Agromobil-sztori, John Deere-tolvajok és magyar drónos büntetések az őszi gépes összefoglalónkban

Augusztusban is több cikket hoztunk olvasóinknak a mezőgazdasági gépek témáiból. Beszámoltunk róla, hogy több célra is bevált a Škoda Agromobil, mégsem gyártottak belőle, csak 13-at, ahogy arról is, hogy drónos szolgáltatókat büntettek meg több 100 ezer forintos bírsággal. Megírtuk, melyik az a sorközművelés, ami örömöt szerez és megjelentek a traktoros balesetek is. Szeretettel ajánljuk olvasásra a szeptemberi gépes hírösszefoglalónkat!

A Škoda autógyár az 1960-as években egy kompakt és fordulékony járművet mutatott be, amit mezőgazdasági felhasználásra szántak. A tulajdonságai miatt akár a katonaságnál is hasznát lehetett volna venni. Bár a terepen végzett teszteken meggyőző volt az Agromobil nevű jármű, végül nem került gyártásba, a valaha elkészült 13 példány egyike a Cseh Köztársaságban, a Mladá Boleslav-i Škoda Auto Múzeum épületében található. Az 50-es és a 60-as években egy kompakt, jól manőverezhető, sokoldalú könnyű terepjáróra lett volna szükség. A csehszlovák földművelésügyi minisztérium ezért egy olyan jármű fejlesztését kérte a Mladá Boleslav-i cégtől, amely a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás követelményeinek is megfelel, de akár a bányákban is hasznát vehetik. Továbbá a hadseregnél, ami a hidegháborúban magától értetődőnek számított. 1961-ben így indult el az Agromobil fejlesztése.

Bár a terepen végzett teszteken meggyőző volt a Škoda Typ 998 Agromobil nevű jármű, végül nem került gyártásba
Bár a terepen végzett teszteken meggyőző volt a Škoda Typ 998 Agromobil nevű jármű, végül nem került gyártásba

Magyar drónos jogsértés: 3 szolgáltatót bírságol több 100 ezer forintra a Nébih

A 2023-as megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés során a drónos növényvédelmi szolgáltatókat és az ökogazdálkodókat is fokozottan ellenőrizték a Nébih növényvédelmi felügyelői. A vizsgálatok vegyes eredményekkel zárultak. A Hivatal és a vármegyei kormányhivatalok hatósági ellenőrei több mint 35 ellenőrzést végeztek el drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető, illetve végző személyeknél és vállalkozásoknál. A szakemberek úgy tapasztalták, az ökotermelők jogszerűen végzik tevékenységüket. A drónos növényvédelmi szolgáltatók azonban több esetben megsértették a jogszabályokat: a hatóság szakemberei 5 alkalommal indítottak eljárást, és 3 szolgáltatóval szemben növényvédelmi bírságot szabtak ki.

Megvan, miért kap büntetést 5 magyar növényvédelmi drónos szolgáltató

A nyári akció során 5 ügyféllel szemben indult hatósági eljárás az előírások megsértése miatt. Megkérdeztük a hivatalt a részletekkel kapcsolatban, megkaptuk a válaszaikat, ezeket tettük közzé ebben az írásunkban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok hatósági ellenőrei több mint 35 ellenőrzést végeztek el drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető, illetve végző személyeknél és vállalkozásoknál, a nyári akció során 5 ügyféllel szemben indult hatósági eljárás az előírások megsértése miatt - Fotó: KITE Zrt. 2022, illusztráció
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok hatósági ellenőrei több mint 35 ellenőrzést végeztek el drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető, illetve végző személyeknél és vállalkozásoknál, a nyári akció során 5 ügyféllel szemben indult hatósági eljárás az előírások megsértése miatt – Fotó: KITE Zrt. 2022, illusztráció

Agrilevante konferencia és kiállítás lesz Bari városában, magyarokat is várnak

Már több, mint 250 kiállító regisztrált az idei Agrilevante mezőgazdasági, élelmiszeripari és állattenyésztési gépek és berendezések nemzetközi kiállítására. A rendezvényen több mint 8000 mezőgazdasági és kertészeti gép, felszerelés, valamint alkatrész, több tucat technológiai és gazdaságpolitikai témájú konferencia lesz ott 45 ezer négyzetméter kiállítóterületen. A mediterrán, balkáni és Duna-menti régió mezőgazdasági technológiáinak nagyszabású bemutatója október 5–8. között kerül lesz az olaszországi Bariban.

