Vészhelyzeti rendelkezéseket kellett bevezetni a paradicsomot pusztító új vírus ellen

2019. november 1-től karantén státuszú károsítónak minősül az Európai Unióban a Jordán-vírus (Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV). Ekkor lépett hatályba az a rendelet, mely értelmében az Európai Unió területén felderített minden egyes vírusfertőzési eset bejelentési kötelezettséget von maga után. A vírus bejutásának és terjedésének megakadályozására speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésben.

A FruitVeB számolt be róla, hogy a Jordán-vírus karantén státuszának kérdése már egy jó ideje heves vita tárgyát képezte a virológus szakértők között. Ugyanis csak az a kórokozó vagy kártevő lehet karantén károsító, amelynek felszámolása vagy terjedésének megakadályozása pusztán hatósági intézkedésekkel kivitelezhető. Ez az új kórokozó esetében azonban nem állítható egyértelműen. A fertőzött termelőegységeknél a növényállomány megsemmisítése szükséges, ami azonban nehezen kivitelezhető és nagy költségekkel jár. A vírus egyébként emberre és állatokra nem veszélyes. Emiatt a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nem támogatta a karantén státusz megadását.

Karantén kórokozónak számít az EU-ban a paradicsomot és paprikát veszélyeztető Jordán-vírus - képünk illusztráció
Karantén kórokozónak számít az EU-ban a paradicsomot és paprikát veszélyeztető Jordán-vírus – képünk illusztráció

Az Uniós szintű döntés a karantén státusz megadásáról a vírustól még mentes tagállamok nyomására született meg, és azt a célt szolgálja, hogy megakadályozhassák a vírus további terjedését. A döntés meghozatalakor a tavalyi németországi példát is figyelembe vették, ahol a vírust sikeresen felszámolták a fertőzött termelőknél.

Bejelentési kötelezettség lépett érvénybe

Az intézkedések mind paprika, mind paradicsom esetében november 1-én léptek életbe és érintik a két fajjal dolgozó nemesítő cégeket és palánta-előállítókat is. A termelőknek bejelentési kötelezettségük van. A vírusfertőzés megállapítása után minden tagállam saját hatáskörben jogosult dönteni a szükséges intézkedésekről. A karantén státusz a vetőmag- és palánta-előállítókra is érvényes. A paradicsom és paprika vetőmagoknak vírusmentesnek kell lenniük vagy vírusmentes területről kell származniuk.

Az Európai Bizottság kérésére a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság nyár óta végzett felderítő vizsgálatokat. Szeptember végéig több, mint 100 paradicsom- és paprikatermelő üzemet vizsgáltak meg. A vírust eddig az időpontig hivatalosan nem mutatták ki, így az Európai és Mediterrán Országok Növényvédelmi Szervezete (EPPO) szerint mind Hollandia, mind Belgium vírusmentes volt. Azonban, mivel a jelentési kötelezettség sem élt még, az állítás megkérdőjelezhető volt. Főleg, miután az NVWA közölte, vannak a vírus jelenlétére utaló jelek, de bizonyítékkal nem tudtak szolgálni.

Üvegházi paradicsomban találták meg az egyértelmű bizonyítékot

Később, október 1-én egy holland, westlandi 2,8 hektáros üvegházi paradicsom állományban a növény-egészségügyi ellenőrzés során a felügyelők a vírus jelenlétére utaló tüneteket találtak. A felügyelőknek először az tűnt fel, hogy egyes növényeken a bogyók érése nem volt szinkronban az állományban lévő növények nagy átlagával. Ezért alaposabban átnézték az üvegházat. A vizsgálatokon készített felmérés szerint a növények mintegy 8 százaléka mutatott tobamovírusra utaló tüneteket. A nyomon követési vizsgálat még jelenleg is tart, hogy megállapítsák, a ToBRFV honnan érkezett. A vírus jelenléte miatt életbe lépett növény-egészségügyi intézkedések értelmében a fertőzött üzem növényállománya megsemmisítésre került és teljes körű, mindenre kiterjedő fertőtlenítést hajtottak végre. Az üzem a továbbiakban folytonos megfigyelés alatt áll majd.

A magyarországi helyzet

A Nébih termelői és áruforgalmi mintavételezést és laboratóriumi vizsgálatokat javasolt, hogy kizárhassák a vírus hazai jelenlétét. A termelők együttműködésének köszönhetően a nyár végére befejeződött vizsgálatok megállapították, hogy Magyarország egyelőre mentes az új vírustól.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Gyakorlati ismeretek paprikatermesztőknek A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megjelent „A Szentesi paprika (OFJ) termesztési és minőségbiztosítási kézikönyv...
Hogyan neveljünk paradicsomot? – Csak így! Sokféle kerti praktika kering az interneten, most egy olyannal ismertetjük meg a Kedves Olvasót, amit kicsiben és nagyban is bátran alkalmazhat. Előzz...
Több a paradicsom, köszönhetően a technológiának... Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére - 400 hektárra - csökkent, a termésmennyiség folyamatosan nőtt. Az elmúlt év...
Ausztriában, fóliasátorban dolgoztam… Külföldön sem fenékig tejfel a kétkezi munkások élete. A következőkben egy beszámolót olvashatnak, amely egy paradicsomtermesztéssel foglalkozó, osztr...
Permetezzünk természetesen, tejjel! Nem kaptunk napszúrást, és azok sem, akik alkalmazzák a módszert. Azon csodálkozunk csupán, hogy eddig még nem nyert nagyobb teret ez a természetes pe...