Hirdetés
Baromfi kisokos
Hirdetés
Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem még ízletesebbé a húsukat? Ha baromfitartásban gondolkodik, ezt a cikket mindenképpen olvassa el!
Mit eszik a baromfi?
Aranyszabályként véssük az eszünkbe, hogy
a baromfitenyésztés alapja a megbízható, minőségi takarmány.
A baromfitenyésztés szempontjából alapvető fontosságú, hogy a magyar baromfi rendkívül jó minőségű és biztonságos táplálékon nő fel. A kalászos gabona és a kukoricatermelés mind mennyiségben, mind minőségben, és árban kedvező alapot nyújt a baromfitartás számára.
![](/public/agronews/an_article_inner/14582/a50a78e8164d2a4da3dc1c5c40519c9a_1.png)
A hazai fogyasztók - eltérően néhány európai országéitól - a sárga bőrű csirkét kedvelik. A kukoricával etetett állatoknak szép sárga bőrszínük alakul ki, ugyanis a (sárga) kukoricában levő színanyag kiválóan színezi a csirkék bőrét. A karotinban gazdag lucernaliszt, a zöldtakarmányok oxikarotinoid festőanyagai is hozzájárulhatnak a csirkebőr sárgás színéhez, de ezek hatása jócskán elmarad a kukoricáétól.
Tudta? |
Érdekes megfigyelés, hogy a nőivarú csirkék kedvezőbben hasznosítják a színezőanyagokat, mint a hímek. |
Az elfogyasztott takarmány minősége és fajtája nemcsak a baromfibőr színét, de a baromfihús ízét is nagymértékben befolyásolja.
Hazánkban baromfi-takarmányozásra kukoricát, búzát, árpát és olyan növényi fehérjetakarmányokat használnak fel, amelyek kedvezően hatnak a csirkehús ízére. Ugyanakkor bizonyos, illóolajban gazdag növények (ánizs, kömény, koriander) takarmányadalékként kellemes ízt alakíthatnak ki a húsban.
![](/public/agronews/an_article_inner/14582/4353a5fdb0f9d5506b6156206ddedf89_1.jpeg)
Hogyan nevelik a baromfit?
Az elsődleges tenyésztők a szülőpár-tartó farmokkal szoros kapcsolatban állnak, partnereiket szaktanácsadással, állategészségügyi, takarmányozási és egyéb szolgáltatással is segítik. A kapcsolati rendszer lényeges eleme az üzemi teljesítményadatok folyamatos gyűjtése, elemzése és a visszacsatolás felhasználásával a teljesítmény javítása. A tenyésztő- és szülőpár farmokhoz vagy saját, vagy az utóbbiakhoz gyakran önálló keltetők kapcsolódnak, de mindkét formában szigorú biológiai és higiéniai rendszer szerint. A keltetők korszerű, magas technikai színvonalú gépekkel vannak felszerelve.
Nézzük fajonként:
- A baromfi nevelés körülményei az egyes fajok igényei szerint változnak.
- A brojlercsirke, a pulyka, a pézsmakacsa intenzív, klimatizált zárt tartásban, korszerű itató- és etető-berendezésekkel felszerelt istállókban nevelkedik.
- A liba és a pekingi típusú kacsa tartása természetes környezetben zajlik.
- A húslibákat és hizlalás előtt a májlibákat is szabadban nevelik fel.
- A gyöngytyúkot természetszerűen tartva kis farmokon nevelik fel.
Az eredményes és egészséges neveléshez nagyon sok tényezőt, illetve tartástechnológiai előírást szükséges figyelembe venni, pl. a telepítési sűrűséget, az etetési és itatási szükségletet, a hőmérséklet és megvilágítás igényt, a ventilációs kapacitás (a légtér szükséglet), illetve a szükséges takarmány mennyiségét.
Forrás: jomagyarbaromfi.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
2024.07.25.A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
2024.07.23.Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés