A lóhere adja a nitrogént a fűnek – igazi gyepgazdálkodás

Az Egyesült Királyság kormánya 3,3 millió font támogatást adott tudósoknak a gyepgazdálkodás eredményesebbé tételére, a lóhere potenciáljának kutatására, hogy csökkentsék a nitrogénműtrágyáktól való függőséget. Ahhoz, hogy a kormány 2050-re elérje a nettó nulla célkitűzést, az állattenyésztésből származó üvegházhatású gázok kibocsátását 2035-ig 78%-kal kell csökkenteni. […]

Tovább…

Nitrogénhatékony növényekkel kiváltható a szójaőrlemény a takarmányokban

csökkentésére irányuló lépések vannak folyamatban egy új kutatási program keretében, amelyben 17 ipari és kutatási partner és több mint 200 szántóföldi gazdálkodó vesz részt. A program fő céljai közé tartozik a CO2-egyenérték 54%-os csökkentése, az importált szójaliszt mennyiségének 50%-os csökkentése a takarmányadagokban. […]

Tovább…

Nőtt a bab, a borsó, a csillagfürt és a szója termésmennyisége az Európai Unió területén

Jelentősen nőtt idén az EU-ban a szója termésmennyisége. Hozzá hasonlóan több bab, takarmányborsó és csillagfürt került be idén a raktárakba. Az UFOP (olajosmag- és fehérjenövény-termelők szövetsége szerint a hüvelyesek jó évet zártak. Magyarországon az Agrárminisztérium mintegy 20 ezer hektárról 107,46 ezer tonna zöldborsó betakarítását jósolta a nyáron, ami 20 százalékos termelésnövekedésnek felel meg tavalyhoz képest. […]

Tovább…

Különleges gabonaféléket és hüvelyeseket keresnek Nyugat-Európában

A gabonafélék és a hüvelyesek nagy részét az EU területén, vagy az unióval szomszédos területeken termelnek meg a gazdálkodók. Az exportőröknek emiatt nehéz versenyezni a helyi nagy termelőkkel. Ezért egyre inkább az egyedi termékekkel lehet piaci lehetőségeket találni. A modern táplálkozási szokások miatt egyre inkább nyit a piac az olyan különleges gabonafélék felé, mint a quinoa, az amaránt, a chia és a zöld durumbúzából készülő freekeh. Néhány rizsféle és hüvelyes is hasonlóan népszerű lehet a jövőben. […]

Tovább…

2016 a Hüvelyesek Nemzetközi Éve lett

Ünnepélyesen útjára indult a Hüvelyesek Nemzetközi Éve. A kampány célja, hogy támogassa a gazdákat és a kereskedőket, és az élelmezési láncban új, innovatívabb megoldásokat indítson útjára. Valamint felhívni a fogyasztók figyelmét, arra hogy a hüvelyes termésű növények jó ízük, magas tápanyag- és fehérjetartalmuk miatt az egészséges életmód alapjául szolgálnak. […]

Tovább…