Mindenki fele ennyi húst ehetne a fenntarthatóság jegyében

A húsfogyasztás drasztikus csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei Húsatlasz kiadványban. A kezdeményezők a Zöldek pártjához közeli Heinrich Böll Alapítvány és a Németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) szakértői. Szerintük az országuk egyelőre még nem lehet Európa példaképe a haszonállatok védelmében, legfeljebb a középmezőnyben van jelen.

Ajánlásaikat tizenkét pontban foglalták össze, és azon a meggyőződésen alapulnak, hogy a húsfogyasztás csökkentése, a jelenleginél alacsonyabb állatlétszám és a környezetkímélő állattartás „a globális fenntarthatóság és igazságosság hatékony klímabarát eszköze”.

A húsfogyasztás lefelezését tartja követendő példának több német szervezet is a Húsatlasz kiadványban
A húsfogyasztás lefelezését tartja követendő példának több német szervezet is a Húsatlasz kiadványban

A közelmúltban nyilvánosságra hozott dokumentum szerzői fontosnak tartják a célkitűzéseiknek a közvéleménnyel való megismertetését és elfogadtatását, mert véleményük szerint Németországban sok ember nyitott az ügy iránt. Márpedig ha a társadalom egyre szélesebb körben elfogadja az állattartás feltételeinek megújítását, akkor ezeket a feltételeket az állatok szükségleteihez kell majd igazítani. A témát a Magyar Mezőgazdaság járta körül.

A Húsatlasz betekintést nyújt a húsfogyasztás mögött rejlő globális kapcsolatokba, ugyanis kizárólag a tájékozott, kritikus fogyasztó képes a megfelelő döntések meghozatalára és képes követelni a szükséges változásokat. A Húsatlasz magyar kiadása innen tölthető le.

A Húsatlasz megalkotói fontosnak tartják a húskészítmények csomagolásán egy olyan állami tanúsítvány alkalmazását, ami az állattartás környezet-, illetve állatbarát jellegét igazolja. Azzal az évi csaknem 60 milliárd eurós forrással pedig, amit az unió közös agrárpolitikájára fordítanak, a jövőben szerintük főleg az ökológiai és állatbarát termelést kellene támogatni. A terveik között szerepel a talajvíz nitrátfertőzésének elkerülése, az adott területen tartott állatok  számának korlátozása, továbbá a trágyázásra vonatkozó előírások szigorítása.

A húsfogyasztás mérséklése az áruházláncok közreműködésével sikerülhet

A kezdeményezők úgy vélik, hogy az állatvédelem ügyéhez a szupermarketeknek is csatlakozniuk kellene. Ráadásul úgy, hogy azt ne a reklámeszközeként használják. Az internethasználatot pedig vonzóbbá kellene tenni a kis- és közepes üzemek körében annak érdekében, hogy a világhálón keresztül intenzív kommunikáció alakuljon ki a fogyasztókkal – állítják. Emellett a terveik szerint fenntarthatóbbá kellene tenni a technikai eszközök hústermelésben való használatát. Mindezt úgy, hogy az ne okozzon fizikai fájdalmat az állatoknak. Végül pedig egy-egy állat valamennyi étkezésre alkalmas részét helyben kellene elfogyasztani, nem lenne szabad – ahogy az ma gyakran történik – a legjobb darabokat hazai fogyasztásra kiválogatni, az ott kevésbé kedvelt részeket pedig a világ más, kevésbé fejlett térségeibe szállítani. Korábban itt írtunk arról, hogy a környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a hústermelés súlyosan terheli a környezetet és veszélyes lehet az egészségre.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Milyen lesz a jövő gabonafronton? Bőséges gabonatermés, csökkenő mezőgazdasági termékárak – ez lehet a jövő? Egy legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés szerint legalábbis erre számíthat...
Valóra válhat a fantázia: húskészítés laborban... Húszmillió dollárral száll be a Memphis Meats startup-cégbe Bill Gates (Microsoft), Richard Branson (Virgin) és Jack Welch (a GE egykori vezére). A vá...
Csak mesterséges hús kerül az emberiség tányérjára... Harminc év múlva az emberek már nem ölnek állatokat a húsukért a híres brit milliárdos szerint. Richard Branson, a Virgin lemezkiadó dúsgazdag tulajdo...
Bajt okozhat, hogy túl sok antibiotikum van a húso... Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az, hogy túl sok antibiotikum van a húsokban, ugyanolyan veszélyes lehet, mint egy halálos járvány ...
A húsfogyasztók is erősen hibáztathatók a környeze... A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF jelentése szerint a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60 százalékáért a hús alapú é...
A környezet védelmében különadót vezetnének be a h... A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a h...