Az uniósnál nagyobb mértékben nőtt az egész csirke hazai átlagára

266 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2023 első két hetében, ami 22,2 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár 67,6 százalékkal növekedett ugyanebben az összehasonlításban. A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 57,3 százalékkal, a csontos csirkemellé 39,2 százalékkal nőtt, a csirkemell (összesen) ára 57,8 százalékkal, a csirkecombé pedig 44,1 százalékkal emelkedett 2023 első két hetében 2022 első két hetéhez hasonlítva. […]

Tovább…

A takarmányár az egekben, a baromfiágazat szereplői sokkban

A baromfiágazat szereplőinek ismét szembe kell nézniük a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokkal, ami újabb jelentős visszaesést okozhat az értékesítésben. A pandémia mellett a költségek emelkedésével is küzdenek a gazdálkodók, miközben a fogyasztók komoly árkülönbségekkel szembesülhetnek a boltokban a feldolgozott és a nyershúsok között. […]

Tovább…

A szakemberek kétszámjegyű drágulást akarnak a baromfihúsnál

A Baromfi Terméktanács szerint a termelési költségek emelkedése árnövekedést indokol a baromfipiacon. Az viszont nagy kérdés, hogy az áruházláncok és a vásárlók mekkora drágulást tartanának elfogadhatónak. A vállalkozások mindenesetre a megnövekedett inputanyag- és bérköltségeit szeretnék érvényesíteni az átadási árakban. […]

Tovább…

Viszik mint a cukrot az olcsó csirkét

Az általános forgalmi adó csökkentése óta legalább a duplájára nőtt a csirkehús iránti kereslet. Sok helyen egyelőre teljes egészében átadják a vásárlóknak az adócsökkentés előnyét. Hogy ez később is így lesz-e, nem tudni, de az év elején jelentős áreséssel szembesülhettek a vásárlók. Mint ismeretes, január elseje óta 27-ről 5 százalékosra mérsékelte a baromfihús általános forgalmi adóját (áfa) a kormány. […]

Tovább…