Baromfi kisokos

Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem még ízletesebbé a húsukat? Ha baromfitartásban gondolkodik, ezt a cikket mindenképpen olvassa el!

Mit eszik a baromfi?

Aranyszabályként véssük az eszünkbe, hogy

a baromfitenyésztés alapja a megbízható, minőségi takarmány.

A baromfitenyésztés szempontjából alapvető fontosságú, hogy a magyar baromfi rendkívül jó minőségű és biztonságos táplálékon nő fel. A kalászos gabona és a kukoricatermelés mind mennyiségben, mind minőségben, és árban kedvező alapot nyújt a baromfitartás számára.

 Akár kalászos gabona, akár kukorica, csak is megbízható forrásból adjunk enni az állatainknak!
Akár kalászos gabona, akár kukorica, csak is megbízható forrásból adjunk enni az állatainknak!

 

A hazai fogyasztók – eltérően néhány európai országéitól – a sárga bőrű csirkét kedvelik. A kukoricával etetett állatoknak szép sárga bőrszínük alakul ki, ugyanis a (sárga) kukoricában levő színanyag kiválóan színezi a csirkék bőrét. A karotinban gazdag lucernaliszt, a zöldtakarmányok oxikarotinoid festőanyagai is hozzájárulhatnak a csirkebőr sárgás színéhez, de ezek hatása jócskán elmarad a kukoricáétól.

Tudta?
Érdekes megfigyelés, hogy a nőivarú csirkék kedvezőbben hasznosítják a színezőanyagokat, mint a hímek.

Az elfogyasztott takarmány minősége és fajtája nemcsak a baromfibőr színét, de a baromfihús ízét is nagymértékben befolyásolja.

Hazánkban baromfi-takarmányozásra kukoricát, búzát, árpát és olyan növényi fehérjetakarmányokat használnak fel, amelyek kedvezően hatnak a csirkehús ízére. Ugyanakkor bizonyos, illóolajban gazdag növények (ánizs, kömény, koriander) takarmányadalékként kellemes ízt alakíthatnak ki a húsban.

Takarmányadaléként adva az állatoknak, az ánizs, a koriander és a kömény is kellemes ízt alakíthat ki a húsban.
Takarmányadaléként adva az állatoknak, az ánizs, a koriander és a kömény is kellemes ízt alakíthat ki a húsban.

 

Hogyan nevelik a baromfit?

Az elsődleges tenyésztők a szülőpár-tartó farmokkal szoros kapcsolatban állnak, partnereiket szaktanácsadással, állategészségügyi, takarmányozási és egyéb szolgáltatással is segítik. A kapcsolati rendszer lényeges eleme az üzemi teljesítményadatok folyamatos gyűjtése, elemzése és a visszacsatolás felhasználásával a teljesítmény javítása. A tenyésztő- és szülőpár farmokhoz vagy saját, vagy az utóbbiakhoz gyakran önálló keltetők kapcsolódnak, de mindkét formában szigorú biológiai és higiéniai rendszer szerint. A keltetők korszerű, magas technikai színvonalú gépekkel vannak felszerelve.

Nézzük fajonként:

  • A baromfi nevelés körülményei az egyes fajok igényei szerint változnak.
  • A brojlercsirke, a pulyka, a pézsmakacsa intenzív, klimatizált zárt tartásban, korszerű itató- és etető-berendezésekkel felszerelt istállókban nevelkedik.
  • A liba és a pekingi típusú kacsa tartása természetes környezetben zajlik.
  • A húslibákat és hizlalás előtt a májlibákat is szabadban nevelik fel.
  • A gyöngytyúkot természetszerűen tartva kis farmokon nevelik fel.

Az eredményes és egészséges neveléshez nagyon sok tényezőt, illetve tartástechnológiai előírást szükséges figyelembe venni, pl. a telepítési sűrűséget, az etetési és itatási szükségletet, a hőmérséklet és megvilágítás igényt, a ventilációs kapacitás (a légtér szükséglet), illetve a szükséges takarmány mennyiségét.

Forrás: jomagyarbaromfi.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész... Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán cél...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rés... Rövid cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy milyen az egészséges tyúk, és hogy lehet megelőzni a betegségeket. Most összegezzük, hogy milye...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. ré... Legutóbb végigvettük, hogy milyen vírusos és baktérium általi megbetegedések fenyegethetik a tyúkjainkat. Sorozatunk 3. részében az élősködők és a gom...
Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rés... Lassan a a tyúkbetegségek végéhez érünk. Ezúttal további gyakoribb megbetegedésekről olvashat. Mi az a begyelzáródás, mik a fagyás vagy a köszvény tün...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – V. rész... Most, hogy már mindent tudunk arról, hogy néz ki az egészséges tyúk, és hogyan ismerhető fel, ha valamilyen betegség kínozza, nézzük meg, hogy milyen ...