Szigorúbbá válhat az étkezési burgonya forgalomba hozatala. A tervezetről és egy újabb Prémium Hungaricum minősített burgonyafajtáról beszélgettünk Dr. Polgár Zsolt szakértővel, a Pannon Egyetem igazgatójával, aki egyben a Burgonyakutatási Központ tudományos főmunkatársa is. […]
Címke: minősített burgonyafajták
Vetőburgonya szaporítások helyzete 2014-ben
Az EU-csatlakozásunk óta nemcsak az új fajtabejelentések csökkentek drámaian, de a vetőburgonya szaporítóterülete is. 2014-ben már 200 hektár alatt volt. A csökkenés elsődleges oka, az import vetőburgonya fokozatos térhódítása, valamint az igen alacsony, becslések szerint, alig 40-50%-os felújítási arány. […]
20 tuti tipp burgonyához
Vannak dolgok, melyet ösztönösen tudunk a burgonyáról, felhasználásáról, mert láttuk az édesanyánktól, vagy ellestük a nagyitól. De lehetnek olyan dolgok is, melyről fogalmunk sincs… […]
A sokszínű burgonya
Magyarországon a negyedik legtöbbet fogyasztott élelem a burgonya. Cikkünkből kiderül, mekkora területen termelünk burgonyát, melyek a leggyakoribb fajták és néhány érdekességről is olvashat! […]
Démon, Balatoni rózsa, Somogyi kifli, Katica – Mi a közös bennük?
Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló étkezési minőségű burgonyának? Mivel jár a Prémium Hungaricum elnevezésű minősítés? A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának négy burgonyafajtája nyerte el ezt a minősítést. A Démon, a Balatoni rózsa, a Somogyi kifli és a Katica ettől kezdve nem csupán kiváló étkezési minőségű burgonyának számít, de védjegyoltalmat is kapott. Dr. Polgár Zsolttal a Pannon Egyetem igazgatójával, aki egyben a Burgonyakutatási központ tudományos főmunkatársa is, beszélgettünk a minősítés kapcsán. […]
Prémium Hungaricum minősített burgonyafajták
Kiváló étkezési minősége alapján négy burgonyafajta nyerte el a Prémium Hungaricum minősítést és a vele járó védjegyhasználati jogot a Hungaricum Szövetség és a Prémium Hungaricum Egyesület véleménye alapján. A „kitüntetésben részesült” fajták a Balatoni rózsa, a Katica, a Démon és a Somogyi kifli. Most ezen burgonyák jellegzetességeit mutatjuk be Dr. Polgár Zsolt szakértőivel, a Pannon Egyetem igazgatójával, aki egyben a Burgonyakutatási Központ tudományos főmunkatársa is. […]