Ezt hozhatja magával az új burgonyás szabály

Szigorúbbá válhat az étkezési burgonya forgalomba hozatala. A tervezetről és egy újabb Prémium Hungaricum minősített burgonyafajtáról beszélgettünk Dr. Polgár Zsolt szakértővel, a Pannon Egyetem igazgatójával, aki egyben a Burgonyakutatási Központ tudományos főmunkatársa is.

A tervezetről

Mint ismeretes, pár napja látott napvilágot a Földművelésügyi Minisztérium tervezete, ami az étkezési burgonya kereskedelmi forgalomba hozatalát érinti. Ez alapján csak az ép, eltávolított rész nélküli és nem hiányos, tiszta és kemény burgonyát lehet eladni, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél. Ezen kívül az előrecsomagolt és ömlesztett áru csak azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héj- és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat. A csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni a megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és forgalmazó nevét és címét, a csomagolás időpontját, a származási országot, valamint a burgonya főzési típusát.

Az új szabályzat kiszoríthatja a rossz minőségű fajtákat a piacról.
Az új szabályzat kiszoríthatja a rossz minőségű fajtákat a piacról.

 

Mit hozhat ez a gyakorlatban?

A Burgonyakutatási Központ Nagy előrelépésnek tartja az új szabályozás bevezetését a minőségi étkezési burgonyaforgalmazás megteremtése érdekében. Mindenképpen támogatják az elfogadását. Legfőbb erénye a fajtanév és felhasználási típus feltüntetésének előírása, illetve a különböző, de kinézetre hasonló fajták összekeverésének tiltása. Így várható, ha a vásárlók kétszer ugyanabból a fajtából vásárolnak, akkor ugyanazt a minőséget kapják. Ez hosszabb távon ki fogja szorítani a rossz minőségű fajtákat a piacról, hiszen nem lesz rájuk kereslet, illetve nőni fog az igazán jó minőségű fajták iránti igény.

Fontos, a forgalomba hozható alsó gumóméret meghatározása is, minimum 3,5 cm átmérővel. A Központ javasolja, hogy a tervezetben lévő +/-10%-nyi megengedett helyett 5% lehessen az eltérés. A többi minőségi paraméter, mint a sérülés, zöldülés mentesség, egészségesség eddig is elvárás volt az üzletek részéről, de így legalább még jobban oda kell rá figyeljenek.

Botondot is elismerték

2015 februárban lett államilag elismert fajta a Botond nevű burgonya. Most szeptemberben pedig megkapta a Prémium Hungaricum minősítést is. Főbb jellemzői: rózsa héjú, világos sárga húsú, nagy gumójú, kerekded alakú, kimondottan piacos megjelenésű, nem lisztes, nem szétfövő típus. Jó ízű. Szuper korai éréscsoportú, kimondottan alkalmas korai újburgonya és másodvetésű, ún. tarlóburgonya termesztésére. A keszthelyi fajtákra jellemző összetett rezisztenciákkal rendelkezik. Több éven át termeszthető.

Botond is Prémium Hungaricum minősített lett.
Botond is Prémium Hungaricum minősített lett.

 

Az információkat köszönjük Dr. Polgár Zsoltnak!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Prémium Hungaricum minősített burgonyafajták Kiváló étkezési minősége alapján négy burgonyafajta nyerte el a Prémium Hungaricum minősítést és a vele járó védjegyhasználati jogot a Hungaricum Szöv...
Démon, Balatoni rózsa, Somogyi kifli, Katica ̵... Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló étkezési minőségű burgonyának? Mivel jár a Prémium Hungaricum elnevezésű minősítés? A Pannon Egye...
A sokszínű burgonya Magyarországon a negyedik legtöbbet fogyasztott élelem a burgonya. Cikkünkből kiderül, mekkora területen termelünk burgonyát, melyek a leggyakoribb fa...
20 tuti tipp burgonyához Vannak dolgok, melyet ösztönösen tudunk a burgonyáról, felhasználásáról, mert láttuk az édesanyánktól, vagy ellestük a nagyitól. De lehetnek olyan dol...
Vetőburgonya szaporítások helyzete 2014-ben Az EU-csatlakozásunk óta nemcsak az új fajtabejelentések csökkentek drámaian, de a vetőburgonya szaporítóterülete is. 2014-ben már 200 hektár alatt vo...
A minőséget garantálják a mezőgazdaságban A Minőség napja (nov. 12.) alkalmából tekintse át velünk azokat a leggyakoribb védjegyeket, minősítéseket, amelyek a mezőgazdaságban jelzik a minősége...