A takarmányár az egekben, a baromfiágazat szereplői sokkban

A baromfiágazat szereplőinek ismét szembe kell nézniük a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokkal, ami újabb jelentős visszaesést okozhat az értékesítésben. A pandémia mellett a költségek emelkedésével is küzdenek a gazdálkodók, miközben a fogyasztók komoly árkülönbségekkel szembesülhetnek a boltokban a feldolgozott és a nyershúsok között.

A baromfiágazat is másodjára szenved a Covid–19 járványtól és a vírus terjedése miatt elrendelt korlátozásoktól. A koronavírus-járvány alaposan átrendezte az értékesítési lehetőségeket, és jelentős visszaesést okozott a baromfiágazatban. A vendéglők forgalma visszaesett, a teljes zárás idején gyakorlatilag a nullára csökkent, a kerthelyiségekben engedélyezett vendégfogadás pedig csak mérsékelte a károkat – írta meg a Magyar Nemzet.

A baromfiágazat szereplőinek a koronavírus-járvány miatt újra jelentős visszaesést okozhat az értékesítésben (Fotó: Pixabay, kakyusei)

A kiskereskedelmi láncoknak viszont húsz-harminc százalékkal nőtt a forgalmuk a korlátozások idején. A vendéglátóhelyek zárva tartása miatt megnőtt az igény a bolti forgalomban a feldolgozott és konyhakész termékek iránt, például az elősütött csirkére és kacsára.

A fogyasztók jelentős árkülönbségekkel találkozhatnak. A nyers húsnál az előállítási költségeknél jóval drágább a félkész, például panírozott és elősütött baromfitermék. A nagy árkülönbség oka, hogy a baromfihús áfája nemrégiben öt százalékra csökkent, ezzel szemben a legcsekélyebb mértékben is feldolgozott húskészítményeké 27 százalék maradt.

A járvány őszi, második hullámára a tavaszi tapasztalatok mellett fel lehetett ugyan készülni, viszont a baromfiágazat helyzetét tovább nehezíthetik az egekbe szökő takarmányárak. A kukorica ára, például, a rekordokat döntő termés ellenére rövid idő alatt 16 százalékkal emelkedett.

Mivel a baromfi-feldolgozás költségeinek hatvan százalékát a takarmányozás adja, a költségnövekedés ellensúlyozásához mintegy tíz százalékkal kellene emelni a felvásárlási árakat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Jó hír a baromfihúst kedvelőknek Jól alakul a baromfihús piaca, köszönhetően a magas sertés- és marhahús áraknak. Az alacsony takarmányozási költség és a magas kereslet hatására továb...
Fontos alkotóeleme mezőgazdaságunknak a baromfiága... A mezőgazdaság tavalyi kibocsátása folyó áron számítva 2410 milliárd forint volt, 4,2 százalékkal magasabb az előző évinél. Fontos megemlíteni, hogy a...