Egy sor újdonság segíti a magyar almatermesztés fejlesztését

Nyírmadán, Poór Miklós almaültetvényén rendezett szakmai napot a KITE Zrt., a UPL Hungary Kft. és a Yara, hogy bemutassák újdonságaikat. A többi közt új almafajta klubrendszerű hazai bevezetésére készül a KITE, és új spanyol permetezőgépek kerültek a kínálatába. A UPL a termés-előrejelzést pontosító alkalmazást kínál. Az alma tárolhatóságát megfelelő tápanyagellátással a Yara megoldása segíti.
Az ötéves ültetvényen az idén az öntözőrendszert újították meg, mondta bevezetőjében Poór Miklós, új víztározó készült, és kicserélték a csepegtetőcsöveket is, mert a nagy vastartalmú víz miatt nem volt más megoldás. […]

Tovább…

BAZ megyében sincs ember, aki leszedi a gyümölcsöt

Alig találni idénymunkásokat a zöldség- és gyümölcságazat munkáinak elvégzésére Magyarországon. Nincs, aki leszüretelje a gyümölcsöt és betakarítsa a zöldséget. Van, ahol napi 10-15 ezer forintot is ajánlanak a munkásoknak, de így sem találnak értékelhető segítséget a feladatokra. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is ezzel a gonddal küzdenek a gazdák. A szedd magad megoldások sem hozzák a várt eredményeket. […]

Tovább…

RhizoMagic™ – Amikor stressz van és amikor nincs

Zöldség- és gyümölcsültetvényeinket gyakran érik olyan stressztényezők, melyek az egyre erősödő időjárási anomáliák (jégkár, viharok, aszály), illetve a káros talajviszonyok és a gyomirtóstressz következményei. A felsoroltak ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban akár több, olykor ellentétes hatás is érvényesülhet (aszály – belvíz, hideg – hőségnapok). A stresszoldó készítmények közül azok lehetnek a legeredményesebbek, amelyek többféle stresszfaktor jelenléte esetén is képesek segíteni a növényeknek. […]

Tovább…

Ami a talajnak és a növénynek természetesen szükséges: a Polysulphate

Az őszi vetésű növények számára különösen aktuális témáról, a tápanyag-gazdálkodásról tartott élő, on-line webináriumot a gazdák és a téma iránt érdeklődők számára, 2021. augusztus 5-én az Everris/ICL Internationaltől Rácz Gábor szaktanácsadó és Dorka-Vona Viktória tápanyag-gazdálkodási szakértő a Csernozjom Kft. képviseletében. Ebben a cikkben Rácz Gábor előadásának első részét foglaltuk össze. […]

Tovább…

Méregdrágák a zöldségfélék – már a statisztika is ezt igazolja

A KSH adatai alapján egy év alatt 17 százalékkal drágult az átlagos zöldségkosár. Ilyenkor értékelődik fel igazán a kiskertben magunk termesztette zöldség! Igaz, hogy ott is jóval többe kerül ezek előállítása, hiszen igen sokat kellett öntözni, kapálni, és a gombák, a kártevők elleni védekezés költsége is megugrott.
A piacon, élelmiszerboltban járva és az árakat látva sokan az időjárást hibáztatják, s bizony nem alaptalanul. Néhány hete még a tavaszi száraz, de fagyos időjárást, aztán a hetekig tartó – most is jellemző – aszályos kánikulát, legutóbb pedig az özönvízszerű esőket, jégverést, szél- és viharkárt szenvedték meg a zöldségeskertek, szántóföldi területek. […]

Tovább…

Ma már senki sem spájzol be burgonyából – kevesebbet is főznek

A ‘80-as, ‘90-es években 60–70 ezer hektáron termesztettek burgonyát Szlovákiában, de mára 6–8 ezer hektárra csökkent ez a terület. A korai krumpli aránya a mindenkori vetésterület 10–15 százalékára zsugorodott, bár a pontos vetésterület évente változik. Mint ahogy a klíma is; a valamikori hegyvidéki szövetkezetekből eltűnt a burgonya, ma már a Liptói-medencében sem ritka a kukoricatábla.
A klímaváltozásból nemcsak az aszályos időszakra panaszkodnak, hanem a hőingadozásra is, amit nehezen visel a burgonya. Szlovákia egésze küzd ezekkel, már hegyvidéki területen sem lehet öntözés nélkül burgonyát termeszteni. Az ottani talaj sekély, köves, ahogy egykor mondták: csak káposzta, rozs és burgonya termesztésére alkalmas. […]

Tovább…

Tisztelet a dinnyének – meg kell adni a becsületét!

A Syngenta Kft. nagyszabású rendezvényt tartott a Békés megyei Nagykamaráson, itt mutatkoztak be a cég fajtaújdonságai. A magyar dinnye íze kifogástalan, és bár a termőterület csökkent, a termelt mennyiség nem, évi 150 ezer tonnára számítanak.
Szakmai szervezetek képviselőit hívták meg az eseményre. Így mindenki átfogó képet kaphat a hazai dinnyeszezonról – mondta Antal Gyula, a cég üzletágvezetője. Kiváló minőségű idén a magyar dinnye, emelte ki az egyik legfontosabb információt. […]

Tovább…

Hidrogén-peroxidos vészjelzést ad le a hernyótámadásról a paradicsom

Egy új kutatás igazolta, hogy a növények is rendelkeznek saját idegrendszerrel, amivel külső támadásokra tudnak reagálni. Amennyiben például a paradicsom termését hernyó kezdi el rágni, akkor egy elektromos jel továbbítódik a növény ép részeibe. Ennek hatására megkezdődik egy védekezést szolgáló vegyület, a hidrogén-peroxid termelése. A vizsgálatok szerint a szállítószövetek nem csak a növény tápanyagellátását biztosítják, de egyfajta idegrendszerként is szolgálnak, jóllehet, ennek részleteit egyelőre nem sikerült megismerni. […]

Tovább…