A baromfiágazat szereplőinek ismét szembe kell nézniük a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokkal, ami újabb jelentős visszaesést okozhat az értékesítésben. A pandémia mellett a költségek emelkedésével is küzdenek a gazdálkodók, miközben a fogyasztók komoly árkülönbségekkel szembesülhetnek a boltokban a feldolgozott és a nyershúsok között.
A baromfiágazat is másodjára szenved a Covid–19 járványtól és a vírus terjedése miatt elrendelt korlátozásoktól. A koronavírus-járvány alaposan átrendezte az értékesítési lehetőségeket, és jelentős visszaesést okozott a baromfiágazatban. A vendéglők forgalma visszaesett, a teljes zárás idején gyakorlatilag a nullára csökkent, a kerthelyiségekben engedélyezett vendégfogadás pedig csak mérsékelte a károkat – írta meg a Magyar Nemzet.
A kiskereskedelmi láncoknak viszont húsz-harminc százalékkal nőtt a forgalmuk a korlátozások idején. A vendéglátóhelyek zárva tartása miatt megnőtt az igény a bolti forgalomban a feldolgozott és konyhakész termékek iránt, például az elősütött csirkére és kacsára.
A fogyasztók jelentős árkülönbségekkel találkozhatnak. A nyers húsnál az előállítási költségeknél jóval drágább a félkész, például panírozott és elősütött baromfitermék. A nagy árkülönbség oka, hogy a baromfihús áfája nemrégiben öt százalékra csökkent, ezzel szemben a legcsekélyebb mértékben is feldolgozott húskészítményeké 27 százalék maradt.
A járvány őszi, második hullámára a tavaszi tapasztalatok mellett fel lehetett ugyan készülni, viszont a baromfiágazat helyzetét tovább nehezíthetik az egekbe szökő takarmányárak. A kukorica ára, például, a rekordokat döntő termés ellenére rövid idő alatt 16 százalékkal emelkedett.
Mivel a baromfi-feldolgozás költségeinek hatvan százalékát a takarmányozás adja, a költségnövekedés ellensúlyozásához mintegy tíz százalékkal kellene emelni a felvásárlási árakat.