A húsfogyasztók is erősen hibáztathatók a környezetrombolásért

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF jelentése szerint a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60 százalékáért a hús alapú étrend tehető felelőssé, ami hatalmas teher a Föld erőforrásaira. Az új jelentés kiemeli, hogy a hús iránti globális igény rombolja a környezetet. Ehhez nagyban hozzájárul az állatoknak szánt takarmánynövények termesztése.

Romba dönti a világot a hús alapú étrend?

A nevelt baromfik, sertések és más állatok ellátásához szükséges szójához hasonlóan nagy mennyiségben termesztett növényeket óriási területeken művelik. A WWF tanulmánya alapján ez a gazdálkodási forma szupergyorsan meríti ki a természeti erőforrásokat. A kutatás arra is rámutatott, hogy az intenzív és ipari állattenyésztés kevésbé tápláló ételeket hoz létre. A cikket a Greenfo oldal hozta le.

A hús alapú étrend teheti taccsra a bolygót és az élővilág sokféleségét - Fotó: Pixabay, Divily
A hús alapú étrend teheti taccsra a bolygót és az élővilág sokféleségét – Fotó: Pixabay, Divily

A vizsgálatok szerint az 1970-es évekből származó csirkék húsa hatszor több omega-3 zsírsavat tartalmazott, mint a napjainkban intenzíven nevelt szárnyasoké.

Az Appetite for Destruction című tanulmányt  a Compassion in World Farming (CIFW) nevű állatjóléti szervezet közreműködésével a londoni 2017-es Extinction and Livestock konferencián mutatták be. Ezzel akarták felhívni a figyelmet arra, hogy az állatok takarmányozására használt növények termesztéséhez nagy mennyiségű és kiterjedésű mezőgazdasági területre van szükség. Ez a földigény pedig kifejezetten káros, és veszélyezteti a világ legsebezhetőbb területeit, többek között az Amazonast, a Kongói-medencét és a Himaláját.

A jelentésre és a konferenciára az ipari mezőgazdaságban egyre terjedő és aggasztó állapotok miatt volt szükség. Nemrég például egy Guardian/ITV vizsgálat mutatta ki, hogy a 2 Sisters Food Group-hoz tartozó csirkegyári személyzet alapvető élelmiszer-biztonsági információkat címkézett át az Egyesült Királyságban.

Évente 60 kiló szójára van szüksége egy embernek, hogy húst egyen

A fehérjegazdag szója ma olyan nagy mennyiségben kerül előállításra, hogy egy átlagos európai évente nagyjából 61 kg-ot fogyaszt el belőle. Ennek a nagy része közvetve olyan állati termékek elfogyasztásából származik, mint a csirke, a sertés, a lazac, a sajt, a tej és a tojás.

Ha azonban a hús iránti globális kereslet az előrejelzéseknek megfelelően fog növekedni, akkor a szója termelése 2050-re közel 80 százalékkal növekedhet.

Duncan Williamson, a WWF élelmiszer-politikai vezetője szerint a világ több állati fehérjét fogyaszt, mint amennyire szüksége van, és ez pusztító hatással van a környezetre.

A biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékát az általunk elfogyasztott étel okozza. Tudjuk, hogy sokan tudatában vannak annak, hogy a hús alapú étrend hatással van a vízre és a földre, valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáért is felelős.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a legnagyobb probléma az állatokat ellátó takarmány előállításából származik.

– mondta.

Ma egy főre több mint három szárnyas jut, így 23 milliárd csirkével, pulykával, libával, kacsával és gyöngytyúkkal a növényi takarmány legnagyobb fogyasztója a baromfi. A második legnagyobb a sertésipar, ami 2009-ben a világ takarmányának 30 százalékát élte fel.

Csirke után sertés a legnagyobb kedvenc

Az Egyesült Királyságban a csirkehús után a második kedvenc a sertéshús. 2015-ös adatok szerint átlagosan egy ember 25 kilónyi sertéshúst fogyasztott el egy évben. Közel annyit, amennyi egy főnek ajánlott teljes éves húsmennyiség. Az Egyesült Királyság táplálkozási útmutatói 45-55 g fehérjét ajánlanak naponta. De az átlagos brit fogyasztás 64-88 g közé esik, melynek 37 százaléka hús és húskészítmények. Itt olvashatott korábban a húst hússal étrend terjedéséről.

Rockzenéhez köti a felmérést a Természetvédelmi Világalap

Nyilván nem véletlen a WWF felmérésének címadása – az “Appetite for Destruction” amellett, hogy passzol a témához, a népszerűsítésben is fő cél volt az ismertség, ugyanis a Guns N’ Roses nevű rockzenekar világhírű első albumának is ez a neve, ami 1987-ben jelent meg és nagyon sokáig vezette is a slágerlistákat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Stabil növekedés jellemzi az európai mezőgazdaságo... Az Európai Bizottság középtávú előrejelzése szerint kedvezően alakul 2014-től az európai mezőgazdaság helyzete: a tej-, a sertés- és a szárnyaságazat ...
Milyen lesz a jövő gabonafronton? Bőséges gabonatermés, csökkenő mezőgazdasági termékárak – ez lehet a jövő? Egy legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés szerint legalábbis erre számíthat...
Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...
Húsnagykerben csapott le a Nébih – 9 tonna húst fo... Az élelmiszerágazatban a termékek jelölése kiemelten fontos annak érdekében, hogy nyomon követhető legyen a származásuk és ’életútjuk’ akár a vevő szá...
Húst hússal lesz az új divat Az élelmiszertermelés komoly kihívás előtt áll, mivel a következő évtizedekben az élelmiszer iránti kereslet 70%-kal is nőhet, miközben jelentős étren...
Az EU tesz róla, hogy eggyel kevesebb gond miatt f... Nem is gondolnánk, hogy egy kiadós fejfájást akár egy kiadós étkezés is okozhat. Kutatók ugyanis felfedezték, hogy némely élelmiszeradalék túlzott has...