Kedvező idényben bizakodhatnak a hazai szamócatermesztők, mert sem a fagy, sem az eső nem károsította a termést. Bár a szüret a fűtött üvegházakban már elindult, a valódi szezonkezdetre még egy kicsit várni kell. A vevőknek nem kell áremelkedéstől tartaniuk, sőt, a bőséges terméskilátások következtében a tavalyinál kicsit olcsóbban is a boltokba kerülhet a szamóca.
Ugyan kis mennyiségben, de az elmúlt hetekben már megjelent a magyar szamóca a piacokon. Az eperszüret a fűtött üvegházakban április elején kezdődött el, a jövő hét második felében pedig a nem fűtött fóliasátrakból is piacra kerülhet a termés – írta az Agrofórum portál.
Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB alelnöke a Magyar Időknek elmondta: hazánkban 700-800 hektáron foglalkoznak szamóca termesztésével a gazdálkodók. A területek egyik felén szabadföldi, míg a másik felén fóliasátras, üvegházas termelés történik. Fűtött üvegházakban csak nagyon kevesen termesztenek epret, az összfelület alig néhány százalékát teszi ki. Ezért a szezon igazán csak most kezd beindulni.
Április 25-ét követően egyre több helyen találkozhatnak a vásárlók a magyar eperrel, az igazán nagy mennyiség pedig május elejétől kerül majd a piacra. Ekkor kezdik szedni a szabad földön termő gyümölcsöt.
Apáti Ferenc
Az idén nem nehezítették az időjárási szélsőségek a termelést
Míg egy évvel korábban jelentős, 50-60 százalékos téli fagykárról kellett beszámolnunk, addig az idén szó sincs ilyen mértékű kiesésről. A márciusi fagyhullámok a Dunántúlon és Szabolcsban okoztak kisebb károkat, ez azonban nem lesz hatással az országos szamócaszezonra – közölte Apáti Ferenc.
A tavaszi fagy sem okozott gondot az eperföldeken, és remélhetőleg a következő hetekben sem kell már nagyobb lehűléstől tartaniuk a gazdálkodóknak. Míg a legtöbb növénykultúránál a belvíz és a sok eső is nehezítette a termelők dolgát, addig a jellemzően homokos talajon termelt szamócánál nem okozott nagyobb gondot a nagy mennyiségű őszi és téli csapadék.
Apáti Ferenc szerint ezért összességében jó szezonra számítanak a termelők, várhatóan a mennyiséggel és a minőséggel sem lehet probléma. A kedvező terméskilátások következtében az árakban sem várható nagyobb változás, a vásárlók jellemzően az előző években megszokott áron vehetik meg a szamócát.
Akár olcsóbb is lehet a szamóca a szezon közepére
Az előző évi szezonkezdethez képest egy kicsit olcsóbban kerülhet piacra a gyümölcs, tavaly ugyanis a fagykár okozott némi drágulást, az idén viszont bőséges termés ígérkezik – mondta az alelnök. Bár az import, mint minden évben, az idén is nagy mennyiségben van jelen az országban, ugyanakkor Apáti Ferenc szerint egyre több vásárló keresi tudatosan a magyar gyümölcsöt. A szezon elején is sokan választják a jó ízű, ám ekkor még drágább hazai árut. Az árak között továbbra is nagy különbség van, a fóliasátorban termelt magyar eper másfélszer, de akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a spanyol vagy az olasz. Áprilisban nem ritka a 2-3000 forintos eper a boltokban és a piacokon. Május elején azonban – ahogy megjelenik a szabadföldi szamóca a kínálatban – az árak is csökkenni kezdenek, ezzel együtt pedig lassan eltűnik a külföldi áru is a piacokról. Tavaly itt írtunk a témában arról, hogy válság szélén van a szamócaágazat, olvassa el korábbi cikkünket is!