Így vásárolj kistraktort

A traktorvásárlás gyakran egy életre szóló döntést jelent számos kisgazda számára. A Solis egy valós opció ilyen esetben, mivel a piacon található talán legsokoldalúbb választékot kínáló márka, ahol a 16-26 lóerős modellek közül közel tízféle traktor közül válogathatnak a vásárlók. Miért is van ennek jelentőségé? Mert az igények és az elérhető árkategóriák is folyamatosan változnak.

Solis 16

Kezdjük az elején, a 16 lóerős modellnél. Ez a traktor egy mechanikus váltós, egyszerű 6/2-es összkerékhajtású, szervó nélküli kisgép, amelyet elsősorban azokra a kisbirtokokra ajánlunk, amelyek mérete néhány ezer négyzetmétertől öt-hatezer négyzetméterig, vagy akár 1-2 hektárig terjed. Célja azon ügyfelek igényeinek kielégítése, akik nem kívánják egyszerre megművelni a teljes területüket. Ezt a modellt hobbi traktornak is nevezhetnénk. Egy kiforrott és megbízható termékkel van dolgunk, melynek minden részletét mechanikus úton működtetik.

Solis 20

Azok számára, akik még többet, esetleg nagyobb lóerőt keresnek, a Solis kínálatában megtalálható a 20 lóerős, szervó nélküli és szervós változat is. Bár a szervó növeli a kényelmet, fontos megemlíteni, hogy egy jól beállított szervó nélküli kormányzás sem jelent kihívást a területek művelésekor. Döntő jelentőségű annak meghatározása, hogy milyen célra szolgál a traktor, illetve mennyi üzemórát tervez rá a tulajdonos.

Solis 22

A soron következő modell a 22 lóerős traktor, mely szintén a Solis saját motorját használja, és 6/2-es váltóval van felszerelve. Ezt a modellt már nagyobb tengelytávval és abroncsmérettel tervezték, valamint lehetőség van a kabin hozzáadására is, ami különösen előnyös lehet bizonyos körülmények között. Télen, akár hótolás, sószórás vagy állattartó telepek és gazdaságok folyamatos kiszolgálása céljából is ideális választás lehet ez a gép.

Solis 26

Ahogy tovább haladunk felfelé, az élvonalba érkezünk, ahol a 26 lóerős traktorok hatalmas választékával találkozhatnak a gazdák. A piacon számos márka és tényező verseng egymással, de miért is tekintjük a Solis világát különlegesnek? A Solisnál kezdhetünk egy 6/2-es váltójú, szervókormányzású géppel. Egy rendkívül kiforrott modellel, amely közel húsz éves múltra tekint vissza, és ami Magyarországon a legkedveltebb kistraktor. A rendkívül átlátható motortérben minden, a levegőszűrőtől a hűtőig és a szűrőig, könnyen hozzáférhető. A napi karbantartás nem rémálom, hanem csupán egy rutinszerű ellenőrzés. Az alatta elhelyezkedő robosztus első híd az összkerékhajtást biztosítja. Traktorvásárláskor fontos szempont, hogy a gyártó saját termékeit kínálja-e, hiszen versenytársaink többsége nem saját gyártmányú terméket kínál, hanem más gyártók termékeit csomagolja újra. Ezzel szemben a Solis India harmadik, a világ ötödik legnagyobb traktorgyártó cége, évente 175 ezer darab traktort gyárt. A bemutatott gépen szinte az összes alkatrészt, a teljes váltóműtől, kuplungszerkezeten át, az emelőmű hátsó traktusáig a Solis gyártja. Ez a belépő modellünk a 26 lóerős kistraktorok világába.

