20 tuti tipp burgonyához

Vannak dolgok, melyet ösztönösen tudunk a burgonyáról, felhasználásáról, mert láttuk az édesanyánktól, vagy ellestük a nagyitól. De lehetnek olyan dolgok is, melyről fogalmunk sincs…

Íme, húsz hasznos tanács a krumpli tárolásához, felhasználásához:

  • A krumplit mindig sötét és hűvös helyen kell tartani, de soha nem a hűtőszekrényben.
  • Ha bezöldült a krumpli, akkor az a része emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ez többnyire a fény hatására történik, amikor is mérgező anyagok képződnek a burgonyában.
  • Az újburgonyát könnyebb megpucolni, ha 10-15 percig hideg vízben hagyjuk állni.
  • Az idősebb krumplit, főleg ami már kicsit kivirágzott, alaposan meg kell pucolni, és lehetőleg vastagon vágjuk le a héját, mert közvetlenül alatta mérgező anyagok gyülemlenek fel.
  • Hogy megtartsuk a krumpli vitamintartalmát ajánlatos héjastul főzni.
  • Ha mégis meg kell pucolnunk főzés előtt a krumplit, felhasználásig tartsuk hideg vízben, hogy feketedjen be. Csak a felhasználás előtt közvetlenül szeleteljük fel.
Az új krumplit könnyebb pucolni
Az új krumplit könnyebb pucolni

 

  • Ha tört krumpliból szeretnénk ételt készíteni, előfordul, hogy bebarnul a krumpli. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, adjunk hozzá némi meleg tejet.
  • Krumplisütés előtt, a már megpucolt és feldarabolt szeleteket szárítsuk meg alaposan egy szalvéta, vagy tiszta konyharuha segítségével.
  • A legjobb, ha zománcozott lábasban főzzük a krumplit.
  • A krumplit lassú tűzön tanácsos főzni, méghozzá fedett edényben. A víznek, pedig legalább 1,5 cm-rel kell fednie a burgonyát, egy liter vízhez, pedig 10 gramm sót kell adni.
  • Krumplisalátához ajánlatos a burgonyát héjában főzni.
  • Hogy megtartsuk a krumpli C-vitamin tartalmát, tanácsos a vízhez némi zsiradékot adni.
  • Ha a főzés során hozzáadunk a vízhez egy gerezd fokhagymát, akkor jelentősen javíthatjuk a krumpli ízét, illetve a C-vitamin veszteséget is megelőzhetjük.


  • Különleges ízt ad még, ha a krumplit az alaplében főzzük meg.
  • A héjában főtt krumplit könnyebb lesz megpucolni, ha főzés után azonnal hideg víz alá tesszük.
  • A burgonya főzése során néha kellemetlen szagot lehet érezni, amit úgy nyomhatunk el, ha teszünk a vízbe pár szem fekete borsot, és egy babérlevelet.
  • Az idősebb krumpli nem lesz foltos, ha a főzővízhez hozzáadunk némi ecetet.
  • A krumplipürét meleg vagy langyos tejjel érdemes elkészíteni, ha hideg tejet használunk, csúnya szürke színű lehet az eredmény.
  • Hasábburgonya sütése esetén jobb eredményt érünk el, ha többféle zsírt használunk és egy nagy serpenyőben, kis adagokban sütjük ki.
  • Ahhoz, hogy a sült krumpli szép aranyszínűre süljön, a zsiradék 6-8-szorosa kell, hogy legyen, a krumpli mennyiségének.

Forrás: Burgonya Világ (II. évfolyam 2. szám – 2014. november)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Prémium Hungaricum minősített burgonyafajták Kiváló étkezési minősége alapján négy burgonyafajta nyerte el a Prémium Hungaricum minősítést és a vele járó védjegyhasználati jogot a Hungaricum Szöv...
Démon, Balatoni rózsa, Somogyi kifli, Katica ̵... Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló étkezési minőségű burgonyának? Mivel jár a Prémium Hungaricum elnevezésű minősítés? A Pannon Egye...
A sokszínű burgonya Magyarországon a negyedik legtöbbet fogyasztott élelem a burgonya. Cikkünkből kiderül, mekkora területen termelünk burgonyát, melyek a leggyakoribb fa...
Néhány mondat a burgonya tárolásáról Mire kell figyelni ahhoz, hogy a betárolt burgonya sokáig elálljon és jó minőségű maradjon? Ezeket a szempontokat szedtük most össze cikkünkben. A bu...
Vetőburgonya szaporítások helyzete 2014-ben Az EU-csatlakozásunk óta nemcsak az új fajtabejelentések csökkentek drámaian, de a vetőburgonya szaporítóterülete is. 2014-ben már 200 hektár alatt vo...
Ezt hozhatja magával az új burgonyás szabály Szigorúbbá válhat az étkezési burgonya forgalomba hozatala. A tervezetről és egy újabb Prémium Hungaricum minősített burgonyafajtáról beszélgettünk Dr...