A bakteriofág mint a baromfibélrendszer egészségének javítását szolgáló eszköz

Az egészséges bélrendszer fenntartása fontos stratégia az állattenyésztésben, mivel pozitívan hathat a madarak termelékenységére és az ágazat jövedelmezőségére. A bél fő szerepe a „tápanyagok felszívódásában” és a „hulladékok kiválasztásában” jelentősen fejlődött, és a legújabb eredmények rávilágítanak a bélnek az immunitásra, az anyagcserére és az általános teljesítményre gyakorolt döntő hatására.

A „bél egészségének” fogalmát nem határozza meg egyértelműen a tudományos közösség, de általában az élettani, mikrobiológiai és fizikai funkciók egyensúlyának tekintik. Ez teszi lehetővé, hogy a bél homeosztázisban legyen.

 Ha a madarak megfertőződnek, például bélrendszeri kórokozókkal, a bélbarrier integritása és a mikrobiom megzavarodhat. Ez diszbiózist eredményez, és az immunrendszer működésbe lép, ami felemészthati a gazdaszervezet energiáját
Ha a madarak megfertőződnek, például bélrendszeri kórokozókkal, a bélbarrier integritása és a mikrobiom megzavarodhat. Ez diszbiózist eredményez, és az immunrendszer működésbe lép, ami felemészthati a gazdaszervezet energiáját (Fotó: Pixabay)

A hasznos és patogén mikroorganizmusok változatos, kiegyensúlyozott és funkcionális közösségével (mikrobiom), a fizikai és kémiai védelmet biztosító robusztus bélgáttal, valamint a lokálisan és szisztémásan ható hatékony immunrendszerrel kell rendelkeznie.

A bélgát integritása

A bél rendelkezik a leghosszabb kapcsolódási ponttal a külső környezettel, és folyamatosan érzékeny a fertőzésekre. Ha a madarak megfertőződnek, például bélrendszeri kórokozókkal, a bélbarrier integritása és a mikrobiom megzavarodhat. Ez diszbiózist eredményez, és az immunrendszer működésbe lép, ami felemészthati a gazdaszervezet energiáját.

Ez a dysbiotikus esemény gyulladásos reakciót és tápanyag-felszívódási zavarokat eredményez, ami már összefüggésbe hozható az érintett baromfi teljesítményének csökkenésével, a gazdaság jövedelmezőségének csökkenésével és a madarak jólétének romlásával.

A kórokozó, például a Salmonella spp. szubklinikai szintje is megzavarhatja a bélrendszer egészségét, és csökkentheti a termelékenységet.

Amióta Európában, az Egyesült Államokban és más országokban betiltották a csirkék növekedésének elősegítésére és a fertőzések megelőzésére szolgáló antimikrobiális szerek használatát, a baromfi bélbetegségeinek száma megnőtt, ami a diszbiózisra vezethető vissza.

Néhány adalékanyagot használnak a bélrendszer egészségének és a gazdaszervezet immunrendszerének támogatására, például probiotikumokat, prebiotikumokat, szerves savakat, enzimeket, és most a bakteriofág új alternatívaként reményt ad.

Bakteriofágok

A bakteriofágok vagy fágok olyan hasznos vírusok, amelyek a természetben számos környezetben megtalálhatók. Fontos részét képezik a globális mikrobiomnak, amely védi az állatokat és az embereket bizonyos baktériumpopulációk túlszaporodásától. Az állattenyésztési iparban a fágok felhasználhatók bizonyos baktériumok, köztük a Salmonella spp. és a madárpatogén E. coli (APEC) jelenlétének megelőzésére vagy csökkentésére.

Ebben az összefüggésben a fágok két típusa döntő fontosságú: a lizotikus és a lizogén. A lizogén egy nyugalmi állapotban lévő vírus, amely beágyazódik a baktériumsejtbe, és képes a baktérium elpusztítása nélkül élősködni rajta – ez nem alkalmas állattenyésztésre. A lítikus fág virulens, és megfertőzi a célbaktériumot, DNS-ük szaporítására kényszeríti, amíg a sejt lízisét nem okozza. A kórokozó elpusztítása szerint a baktériumok számának csökkenését eredményezi.

A Proteon Pharmaceuticals több mint 18 éves tapasztalatával élen jár a bakteriofágok kutatásában. Az omics-technológiák, a molekuláris biológia, a bioinformatika és a mesterséges intelligencia felhasználásával a Proteon hatékony, megbízható és biztonságos megoldásokat hoz létre az állategészségügyi iparban. Úttörők a különböző állatfajokra szabott, stabil fágalapú termékek kifejlesztésében.

Innovatív takarmány-adalékanyagok

A Proteon Pharmaceuticals innovatív fágkoktélokat fejlesztett ki, méghozzá kettőt: a Bafasal+G-t és a Bafacolt kifejezetten brojlerek, tenyészcsirkék és tojók számára fejlesztették ki.

A Bafasal+G egy innovatív takarmány-adalékanyag, amely hat litikus törzset tartalmaz a S. Gallinarum, Enteritidis és Typhimurium ellen, miközben nincs negatív hatással a bélmikrobiomra.

A Bafasal+G a szalmonella baktériumokra gyakorolt közvetlen hatásával segít teret teremteni a hasznos baktériumok szaporodásának, ezáltal javítja a bélrendszer egészségét, a madarak teljesítményét, és megakadályozza a magas elhullást.

A Bafacol egy innovatív takarmány-adalékanyag, amely 5, az APEC-et célzó lítiás bakteriofág koktéljából áll. Anélkül támogatja a magas elhullás és a termelékenységi veszteségek megelőzését, hogy negatív hatást gyakorolna a mikrobiomra, javítja a növekedést, a termelékenységet és a teljesítményt.

(Forrás: poultryworld.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Legalább a lépfene terjedését sikerült megállítani... A hatóságok összehangolt, gyors fellépése megakadályozta a nyári lépfenejárvány elterjedését. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azon dolgozik, hogy...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Hogyan védjük meg állatainkat télen? Gazdasági állataink számára a télvíz ideje komoly stesszhelyzetet teremthet, mind a beólazás, mind az akár drasztikusan megváltozó takarmányozási visz...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Madárinfluenza Békés megyében! Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei baromfitelepen. A vírus elterjedéséne...
Felszámolták egy baromfitelep kacsaállományát Befejeződött a több mint százezres kacsaállomány felszámolása a füzesgyarmati baromfitelepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. ...