A hazai piac után Szlovákiába terjeszkedne a hajdúsági savanyítóüzem

Évente több mint 500 tonna hazai zöldséget savanyítanak a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen alkotta háromszög „súlypontjában” található Polgáron. A környékbeli és a hazai nagykereskedelem után a savanyítóüzem már a külföldi piacokra is kilépett. A zöldségsavanyítással foglalkozó Vegi Pont Kft. vezetője, Garzó Galatea válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Hogyan kezdődött a történet?

Korábban a nitrogén műtrágya-kereskedelemmel foglalkozó Polgári Agrokémia Kft.-nél dolgoztam marketinges munkatársként. Ám mivel élelmiszermérnökként végeztem a Budapesti Corvinus Egyetemen, nagy vágyam volt, hogy a szakmámban helyezkedjek el. Aztán jött a lehetőség, hogy Polgár külterületén megvehessünk egy 700 négyzetméteres savanyítóüzemet. Mivel a 1996-os alapítása óta kifogástalanul, rendben működött, így a családdal közösen úgy döntöttünk, ilyen irányban bővítünk.

Mosolygós a hangulat a savanyítóüzem által töltött üvegekben
Mosolygós a hangulat a savanyítóüzem által töltött üvegekben
Milyen termékek kerülnek ki az üzemből?

Jelenleg 27 féle termékünk van, de további folyamatos bővülés várható. A legfontosabb húzó termékünk a savanyított káposztalevél és káposzta, de keresettek az uborka- és a paprikafélék, valamint a karfiol, a kisdinnye és a zöldparadicsom is.

Ez igen változatos termékpaletta. Mely hazai országrészek és országok számítanak a legfontosabb felvevőpiacoknak?

Főként Kelet-Magyarországon látjuk el a kereskedelmi partnereinket és a gasztronómiából érkező ügyfeleket, illetve exportálunk is. Romániába, Szlovákiába, Angliába és Spanyolországba viszik tőlünk a savanyúságokat. A legtöbb termékünk itthon fogy, ezt követik a román, majd a szlovák megrendelések. Éttermek és konyhák is vesznek tőlünk. Közvetlenül és gasztronómiai nagykereskedéseken keresztül egyaránt. Mintaboltunk egyelőre nincs, a miskolci nagybani piacon van nagykereskedésünk.

Hogyan lehet ezt a sok célterületet ellátni termékkel?

500 tonna zöldséget dolgozunk fel évente. Javarészt környékbeli gazdáktól illetve az önkormányzatoktól szerezzük be az alapanyagokat. Hagyományos módszerrel készítjük a termékeket.

Garzó Galatea, a Vegi Pont Kft. vezetője
Garzó Galatea, a Vegi Pont Kft. vezetője
Az olvasókat biztosan érdekli, hogy hogyan zajlik maga a savanyítási folyamat?

Nagy figyelmet fordítunk az élelmiszerbiztonsági előírások betartására. Ahogy beérkeznek hozzánk a zöldségek, először tisztítjuk azokat. Szükség esetén hámozzuk, aztán elkészítjük a megfelelő felöntőlevet, majd a savanyító hordóban érlelődnek 6-8 héten át, terméktől függően. Innen kerülnek kiszerelésre. Ezt a munkát egyelőre hagyományos kézimunkával végezzük. Jelenleg tizenhárman dolgozunk az üzemben. Március végére várjuk Kínából azt az automata csomagológépet, amivel még gyorsabban tudjuk kielégíteni a növekvő megrendelői igényeket.

Mi volt eddig a legnagyobb meglepetés a savanyítóüzem átvétele óta?

A csomagológépet megtalálni nem volt egyszerű, de az üzem átvétele is hozott meglepetést: egy nagyon jól működő konstrukciót sikerült megvennünk az előző tulajdonostól, akitől ráadásul szaktanácsadást is kapunk.

A termékválaszték bővítése mellett mik a cég további tervei?

Szeretnénk mindenféleképpen a hazai piacon bővíteni, illetve Szlovákia is kiemelt célpontunk marad.

Reméljük, a folytatás is jól alakul majd. Örülünk, ha a hazai KKV az exportpiacokon is meg tudja vetni a lábát.

Savanyított káposztalevél is készül a savanyítóüzemben
Savanyított káposztalevél is készül a savanyítóüzemben
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...
Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...