Megfizethető szuperzöldségből szuperételek – az őszi-téli hónapok nagy kedvence, a sütőtök

A különleges és rendkívül egészséges szuperzöldségből számtalan ételt és italt készíthetünk, és a pénztárcánkban sem kell túl mélyre nyúlnunk. De hol terem leginkább hazánkban, miért érdemes fogyasztani, és mennyibe kerül a piacokon, boltokban?
A sütőtök kifejezéssel azokat a tökféléket illetik Magyarországon, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak. A sütőtököket téli töknek is nevezik, ami kapcsolatban áll étkezési célú felhasználásukkal: a sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes (vagyis biológiai, és nem gazdasági) érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra. Ebben az értelemben tehát a sütőtök nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév. […]

Tovább…

Most kell sokat tenni azért, hogy tavaszra ismét szép és terményben gazdag legyen a kertünk

Ahogy átléptünk a szeptemberbe, az idő – legalábbis éjszakánként – egyre hűvösebb, és bizony a kerti munkák száma is csökken. Persze senki nem dőlhet még teljesen hátra, hiszen nagy feladat áll minden hobbikertész előtt: fel kell készíteni a kertet a hidegebb hónapokra.
Szeptemberben még nem sok tennivaló akad, de amiket most elvégezhetünk, nagyon fontos lépések növényeink életben tartásához. Éppen ezért sorra venni azokat a legfontosabb munkálatokat, amelyeket az ősz kezdetén mindenképp érdemes elvégezni a kertben. […]

Tovább…

Kiskert, ősz, gyümölcsfák – meg kell kezdeni az előkészületeket

A tikkasztó nyaraknak – és a hűvösebbeknek is – előbb-utóbb vége szakad. Most is itt az idő számba venni az aktuális teendőket. Habár a gyümölcsfák ültetésének az ideje október, ám ehhez a gyümölcsös talaját, a fa helyét gondosan és időben kell előkészíteni.
Ez különösen azokban a zárt- vagy házi kertekben indokolt, ahol az egész területet vagy annak egy nagyobb részét szándékozunk betelepíteni. […]

Tovább…

Van nyertese is a klímaváltozásnak? Igen! A földimogyoró…

A földimogyoró az Újvilág szülötte, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt elterjedt, de Szíriában sem ismeretlen. Szűkebb környezetünkben Romániában és Bulgáriában találkozhatunk vele, és hazánkban is termesztették már az 1950-es években.
Balla Zoltán fajtanemesítő 2013-ban kezdett foglalkozni a földimogyoróval Nagy János professzor fölvetésére, sokan jártak a növények csodájára a bemutatókertben. Valamikor az Alföldi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet rendelkezett saját fajtával, amit Kiszombori névre kereszteltek. Az 1950-es években Medgyesegyházán már mintegy 300 hektáron termesztették, ám rövid időn belül abbahagyták, mert nem tudták kielégíteni a rendkívül nagy kézimunkaerő-igényét. […]

Tovább…

Parányi a pettyes szárnyú veszedelem, de szörnyen szapora, és hatalmas kárt képes okozni

Gyümölcstermő növényeink széles körét veszélyezteti a Drosophila suzukii. Ez a muslica a régóta ismert, közönséges ecetmuslicával szemben elsősorban nem a már sérült, túlérett, rothadó gyümölcsöt, hanem az egészséges, érésben lévő termést támadja meg.
Európába Ázsiából került be az apró légy. Nálunk 2012 őszén az M7-es autópálya mentén kihelyezett almaecetes csapdában találták meg az Európában rohamosan terjedő gyümölcsmuslica néhány példányát. […]

Tovább…

Túléléstől a boldogulásig – az elválasztás utáni kihívások malacoknál

Amikor a malacok elválasztásra kerülnek, és megkezdik karrierjüket ott, ahol nevelkedni fognak, úgy tűnik, néhányuknak nehéz időszakot kell megélniük manapság. Dr. Casey Bradley sertéstakarmányozási technológiai szakértő szerint az amerikai sertéságazati szakemberek számára egy lépést hátrálni lehet a helyes irány, hogy végül 2 lépéssel előrébb jussanak.
A múlt hónapban a Nemzetközi Sertéstakarmányozási Konferencián a közönség egyik kérdése nagyszerű vitát váltott ki a panelbeszélgetés résztvevőinek körében, de elgondolkodtató is volt. […]

Tovább…

Lezárult a vizsgálat: 18 magyar állította, hogy átverték egy finn eperföldön

Csaknem egy év telt el azóta, hogy a finn rendőrség a helyi hatósággal karöltve kivonult egy lappföldi eperföldre, ahol 18 magyar dolgozott. A szezonra felvett magyarok az YLE közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint úgy vélték, hogy a finnek átverték őket, ezért a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. Az eperszedő munkások egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül jutottak Lappföldre, de a farmon azzal szembesültek, hogy nincs elég eper, azaz nem mindenkinek jut elég munka. […]

Tovább…