A1-ről az A2-re – a tőzsdén is tarolhat a „szupertej”

Az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja. Az úgynevezett „szupertej” titka, hogy sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat. A Debreceni Egyetem kutatói olyan szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen tejet állítanak elő.

Magyarországon elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet fogyasztunk, mivel az Európában és hazánkban is első számú tejelő szarvasmarhának számító holstein-fríz fajtájú tehén ilyen tejet ad. Az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során viszont béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel, így ez gyulladásos folyamatokhoz vezethet.

A holstein-fríz meghatározóan A1-es tejet állít elő, azonban vannak olyan egyedek, amelyek a „szupertej” elválasztására is képesek
A holstein-fríz meghatározóan A1-es tejet állít elő, azonban vannak olyan egyedek, amelyek a „szupertej” elválasztására is képesek

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Állattenyésztési Tanszékén négy tejhasznosítású, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarhafajta tenyésztésének szervezését végzik, ezek a fajták ugyanis feltételezhetően A2-es tejet termelnek.

Növelhető a tejfogyasztás

A tanszéken folyó genetikai kutatások az elmúlt időszakban új területtel bővültek. A megkezdett vizsgálatok célja, hogy felmérve és igazolva meghatározzák az A2-es tejet adó szarvasmarhafajtákat. Abban bízva, hogy a potenciális fogyasztók számának bővülésével növelhető a tejfogyasztás.

A tejipart is megmozgatta ez az innováció, és hatása már regionális szinten is érezhető. Az intézményt több partner szarvasmarha-, illetve tejtermelő vállalkozás megkereste. A cél az volt, hogy vizsgálják meg állományukat – mondta el Béri Béla, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztési Tanszék egyetemi docense.

A2-es tejet termel a jersey

Az hirek.unideb.hu-n megjelent beszámoló szerint a jelenlegi laboratóriumi vizsgálatok középpontjában az angol jersey fajta áll. Ez a holstein-frízhez képest kevesebb tejet ad ugyan, azonban zsír- és fehérje-összetétele sokkal jobb, és az első eredmények alapján A2 -es tejet termel.

A jelenlegi laboratóriumi vizsgálatok középpontjában az angol jersey fajta áll
A jelenlegi laboratóriumi vizsgálatok középpontjában az angol jersey fajta áll

Kutatások igazolták, hogy az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során felszabaduló béta-kazomorfin lebontásához nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel. Ez pedig gyulladásos folyamatokhoz vezethet. Az A2-es tej nem tartalmazza ezt a fehérjetípust, így nem okoz emésztési problémákat.

A kutatás során az állományból begyűjtött fülporcminták segítségével más genetikai jellemzők mellett meghatározható, hogy az adott egyed az A1-es vagy az A2-es típushoz tartozik-e. Az esetleges problémákat okozó fehérje megjelenése egy genetikai módosulás, mutáció következménye. Így a régebbi szarvasmarhafajtáknál nagy valószínűséggel nem jelenik meg.

Szelektált tenyészbikákkal

A holstein-fríz meghatározóan A1-es tejet állít elő. Azonban vannak olyan egyedek, amelyek a „szupertej” elválasztására is képesek. A mesterséges termékenyítésben részt vevő, A2-es típust örökítő tenyészbikák szelektálásával és felhasználásával a holstein-fríz fajtánál is előnyösen változhat a tejfehérje-összetétel.

Mivel egy apaállattól akár több százezer utód is származhat, a megfelelő bikák kiválasztásával gyors eredményt érhető el – fejtette ki az egyetemi docens.

A mintákat jelenleg Kanadában elemzik, de a technikai feltételek helyben is adottak. A kutatók a közeljövőben szeretnék elérni, hogy a molekuláris genetikai vizsgálatokat a DE MÉK laboratóriumában végezzék el.

A Debreceni Egyetem mint multidiszciplináris tudásbázis önállóan kezdett ebbe a vizsgálatba. Remélik viszont, hogy pályázati források bevonása után lehetőségük lesz a kutatások kiterjesztésére.

 Bíznak abban, hogy az egyetem laboratóriumában elvégzett vizsgálatok tanúsítványként szolgálhatnak a szarvasmarha-tenyésztők számára az állományuk által termelt tej fehérje-összetételének igazolására – hangsúlyozta Béri Béla.

Meghaladva a hightech cégeket

Az egyetemi docens szerint a magyar tejipar is figyelemmel követi a vizsgálatokat. Az A2-es tej forgalmazásáról is egyeztetnek a szereplők. A „szupertej” olyan forradalmi újítás a tejtermelésben, amely egyes nemzetközi vállalatok számára a vezető hightech cégeket is meghaladó tőzsdei nyereséget generált.

Magyarországon alacsony a tejfogyasztás, a kutatás célja, hogy fellendítsék ezt a piacot. Az A1- es és az A2-es tej is kiváló, bioaktív anyagokban gazdag élelmiszer, az utóbbi megjelenése azonban lökést adhat a tejipari szektornak, és reményt jelenthet azoknak a fogyasztóknak, akik eddig kókusz-, mandula- vagy egyéb növényi alapú tejet voltak kénytelenek inni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Szigorúbb ellenőrzést szorgalmazna a Tej Terméktan... Még szigorúbb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a magyar ágazati szereplők védelme érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Hartz Zoltán, ...
Tejlopó malacokat buktattak le Egy ausztriai szarvasmarha tenyésztő nem tudott rájönni, miért nem tejelnek eleget a tehenei. Egy turistacsoport buktatta le a tolvajokat, amikor fotó...
Újabb rendelettel fehérítenék ki a tejpiacot Jövőre egy új rendelettel tovább tisztulhat a tejpiac. A tervek szerint a földművelésügyi miniszter kiterjeszti a termelők, a feldolgozók és a kereske...
Mélyről a magasba tör a magyar tejágazat 1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak...
Nem lehet tej, ami nem állati eredetű A boltok polcain egyre többször látni növényi eredetű termékeket vaj, sajt, joghurt megnevezéssel. Egy német szövetség elégelte meg ezt, majd eljárást...
Újra robbant a bomba a tejpiacon Bejelentést tett a magyar hatóságoknál és Brüsszelben is a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), mert az áruházláncok ismét irreális árakon é...