások következtében a tavalyinál kicsit olcsóbban is a boltokba kerülhet a szamóca.

Ugyan kis mennyiségben, de az elmúlt hetekben már megjelent a magyar szamóca a piacokon. Az eperszüret a fűtött üvegházakban április elején kezdődött el, a jövő hét második felében pedig a nem fűtött fóliasátrakból is piacra kerülhet a termés – írta az Agrofórum portál.

Jó szezont hozhat idén a szamóca a termesztőknek
Jó szezont hozhat idén a szamóca a termesztőknek

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB alelnöke a Magyar Időknek elmondta: hazánkban 700-800 hektáron foglalkoznak szamóca termesztésével a gazdálkodók. A területek egyik felén szabadföldi, míg a másik felén fóliasátras, üvegházas termelés történik. Fűtött üvegházakban csak nagyon kevesen termesztenek epret, az összfelület alig néhány százalékát teszi ki. Ezért a szezon igazán csak most kezd beindulni.

Április 25-ét követően egyre több helyen találkozhatnak a vásárlók a magyar eperrel, az igazán nagy mennyiség pedig május elejétől kerül majd a piacra. Ekkor kezdik szedni a szabad földön termő gyümölcsöt.

Apáti Ferenc
Az idén nem nehezítették az időjárási szélsőségek a termelést

Míg egy évvel korábban jelentős, 50-60 százalékos téli fagykárról kellett beszámolnunk, addig az idén szó sincs ilyen mértékű kiesésről. A márciusi fagyhullámok a Dunántúlon és Szabolcsban okoztak kisebb károkat, ez azonban nem lesz hatással az országos szamócaszezonra – közölte Apáti Ferenc.

A tavaszi fagy sem okozott gondot az eperföldeken, és remélhetőleg a következő hetekben sem kell már nagyobb lehűléstől tartaniuk a gazdálkodóknak. Míg a legtöbb növénykultúránál a belvíz és a sok eső is nehezítette a termelők dolgát, addig a jellemzően homokos talajon termelt szamócánál nem okozott nagyobb gondot a nagy mennyiségű őszi és téli csapadék.

Apáti Ferenc szerint ezért összességében jó szezonra számítanak a termelők, várhatóan a mennyiséggel és a minőséggel sem lehet probléma. A kedvező terméskilátások következtében az árakban sem várható nagyobb változás, a vásárlók jellemzően az előző években megszokott áron vehetik meg a szamócát.

Akár olcsóbb is lehet a szamóca a szezon közepére

Az előző évi szezonkezdethez képest egy kicsit olcsóbban kerülhet piac­ra a gyümölcs, tavaly ugyanis a fagykár okozott némi drágulást, az idén viszont bőséges termés ígérkezik – mondta az alelnök. Bár az import, mint minden évben, az idén is nagy mennyiségben van jelen az országban, ugyanakkor Apáti Ferenc szerint egyre több vásárló keresi tudatosan a magyar gyümölcsöt. A szezon elején is sokan választják a jó ízű, ám ekkor még drágább hazai árut. Az árak között továbbra is nagy különbség van, a fóliasátorban termelt magyar eper másfélszer, de akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a spanyol vagy az olasz. Áprilisban nem ritka a 2-3000 forintos eper a boltokban és a piacokon. Május elején azonban – ahogy megjelenik a szabadföldi szamóca a kínálatban – az árak is csökkenni kezdenek, ezzel együtt pedig lassan eltűnik a külföldi áru is a piacokról. Tavaly itt írtunk a témában arról, hogy válság szélén van a szamócaágazat, olvassa el korábbi cikkünket is!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így tud szamócát szüretelni 10 hét múlva Az év során bármikor, akár 10 hét múltán is szüretelhet szamócát, ha frigópalántát ültet. Nagyobb termés azonban csak a következő évben várható. A sza...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban... A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a t...
Most akkor szamóca vagy eper? A legtöbb helyen eprezzük, de valójában szamócáról beszélünk. Van fehér, és van piros színű változata is. Az eperfák között, amit szokás szederfának i...
Már tart az eperszezon – mire kell figyelni? Legkorábbi szabadföldi gyümölcs Magyarországon a szamóca, közkeletű, de téves nevén az eper. Termesztése nem bonyolult, ha odafigyel rá a gondos gazda...
Olykor a sok eső is árthat Zamatos, nagy szemű, mutatós és édes, beérett a hazai szabadföldi eper. Kilóját e hét elején 900-1200 forint között kínálták Tolna megyében. A termelő...