Solis 26 Side Shift

Az eltérő váltó és egyéb műszaki paraméterek, mivel nagyon hasonlóak, potenciálisan megtéveszthetik a vásárlót. A legújabb modell, a Solis 26 Side Shift már megérkezett, amely oldalváltós, 6 előre és 2 hátrafokozattal rendelkezik, mechanikusan vált oldalról. Ez a modell minden tekintetben megegyezik az alap 26-os kivitelével. Az újítások között találjuk a dizájnos, magasabb kormánykereket, valamint néhány apró, de fontos többletet a traktorban. Az idősebb gazdák, akik még mindig ebben az árkategóriában keresnek, számára előny lehet, hogy a váltókar nem a lábaik között található, mint az alap 26-os modellnél, hanem oldalra helyezették el, egy egyszerű mechanikai megoldással. Ezt hívjuk oldalváltósnak, vagy angolul „side-shift”-nek. Ez egy frissítést hoz a termékpalettára, tovább finomítva az ár-műszaki tartalom arányt. Mindkét modell, mivel teljes mértékben megegyezik az alap 26-ossal, a váltó és a kormánykerék kivételével, 500 kilogrammos emelőmű-kapacitással rendelkezik, amely a tapasztalatok alapján bőségesen elegendő a hagyományos eszközök, mint a mulcsozó tárcsa vagy a fűkasza üzemeltetéséhez.

Solis 26 9/9

A modellsorban következő szinten a Mitsubishi-motorral rendelkező modelleket találjuk, amelyek megfelelnek a jelenlegi uniós környezetvédelmi és munkavédelmi előírásoknak. Ezen a szinten 9/9-es váltóművet használunk, ami egy jelentős műszaki fejlesztést jelent. Ez megmutatkozik az árképzésben is, mivel a motor megegyezik, a többletértéket azonban a további műszaki tartalom adja.

Az emelőmű kapacitása 100 kilogrammal nagyobb, a tengelytáv megnövekedett, így már nem mini, hanem kompakt traktorról beszélünk. A Solis sorozat 22-es modelljétől felfelé a minitraktor kategóriától eltérően, a kompakt traktor kategóriában tudunk kínálni opciókat az ügyfeleknek. A 9/9-es váltóművel három kart üzemeltetünk. Kiválasztunk egy főcsoportot (általában a terepcsoport), azon belül három fokozat áll rendelkezésünkre, így hármat tudunk váltani. Ehhez kapcsolódik egy irányváltó modul, amely lehetővé teszi a haladási irányunk megváltoztatását. A 6/2-es váltóknál, ha megfelelően van kiválasztva és beállítva az eszköz, és a traktor a megfelelő körülmények között dolgozik, hibátlan teljesítmény mellett tudja üzemeltetni az eszközöket. A 9/9-es váltó azok számára ideális, akik változatos talajadottságokkal és munkafeladatokkal rendelkeznek.

Az irányváltó modul segítségével a sorvégi fordulóknál, fóliaházakban, ültetvényekben nagyon hasznos, hiszen nem kell a sebességet módosítanom, csak az irányt. Az előre- és hátramenet közötti sebességkülönbség gyakorlatilag észrevehetetlen. A 9/9-es modell másik előnye a teljesen új felépítés. Az elektrohidraulikus kapcsolás lehetővé teszi a kardántengely kapcsolását a menethajtástól függetlenül. Ez fontos, mivel az alap traktoroknál (például a 6/2-es váltó) a menethajtás kuplungjától függ. Itt már kétkuplungos rendszerrel dolgozunk, aminek köszönhetően a váltások menet közben is folyamatosak.

A 9/9-es váltónál az emelőmű kapacitása 600 kilóra nőtt, így alkalmas nagyobb munkaeszközök üzemeltetésére is. A traktor hossza is megnőtt, így alkalmas például külpontos eszközök, rézsű kasza, vagy soraljművelő talajmaró üzemeltetésére is. A 9/9-es modellnél a magasabb pozíciójú kormánykerék, a kárpitozott, jól párnázott ülés is hozzájárul a minőségi munkavégzéshez és a hosszú órák kényelméhez.

További előnyt jelent, hogy a traktor oldalirányban is kényelmes támogatást nyújt, amivel nemcsak a kerékre láthatunk, hanem a hátunk mögötti munkaeszközre is. Mindez hozzájárul a munkakörülmények kényelméhez, és lehetővé teszi, hogy a nap folyamán folyamatosan traktorozzunk anélkül, hogy a terhelés csak a gerincünkre nehezedne. A Solis egy további előnye, hogy jobb rálátást biztosít. Sok versenytársnál és más gépeknél nem láthatjuk a kerekeket, mert valami – egy rudazat vagy cső – akadályozza a rálátást. A Solis traktoroknál ez nem fordul elő, mivel ezek a modellek évente több tízezer darabban gyártásra kerülnek, így kiforrott konstrukcióról beszélhetünk.

