Önt is zavarja a bizonytalanság? Új irány van kialakulóban, ami tartós szója vetésterület-emelkedést vetít előre

Tavaly az aszály, idén pedig a megemelkedett inputanyagárakkal párosuló csökkent terményárak és a nehéz értékesítés jelent kihívást a növénytermesztőknek.

Új irány van kialakulóban, ami tartós szója vetésterület-emelkedést vetít előre.

Miért pont a szója?

Soha ennyi érv nem szólt a szója vetése mellett

  • Magasabb jövedelmezőség: Az idei évben a szójatermesztők átlagosan 200.000 Ft/ha haszonra tehetnek szert. Sőt, még a tavalyi évben is eredményesen volt termeszthető a szója.
  • Könnyebb terményértékesíthetőség: A szója értékesítése könnyebb, ugyanis hazánkban, sőt az EU területén is a szükséglethez képest sokkal kevesebb mennyiség áll rendelkezésre.
  • N-mentes termesztési lehetőség: Minőségi vetőmag használata és a javasolt termesztéstechnológia mellett olcsóbban, N műtrágya mentesen termeszthetjük a szóját.
  • Stabilabb terméseredmények – 2022-ben az évszázad egyik legszárazabb évében is több volt a bevétel, mint a költség a szójával.
  • Alacsonyabb inputköltségek: A szója termesztése olcsóbb, mint a kukoricáé. Ez a kisebb tőkeigény mellett, kevesebb kockázatot is jelent.
  • Szárításmentes tárolási lehetőség: Igen korai-korai fajták használata esetén (000–00) jó eséllyel elkerülhető a drága szárítási költség. A modern genetikákkal pedig már a termésben sem kell kompromisszumot kötni.
  • Alacsonyabb logisztikai költségek: A szója esetében harmadakkora mennyiséget kell betakarítani, tárolni és szállítani. Ez a hektárra vetített lényegesen kisebb logisztikai költség mellett kevesebb raktárkapacitást és szállító eszköz igényt jelent.
  • Optimálisan szervezhető munkacsúcsok: A szója és a kukorica munkacsúcsai elkülöníthetők egymástól.
  • Jelentős szemes fehérje támogatás: Ennek összege a termelési költség 20-25%-át fedezi! A 2022. évi termés után járó extra támogatás összege meghaladta a 74.000 Ft/ha összeget, az idei évi szójatermesztők pedig, kalkulációnk szerint, több mint 90.000 Ft/ha extra támogatásban részesülnek.
  • Kedvező utóvetemény-hatás: A szója a nehezen számszerűsíthető „utóhatása” az ökölszabály alapján 0,5-1 t/ha kalászos többlettermést jelent…

…csak hogy a legfontosabbakat említsem. Mindez, pótlólagos gépberuházás nélkül megvalósítható.

MIÉRT pont a Karintia? Mert nekünk SZENVEDÉLYÜNK A SZÓJA!

Szenvedélyünk a szója termesztése iránt töretlen. Szakmai rendezvényeinken, újra és újra bemutatjuk a gazdáknak a szója termesztésében rejlő kihívásokat, lehetőségeket. Segítjük őket a kezdeti lépésekben, a termőhely és a fajta kiválasztásától egészen a termény értékesítéséig.

A vetőmagminőségben sem ismerünk kompromisszumot!!!

A szója esetében különösen fontos kérdés a vetőmag minősége, ugyanis többek között ezen múlik a kellő számú gümők kialakulása, és ezáltal a N-mentes termeszthetőség. A 2022-es rendkívül száraz év komoly kihívások elé állította a szójavetőmag előállító gazdaságokat. Átlagon felüli tételszámról kellett lemondanunk az alacsonyabb csíra% miatt. Ez jelentős anyagi áldozatot kívánt részünkről, ugyanakkor a hosszú távú gondolkodásmódunk és minőségtudatunk miatt továbbra sem kívánunk kompromisszumot kötni a vetőmagminőségében, legyen szó csíra%-ról, tételenként elvégzett Diaporte- és tételenként elvégzett GMO-vizsgálatról, továbbá a magas minőségben prémium oltóanyaggal elvégzett oltásról.

A számok makacs dolgok, márpedig a szója előnyei igencsak számszerűsíthetők. Szenvedélyünk a szója iránt megkérdőjelezhetetlen, elkötelezettségünkkel pedig soha nem volt probléma.

Bízunk abban, hogy a nemesítőink kiváló munkájának köszönhetően, a Pannon Régióra nemesített díjnyertes, termésversenygyőztes* szójagenetikáinkkal, magas minőségben előállított vetőmagjainkkal és teljeskörű szolgáltatásunkkal Önt is az elégedett gazdálkodók körében köszönthetjük.

Kedves, szója iránt érdeklődő gazdálkodók! Tartsanak velünk, fedezzék fel a Karintiával a jövő növényét!

A Karintia Kft. szójagenetikáiról részletesen honlapunkon, ide kattintva tájékozódhat.

Területi képviselőink az ország bármely pontján állnak az Ön rendelkezésére.

* Nemzetközi termékfejlesztési díjat/prémium oklevelet nyert Karintia szójafajta és éréscsoport 2019-ben illetve 2020-ban, az AGROmashEXPO-n. A NAK VVM 2022-es szója termésversenyének1., 2., és 3. helyezését is Karintia szójagenetikával versenyző gazdák nyerték el.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

FOGYTÁN a legkeresettebb őszi kalászos búza fajták... Miért választják a gazdák a Karintia Kft. őszi kalászos fajtáit? Néhány pontban foglalták össze azokat az érveket, amik alapján a gazdák a Karintia Kf...
GMO-mentes szója – újabb támogatás a gazdáknak... Újabb ösztönzést talált hazánk a GMO-mentes szója termesztésének fokozására. 2020-ig a GMO-mentes szója termesztéséhez hektáronként 60 ezer forintos t...
Szorgoskodó gazdák, újabb juhtámogatás Zala megyei helyzetkép a munkálatokról; GMO-mentes szójatermesztésre ösztönzik a gazdákat; 2 milliárd forintot kapnak a juhtartók. Ismét jelentkezik A...
Ökológiai szójatermesztés A szója rendkívül fontos alkotóeleme az állatok takarmányozásának, köszönhetően a magas fehérjetartalmának. Hazánk azonban nem rendelkezik elegendő sz...
Rendezvények és támogatások hete Számos nemzetközi agrárrendezvény is zajlik a héten, sok magyar résztvevővel. Emellett több, kertészeti beruházást és fejlesztést támogató pályázat is...
Több a szója a támogatások hatására Fokozatosan növekszik a hazai szója termőterülete, ami szakértők szerint, az egyre magasabb összegű, fehérjenövényekhez kapcsolódó támogatásoknak kösz...