Traktoros balesetek: letört a sorompó csapórúd Nagyszénáson, halálos borulás Hajóson

Két traktoros balesetről is beszámoltunk. Nagyszénáson, a Zrínyi Miklós utcai vasúti átjáróban egy pótkocsis mezőgazdasági vontató letörte a sorompó csapórúdját. A vontató vezetője ellen a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul. A vasúti átjáróban egy július 12-i éjszakán egy pótkocsis mezőgazdasági vontató letörte a sorompó csapórúdját. A Békés vármegyei főkapitányságon közölték, a vontató vezetője ellen a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult.

A Békés vármegyei eset mellett egy halálos traktorbaleset is történt azon a héten. Bajót térségében, az 1125-ös út mellett július 14-én, pénteken délután a szántóföldön egy utánfutós traktor ez idáig ismeretlen körülmények között felborult. A jármű utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, a sofőrt mentőhelikopter szállította kórházba.

A sorközművelés, ami örömöt szerez

A sorközművelés célja, hogy a talajréteg fellazításával elősegítse a talajszellőzést, megakadályozza a talaj cserepesedését, lehetővé téve a csapadék beszivárgását, valamint, hogy elpusztítsa a gyomokat, és esetenként a művelet tápanyagoknak a talajba juttatásával is jár. A sorok közötti fellazult talajréteg megakadályozza a felszíni vizek gyors elvezetését, és csökkenti a víz és levegő eróziójának kockázatát. Mindezen feladatokra a Vektor Mezőgép Kft. által forgalmazott Einböck sorközművelő kultivátor ideális megoldás.

Hogy a felsorolt céloknak maradéktalanul megfeleljen egy sorközművelő kultivátor, egy sor agronómiai követelményt kell kielégítenie. Fontos, hogy a művelési mélység hossz- és keresztirányban – minimális eltéréssel – egyaránt azonos legyen. Az is elvárás egy ilyen eszközzel szemben, hogy a talaj fellazítását túlzott mértékű rögösödés és porosodás nélkül el tudja végezni úgy, hogy a művelő szerszámok ne hozzanak nedves talajréteget a felszínre, ne tömörítsék a szerszámok alatti talajt, mivel ez akadályozza a talaj légcseréjét és a kultúrnövény fejlődését. Az is elengedhetetlen, hogy egy ilyen kultivátor a gyomok min. 95%-át ki tudja irtani, egy minimális szélességű védősáv mellett, ráadásul oly módon, hogy közben a kultúrnövény sem a felszín alatt, sem pedig fölötte nem károsodhat, és a kikelt növényeket nem takarhatja be földdel. (x)

15 százalék felett növekedett a mezőgazdasági eszközök lízingpiaca

A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint a tavalyi egyszeri, 50 milliárd forintos ingatlanlízing-tranzakcióval korrigálva az eredményeket a finanszírozott összeg bővülése 15,7 százalékos. A szervezet legfrissebb, második negyedéves jelentése szerint a hazai ügyfélkört már szinte kizárólag a vállalati szektor dominálja. A kis- és középvállalkozások (kkv) aránya 75 százalék, a nagyvállalatoké 18 százalék, a lakossági ügyfelek részesedésének csökkenése pedig folytatódott, így ez a szegmens már csak 5,4 százalékot képvisel a hazai piacon.

A lízingfinanszírozások 38 százalékát a retail (flottafinanszírozáson kívüli) autók, 11 százalékát a flotta-járművek képviselték, a fennmaradó 51 százalékon pedig a termelőeszközök és az ingatlanok osztoztak – írta az MTI.

Közel 300 millió forintból újítja meg a takarmányozási technológiáját az Emődi Mezőgazdasági Zrt.

Az Emődi Mezőgazdasági Zrt. 282,76 millió forintból fejleszti takarmányozási technológiáját Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyén, Emődön. A beruházás a robotizált és az automatizált takarmánykiosztás fejlesztését szolgálja a tejelő szarvasmarha takarmányozásában. A technológia célja a termelés növelése a fenntartható gazdálkodás és az adott termelési igények kielégítése mellett. A fejlesztés révén az állatok egyedi azonosítójuknak megfelelően kapják meg fejés közben a takarmányt. Ennek köszönhetően nő a szárazanyagfelvétel, a tejtermelés és javulnak a tej beltartalmi mutatói.