Azoknál a márkáknál, ahol a kezelőkarok furcsán vannak elhelyezve, a kéz kényelmesen eléri a váltót. Ez ugyanúgy igaz a jobb oldalra is, ahol a kezünk könnyedén becsúszik a kulisszába, minden kézre áll. A kormánykerék fogása kényelmes és dekoratív, és a szükséges információkat biztosítja, legyen szó az üzemanyag hőmérsékletéről vagy egy esetleges motormelegedésről – hiszen ha a rostély eltömődik, a motor felmelegedhet.

A traktorokkal szinte minden munkát elvégezhetünk, de a homlokrakodóval való munkavégzést az irányváltó rendkívül komfortossá teszi. A gyári homlokrakodót a 22-es és annál nagyobb modelljeinkhez tudjuk kínálni, amelyek 250 kilogrammos emelőmű-kapacitással rendelkeznek. Ezek a traktorok kiválóan alkalmasak kisgazdasági és háztáji munkákra. Azok a gazdák, akik ezt a típust választják, nagy előnyt élveznek, mivel nem kell emelniük, így a derekuk sem fog fájni a munka után.

Fontos szempont lehet a gépválasztásnál, hogy a traktorhoz nem kapunk homlokrakodót, nem tudjuk levizsgáztatni rakodóval, hiszen a traktornak rakodógéppel együtt is vizsgát kell tennie a magyar hatóságok szerint ahhoz, hogy kihajthasson az utcára. Ez a Solis-nál megoldott, mivel minden traktorunk típusbizonyítvánnyal rendelkezik, amit a Technológiai Minisztérium állít ki a gyári dokumentáció alapján.

Végezetül pedig láttuk a 9/9-es modellt, ami nem csak attraktív megjelenésű, de kiváló minőségű összeszerelésű gép is, amely mögött komoly műszaki tartalom húzódik meg.

Solis 26 HST

A hidrosztatikus váltóval felszerelt traktorok csaknem páratlan előnyöket biztosítanak, a hagyományos gépekhez képest. Ezeknek a modelleknek a motorizációja, a motortól az erőátvitelig, új perspektívát nyit a gépekben rejlő potenciál felhasználására. Mitsubishi motorokat alkalmazunk, a váltó pedig egy japán hidrosztatikus modul, amit büszkén hirdetünk, hiszen a nem általunk gyártott elemeket is elismert gyártóktól szerezzük be. Ezen tényezők kombinációja segítette elő a hidrosztatikus váltójú gépek terjedését. Örömmel ajánljuk ezt a fajta traktort olyan ügyfeleknek, akik gyakran használnak homlokrakodót. A rendszer egyszerűsége a napi munkavégzés során előnyöket biztosít: gyors és hatékony rakodást tesz lehetővé, akár parkápolás, akár kertépítés során. A gép kezelése nem nehezebb, mint egy fűnyíró traktoré. A motort követően található a hidrosztatikus váltó, majd a teljes hátsó rész ismét mechanikus: a bolygóművek, a lehajtás mechanikus jellegét megtartottuk, a hajtást, azaz az előre és hátra menet sebességmodulációját pedig hidrosztatikus váltásra cseréltük.

Ez hogyan működik? A sebességválasztó kar segítségével döntünk a gyors vagy lassú menet között – természetesen a fékpedál megnyomása mellett. A gyors mód ideális kisebb terhelésű pótkocsi húzásához, míg a lassú mód segít a nehezebb munkában, például szántásban, talajmarózásban vagy ásásban. A hidrosztatikus váltó használata nem kevésbé megbízható, mint a mechanikus váltóval rendelkező gépé. A kívánt motorfordulatszámot kézigázzal állítjuk be. Ez meghatározza a maximális sebességet, amellyel a traktor közlekedhet, amit a pedál lenyomásának érzékelése alapján hajt végre a gép. A pedál lenyomásával a szelep nyitását vezéreljük, a szelepen átáramló olaj mennyisége pedig meghatározza a haladási sebességünket. A hidrosztatikus váltás előnyei a TLT-tel szemben érvényesülnek, mivel teljesen elválasztja a haladástól. Ez lehetővé teszi a tempomat használatát, ezáltal pedig ez a modell a topmodellek között szerepel. Kiemelkedő technikai tartalommal bír, amit a konkurencia nem kínál.

