Már a trágyakezelés is lehet okos

Állattartó telepen fontos a megfelelő trágyakezelési rendszer kialakítása, a fázisbontó-trágyaszeparátor rendszerek üzemeltetése. Ezek általában automatizált folyamatok, de probléma esetén, arról nem értesül a személyzet. Ez komoly probléma, mivel így költséges hibajavítások válnak szükségessé a berendezéseken, és a folyamat is megáll, vagy akár el is áraszthatja a telepet az anyag. A megelőző távfelügyelet megvalósítására nyújt fejlett, professzionális megoldást az OkosFarm és a BAUER közös fejlesztésű, Okos trágyakezelő rendszere. […]

Tovább…

Share Button

Eladták a 9 halálos áldozatot követelő zöldségeket kiadó bajai hűtőházat

A belga Greenyard cég közölte, hogy eladta magyarországi érdekeltségeit az ugyancsak belga Roger & Roger nevű családi vállalkozásnak. Az üzlet legfőbb eleme az a bajai hűtőház, amelyet 2018. június végén kellett átmenetileg bezárni azért, mert korábban olyan fertőzött zöldségek kerültek ki az egységből, amelyek fogyasztásába 9 ember halt bele Nyugat-Európában. Egyébként Baján tavaly szeptember közepén már újraindult a termelés, miután a fertőzés okát azonosították, és ahogy akkor jelezték, az előírt biztonsági követelményeknél is szigorúbb saját működési feltételrendszert dolgoztak ki. […]

Tovább…

Share Button

Idén nem lesz gyümölcsháború: odaveszett a lengyel alma 60 százaléka

Nem viselte jól a lengyel alma a két hullámban érkező fagyot és a szárazságot. Az ottani gazdák arról számoltak be, hogy a gyümölcsök éretlenül esnek le a fáról. A kár nem egyforma mértékben érte az egyes fajtákat; a legrosszabbul az idared és a golden járt. Ennek következtében az almapiacon nem várható árháború. […]

Tovább…

Share Button

Még több magyar téliszalámi mehet külföldre: jövőre kezdődhet el a szegedi gyár új üzemének építése

Jövőre kezdődhet el a Pick új gyártóüzemének építése Szegeden, a beruházással 30 százalékkal növelik a nemespenészes szárazáruk, köztük a magyar téliszalámi értékesíthető mennyiségét. Ezt Sutka László megbízott vezérigazgató jelentette be a csongrádi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón. A jelenleg tervezés alatt álló új készítményüzemet az M43-as autópálya 5-ös út találkozásánál lévő 100 hektáros fejlesztési területen építik meg. […]

Tovább…

Share Button

Elkeserítő megállapítások a hazai búzatermesztés jövőbeni kilátásairól

A korábban vártnál gyorsabb és nagyobb mértékű klímaváltozás hatására a hazai mezőgazdasági termelés éghajlati körülményeinek kedvezőtlen alakulása figyelhető meg és további romlása várható. Mindez jól megalapozott felkészülést tesz szükségessé az agrárágazat szereplői részéről. Ezt hivatott segíteni a nemrég közzé tett “A klímaváltozás hatásának modellezése a főbb gabonafélék esetében” című kutatás, ami az Agrárgazdasági Kutató Intézetnél jelent meg. Ennek a legfőbb megállapításait foglaltuk össze. […]

Tovább…

Share Button

Poliuretánra cserélték a termőföldet és bevált

Az angliai Sheffieldi Egyetem szakértői kísérleteik során arra a következtetésre jutottak, hogy a poliuretán habokba ültetett növények kétszer-tízszer gyorsabban nőnek, mint a termőtalajban termesztettek. […]

Tovább…

Share Button

Minden földtulajdonos fölött ott lebeg az 5 milliós büntetés réme

Az idei évtől szigorodott a szabályozás, mivel megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák. […]

Tovább…

Share Button

Nyelvük miatt lőnek ki 440 ezer pacsirtát Romániában

440 ezer pacsirta kilövését engedélyezik Romániában, hogy pástétomot csinálhassanak a kis madarak nyelvéből. Miután május végén a román vízügyi és erdészeti minisztérium elfogadta az újabb vadászati időszakra szóló rendeletet, a Román Madártani Társaság (SOR) Pacsirtavadászat-ellenes petíciót indított. Ebben tiltakoznak a madarak kilövése ellen, és arra kérik a polgárokat, mondjanak nemet a pacsirtavadászatra. A pacsirtákra nyelvük miatt vadásznak, ebből készítik a pacsirtanyelv-pástétom nevű gasztronómiai luxusterméket. […]

Tovább…

Share Button