A precíziós eszközök segítségével a szakemberek naprakész információkat kaphatnak a kiegészítő takarmánnyal létrehozott takarmányadag (PMR) és a tartósított tömegtakarmányok kémiai összetételéről, javítva a telepek termelési és gazdaságossági mutatóit – írta az MTI. A társaság további célja az automatizált takarmánykiosztás alatt keletkező PMR összetételének telepi gyorsvizsgálata egy speciális eszközzel, amelyet egy laboratóriumi berendezéssel egészítenek ki. Így részben telepi körülmények között tudják biztosítani a tartósított tömegtakarmányok minőségi vizsgálatát.

UV- és robottechnológia a lisztharmat megelőzésére a kertészetben

Az Antobot és a CleanLight együttműködik a kertészeti ágazatban alkalmazott robotika támogatása érdekében. A CleanLight UV-technológiája az Antobot autonóm robotplatformjával lehetővé teszi, hogy az UV-C-t egyszerűen, hetente többször is alkalmazzák a növényekre, így hatékonyan megelőzhető a lisztharmat a kertészetben.

2005-ben a holland CleanLight cég kifejlesztett egy UV-fényen alapuló alternatívát ezekkel a gombaölő szerekkel szemben. Ma, 2023-ban 40 országban több mint 5000 termelő használja a CleanLightot, hogy ezzel a fenntartható technológiával védje terményeit.

2019-ben az Egyesült Királyságban működő Antobot autonóm robotplatformok és a támogató infrastruktúra kifejlesztésébe kezdett, hogy agrártechnológiai megoldásokat kínáljon a gazdaságokban felmerülő problémákra. A platformokat az egyedülálló „robotagy”, az univerzális robotvezérlő egység (uRCU®) vezérli, hogy az intelligencia, a megfizethetőség és a rugalmasság továbbra is a technológia középpontjában maradjon.

Megkérdeztük a ChatGPT-t, miért hasznos a mesterséges intelligencia alkalmazása a mezőgazdaságban

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban számos cikk, szakvélemény és elemzés jelent meg az elmúlt időszakban. A közbeszédet a ChatGPT program regisztrációhoz kötött, ingyenes használata uralja, bár ez csak egy lehetséges felhasználási felülete a Big Data, vagyis nagy adatrendszerekre épülő, öntanuló mechanizmusoknak. A program a nagy mennyiségű, nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatok feldolgozásáról szól. Mire hasznos ez a mezőgazdaságban?

A ChatGPT válaszolt arra is, miért hasznos a mesterséges intelligencia alkalmazása a mezőgazdaságban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Törökszentmiklós
A ChatGPT válaszolt arra is, miért hasznos a mesterséges intelligencia alkalmazása a mezőgazdaságban – Fotó: Magro.hu, CSZS, Törökszentmiklós

Útvonaltervezési technológia készíti elő az utat a vezető nélküli traktorok számára

A Trimble a közelmúltban vezette be a Path Planning Technologyt. Egy interjúban a Future Farming 10 kérdésen keresztül mélyül el az elméleti és gyakorlati előnyökben. Ez az intelligens útvonaltervezési technológia képes megtalálni a legjobb lefedettségi utat, így minimalizálhatók a különböző szántóföldi műveletek költségei. A következő lépés az lesz, hogy a kezelőt eltávolítják a vezetőülésből.

Az agrárdigitalizáció eszközeit nem elég csak megvenni, jól is kell használni azokat

Az agrárágazatban is egyre több helyen jelennek meg az adatgyűjtésre szolgáló mérőműszerek, a komplex döntéstámogató rendszerek. Ezek segítségével az üzemek teljesítménye nyomon követhető, és a döntéshozók adatokkal alátámasztott lépéseket tehetnek a fejlődés érdekében. Míg 10-15 évvel ezelőtt a digitalizáció még csak egy kényelmi szolgáltatás volt a vállalatok számára, mostanra már komoly versenyelőny, a jövőben pedig kötelező minimum lehet. Kérdés azonban, hogy képes-e tényleges megoldást nyújtani a mezőgazdasági ágazatok problémáira?

Napjainkra a világ eljutott oda, hogy az adat és a belőle nyert hasznos információ képviseli az egyik legnagyobb értéket egy jól működő vállalatnál – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb kiadványából.

Új technológia: megelőzi a javítást a gépek által előre jelzett karbantartás

Németországban, a hannoveri SYSTEMS & COMPONENTS kiállításon 2023. november 12. és 18. között  a kiállítók számos új technológiát mutatnak be az ágazat állapotfelügyeletére, de ez még csak a kezdet. A „digitális iker” koncepciót alkalmazva a vállalatok olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek új szintre emelik a prediktív, megelőző karbantartást. A karbantartás ideális időpontjának megtalálása ugyanis komoly kihívást jelent a mobil munkagépek üzemeltetői számára. Hogyan lehet kiküszöbölni a nem tervezett leállásokat, és maximalizálni az üzemidőt a gépeknél?

Felválthatná a műtrágyát a szennyvíziszap, ha kevesebb méreganyag lenne benne

A rossz mezőgazdasági gyakorlatok és a klímaváltozás miatt világszerte gyorsuló ütemben romlik a termőtalaj, amit a természetes folyamatok nem tudnak ellensúlyozni. A nagyobb terméshozamot főleg műtrágyázással próbálják elérni: 2020-ban a világ műtrágya-felhasználása meghaladta a 200 millió tonnát, ez azonban rontja a talaj állapotát és a talajvíz szennyezettségét is növeli. A szennyvíziszap, amiből hazánkban is évi 250 ezer tonna keletkezik, részben helyettesíthetné a műtrágyákat, ám európai viszonylatban is nagy a szórás, hogy a helyi szabályozások milyen felhasználást engedélyeznek. 

A szennyvíziszap, amiből hazánkban is évi 250 ezer tonna keletkezik, részben helyettesíthetné a műtrágyákat - Fotó: Magro.hu, CSZS, Somogyszob, Vervaet precíziós hígtrágya kijuttató rendszer
A szennyvíziszap, amiből hazánkban is évi 250 ezer tonna keletkezik, részben helyettesíthetné a műtrágyákat – Fotó: Magro.hu, CSZS, Somogyszob, Vervaet precíziós hígtrágya kijuttató rendszer

A jelenlegi magyar szabályozás szerint a szennyvíziszap használata a mezőgazdaságban csak olyan növény esetén engedélyezett, amelynek termése az iszappal nem érintkezik. A szennyvíziszapban a felhalmozódó nehézfémek, valamint az antibiotikum- és gyógyszermaradványok jelentik a legnagyobb kockázatot. Emiatt nem lehet felhasználni a benne található többi értékes nyersanyagot. Megoldást jelenthetne, ha a nehézfémeket az iszapkezelés során eltávolítanák a szennyvíziszapból, de az EU is célul tűzte ki, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkenti a mezőgazdaságban használt vegyszerek mennyiségét.

Kétszeri gyomfésüléssel kiválhatunk egy trágyázást

A gyomfésű nem csak a gyomirtás, hanem az alkalmazása során jelentkező közvetett hatásai miatt is hatékony eszköz. A gyomok elpusztításán túl, ugyanis, szellőzteti, porhanyóssá teszi a talajt, megszünteti annak cserepességet, akadályozza a nedvességtartalom elpárolgását. Teszi mindezeket azon túl, hogy használatával csökken a kijuttatott kémiai növényvédő szerek mennyisége, teszünk a vizeink védelméért és a biológiai sokféleség megőrzésért, valamint elősegítjük, hogy fenntartható módón egészségesebb élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók elé.

Egy gyomfésű alkalmazása számtalan előnnyel jár a kultúrnövényre, a talajra és a környezetre egyaránt.

Mivel a gyomokat és gyomnövényeket mechanikusan eltávolítja, így a kultúrnövény jobban fejlődik. A lazább és nedvesebb talaj elősegíti a haszonnövény gyökérzetének növekedését, ráadásul a kapilláris hatás megszüntetésével megtakarított vizet is felhasználhatják. A gyomirtószerek nélkül a terhelés és a levélkárok is megszüntethetők. (x)

Egyre gyorsuló ütemben nő az agrotechnológia világpiaca

A globális élelmiszerigény drasztikus növekedése és a vízkészletek szűkössége miatt a mezőgazdasági technológiák piaca folyamatosan nő és 2030-ra meghaladhatja a 43 milliárd dollárt. Ezt közölte a Stylers Group információ-technológiai szolgáltató cégcsoport. Egy 2022 decemberében megjelent tanulmány adatai szerint az agrártechnológiai fejlesztések élvonalában Dél-Ázsia jár, de a nyugat-európai államok és az Egyesült Államok is fejlett agrotech ökoszisztémával rendelkeznek. Az új befektetések értéke a 2018-as 1,1-ről 4,9 milliárd dollárra nőtt 2021-ben globálisan – derül ki a tanulmányból.