A gépet a műszaki kialakítása és funkcionalitása teszi kiemelkedővé. Minden elem, a kartámasztól a kiadószelepig, precízen állítható és egyszerűen kezelhető. Az előremenet és a hátramenet irányának váltása nem igényel többet egy lábmozdulatnál. Különösen előnyös a homlokrakodós feladatoknál, és szívesen ajánljuk idősebb vagy kezdő ügyfeleknek is. Nem szükséges a földműveléshez szükséges tudás elsajátítása, a traktor rendkívül praktikus, egyszerű és minimális hibalehetőséggel rendelkezik, hiszen nincs szó bonyolult technikáról.

A gépvásárlás sikere nem feltétlenül a kereskedőnél vagy az adott gép választásánál dől el, hanem ott, ahol a vásárló képes műszaki alapokon nyugvó döntést hozni. Fontos megjegyezni, hogy a Solis márka jelentős darabszámot értékesít a magyar piacon, valamint további 13 európai országban. Ez a sikeres értékesítés nemcsak a termék kiváló háttérkultúrájának, valamint a minimális műszaki hibák számának köszönhető, amit a már mögöttünk álló sok referenciaüzem is alátámaszt, hanem a nyújtott kiterjesztett garancia is jelentős szerepet játszik.

Fontos kiemelni, hogy ezek a traktorok általában nem dolgoznak többet évente 50-250 óránál. A nagyüzemi környezetben, például napelem parkokban értékesített gépek esetében, a munkaórák száma évente akár 500-600 órát is elérhet. Ennek ellenére a kis gazdaságban üzemeltetett gépek számára a Solis által nyújtott 3+2 éves kiterjesztett garancia kiemelten fontos. Ez a plusz garanciaidő biztosítja, hogy bármilyen probléma esetén a gépet díjmentesen javítjuk. Ez a szolgáltatás jelentős biztonságot nyújt a vásárló számára, tudván, hogy a gépe megbízható háttérrel rendelkezik, és bármilyen probléma esetén az javításra kerül.

A felmerő problémák jelentős részét megelőzhetjük a megfelelő gépválasztással.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Fendt nagytraktorok, Fliegl-felvásárlás, CLAAS-bőv... Több hírünkben is szó volt augusztusban a mezőgazdasági gépekről. Ezekben leírtuk, hogy visszaesett a John Deere-t gyártó vállalat bevétele, egyre né...
Gépbemutató: október 17-én irány Kecskemét A traktorokról és a hozzájuk kapcsolódó munkaeszközökről rengeteg szép dolgot lehet elmondani, de az az igazi amikor élőben láthatja az ember, munka ...
Nem vagy vagány, ha nincs Solis kistraktorod Az új és a használt eladó kistraktorpiac mára akkora, hogy bárki könnyedén elveszhet benne. Az új modellek teljesítmény/ár-értékarányban sokszor nem ...
A Solis traktorok bizonyítanak A traktorgyártóknak továbbra is követniük kell ez EU-s környezetvédelmi irányelveket és szigorításokat. Azok, akik erre rá sem hederítenek, gyorsan k...
Vetőgépek, traktorpiac, gépárverés, Kubota X, tala... Az elmúlt hónapban is több, kifejezetten érdekes gépes anyaggal jelentkeztünk az Agrárhírek rovatunkban. Bemutattuk a talajlevegőztetés technológiájá...
A nehézségek dacára a Solis traktorok felfutásával... Nagy reményekkel és több új termék piacra léptetésével kalkulált az Odisys Bt. a 2020-as évre, de a járvány alaposan belerondított az idilli képbe. E...