1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak egy fájó emlékként él a tejiparban dolgozók fejében, az adatok szerint ugyanis felemelkedőben van a magyar tejtermelés.
A tejtermelők a nem is olyan távoli múltban elsősorban azért emelték fel a hangjukat, mert irreálisan alacsony áron vásárolták fel tőlük a tejet a feldolgozók. Így nem hogy hasznuk nem volt a tevékenységükből, de még nullára sem tudták kihozni sokan a vállalkozásukat. Ennek hatására többen is felhagytak a tejtermeléssel és felszámolták a tejre épülő gazdaságaikat.
A sorozatos tüntetések és megmozdulások tetteket generáltak „fentről”. Több támogatás érkezett az ágazatba, mint előtte bármikor, valamint a tej áfájának csökkentésével is megpróbálták felpezsdíteni a piacot. Úgy tűnik, az intézkedések meghozták gyümölcsüket, ugyanis a legfrissebb adatok szerint felfelé ível a magyar tejtermelők helyzete.
A hazai tejtermelés 2013 és 2016 között 10 százalékkal gyarapodott, ugyanebben az időszakban pedig a feldolgozók 13 százalékkal több tejet vásároltak fel, mint korábban. Az ágazat erejét az is mutatja, hogy jelentősen emelkedett a belföldön előállított és értékesített termékek mennyisége: a hazai előállítású 1,5 százalékos UHT tejből az elmúlt 6 évben meghatszorozódott a határainkon belüli eladás mennyisége. Közben szinte az összes tejtermék gyártása gyarapodott, a vajé hat év alatt például 54 százalékkal. Ezen időszak alatt a trappista sajt belföldi értékesítése 53 százalékos emelkedést mutatott.
A növekedést támasztja alá az is, hogy az import struktúrájában pozitív változás következett be. A fogyasztói tej importja 2013-2016-ban 11 százalékkal csökkent, miközben egyes feldolgozott késztermékek kivitele emelkedett. Sajtból és túróból például 43 százalékkal többet exportált Magyarország – írja az MTI.
Az áfacsökkentés hatására egyre kevesebb a külföldi termékek aránya a hazai boltokban. 2016-ban a hazai tejek aránya meghaladta a 80 százalékot.