A közleményben leírták, hogy a népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége, és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte egyre nagyobb figyelem övezi az agrotechnológiai megoldásokat.

1,5 millió fontos invesztíció a málnaszüretelő robot fejlesztéséhez

Az Elbow Beach Capital bejelentette harmadik AgriTech befektetését, amely a betakarító robot fejlesztőjét, a Fieldwork Robotics Ltd-t támogatja. Az Elbow Beach 1,5 millió fonttal járult hozzá, és a folyamatban lévő Seedrs fordulóból várhatóan további 600 ezer font gyűlik össze. A kör szeptemberben zárul. A Frontier IP, egy családi iroda és más meglévő befektetők is csatlakoztak ehhez a körhöz.

A mezőgazdasági üzemek Európában és világszerte folyamatos és egyre súlyosbodó munkaerőhiánytól szenvednek. Az Egyesült Királyságban ezt a problémát a Covid-19, a Brexit, az ukrajnai háború és a konkurens ágazatokban tapasztalható magas foglalkoztatási szintek súlyosbították, és a National Farmers’ Union szerint idén akár 60 millió fontnyi élelmiszer is megrohadhat a gazdaságokban a munkaerőhiány miatt.

Így vásárolj kistraktort

A traktorvásárlás gyakran egy életre szóló döntést jelent számos kisgazda számára. A Solis egy valós opció ilyen esetben, mivel a piacon található talán legsokoldalúbb választékot kínáló márka, ahol a 16-26 lóerős modellek közül közel tízféle traktor közül válogathatnak a vásárlók. Miért is van ennek jelentőségé? Mert az igények és az elérhető árkategóriák is folyamatosan változnak. (x)

A KÖCKERLING VECTOR szántóföldi kultivátor részletei

A mulcsművelésre szakosodott német Köckerling gyár alapművelésre is alkalmas hidraulikus csukású nehéz szántóföldi kultivátora a VECTOR, mely 4,6 métertől 9 méteres munkaszélességig hat modellváltozatban érhető el.

VECTOR a gyár szántóföldi kultivátorainak zászlóshajója. Ebben a gépcsaládban összpontosul a masszivitás, a komfortos kezelés és a páratlan intelligencia. Jellegüket tekintve a gépek vontatott kivitelűek. A vonórudak teleszkóposak, és akár ikerkerekes traktorokhoz is optimálisan beállíthatók, garantálva a lehető legjobb táblavégi fordulást.

A sorozat a piacon egyedülálló módon változtatható munkaszélességű. A 4,6 méter szélesből 6,2, az 5,7-ből 8 és 7-ből 9 méteres gép építhető egy bővítőkeret segítségével. A keret gyorsan, praktikusan szerelhető, növelve mind a kultivátor, mind a gazdaság különböző teljesítményű traktorainak kihasználtságát.

Erőgépekről lopott műholdas nyomkövetőket Devecseren és Tapolcafőn két román férfi – videóval

Több mint 25 millió forintot érő műholdas nyomkövetőket lopott két román férfi egy devecseri és egy tapolcafői géptelepen – közölte a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A közlemény szerint a két férfi július 9-én, vasárnap egy nemesszalóki és egy devecseri géptelepen mezőgazdasági vontatókról szerelte le és lopta el a műholdas nyomkövetőket. A tettesek a traktorok megkönnyítése után másnap éjszaka egy tapolcafői telephelyre is betörtek, ahol szintén leszerelték az erőgépekről a nyomkövetőket. 

Az adatgyűjtés eredményeként a nyomozók rövid időn belül azonosították a feltételezett elkövetőket, majd a 45 éves férfit és 40 éves társát még aznap, 2023. július 10-én éjszaka Veszprém határában elfogták. Az elkövetők személygépkocsival tartottak a 8-as számú főúton Veszprém felől Székesfehérvár irányába, mikor a rendőrök megállították őket. A gépkocsi átvizsgálása során bűncselekmény elkövetéséhez használatos eszközöket, szerszámokat találtak és foglaltak le, továbbá a hátsó ülésen kesztyűk és símaszkok is voltak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...