Rendelet készül az import borok azonosíthatósága érdekében

Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül – mondta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő-, bor-, pálinka albizottságának elnöke csütörtökön Budapesten.

Font Sándor (Fidesz) a testület csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a rendeletre azért van szükség, hogy az import borok forgalombahozatali eljárásának meghosszabbítása 15-ről 90 napra a lédig (folyó) boroknál is hatásosan alkalmazható legyen.

Az aláírásra váró rendelet lényege az, hogy hitelesíteni kell azt a tárolóedényt, amelyben a bort tárolni szeretnék, vagy a tárolótartályba csak hitelesített mérőátfolyón keresztül tölthető be a bor. Emellett az import bort az adóraktáron belül elkülönített helyen kell tárolni.

Font Sándor elmondta: a magyar szőlő- és borágazat akut gondjává vált, hogy nagy mennyiségben jelentek meg a magyar piacon az Olaszországból származó borok, ami veszélyezteti a magyar termelők érdekeit. Ezért a kormány elrendelte egy rendelet megalkotását a magyar termelők védelmében, amely előírja, hogy az import borok forgalombahozatali engedélyezési eljárása 15 napról 90 napra nő.
Emellett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) azt javasolja, hogy a földrajzi jelzés nélküli borok – az asztali borok – palackjaira tanúsító védjegyet tegyenek. Ezzel nyomon követhetővé válna a termék – jelezte Font Sándor.

Az albizottság elnöke kifejtette: Olaszországból olyan áron érkezik Magyarországra a tömegbor, amelyen gyakorlatilag lehetetlen előállítani. A múlt évi olasz felvásárlási árak mellett a Magyarországra behozott borok literenkénti ára veszteséget jelentene az olasz exportőrnek – mutatott rá.

Jelezte: a helyzet megoldása érdekében a parlamenti képviselők készen állnak a szükséges jogszabályi háttér megalkotására, szorosan együttműködve a Földművelésügyi Minisztériummal (FM), valamint más hatóságokkal és szakmai szervezetekkel. Kiemelte: erre azért van szükség, hogy a mostani szüretnél tisztességes felvásárlási árak alakuljanak ki.

Font Sándor az MTI kérdésére közölte: az ellenőrző, vagy minőségtanúsító védjegy csak egy önálló jogalkotási folyamat következménye lehet. Ezért az albizottság elnöke arra kérte Kiss Elizát, az FM eredetvédelemért felelős államtitkárát, hogy minden, a területen szükséges változtatást lehetővé tevő jogszabálytervezet készüljön el az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetére.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a HNT a jövő héten már pontos adatokat tud közölni arról, hogy milyen mennyiségű és minőségű lesz az idei szőlőtermés Magyarországon.

Forrás: MTI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
Mégsem lesz kevesebb szőlő? A kedvezőtlen időjárás ellenére az idei szőlőtermés nem marad el az előző évitől Magyarországon – derült ki Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adat...
A magyarok kétharmadának több kedvenc bora van egy... A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borai, azok aránya viszont, akik mindig ugyanazoktól a termelőktől vásárolnak, ettől elmarad, csak 35,8 ...
Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...