Ne dobja ki pénzét, zöldségét, gyümölcsét!

Magyarországon évente nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada, körülbelül a harmada termelődik a háztartásokban. Hazai kutatási eredmények szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lett volna. A kidobott élelmiszer azonban nem csak a háztartásoknak jelent veszteséget, hanem egyúttal komoly környezetterhelést is okoz. Összesítve 300 ezer tonna feleslegesen jelentkező biológiai hulladékkal jön létre, amelynek nem csak a megsemmisítése, hanem az élelmiszer célú megtermelése is komoly hatást gyakorol a környezetre. Jobb lenne maradék nélkül. A problémát felismerve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement) Környezetvédelmi alprogramjának pénzügyi támogatásával indította el […]

Tovább…

Zöld föld: veszik, mint a cukrot

Hatalmas mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund (jó alap) nevet viselő virágföld a város zöldhulladékának felhasználásával készül, teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is engedélyezett a felhasználása. Nagyjából 100 ezer tonnányi zöld hulladék – zöldséglevél, gyümölcshéj és növényi nyesedék – került Bécs külső kerületeiben az úgynevezett bio-szemetesekbe, amelyekből 80 ezer darab található a város zöldövezetében. […]

Tovább…