100 felett az extra húsminőségű magyar wagyu marha állománya a Hortobágyon

Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát. Mára viszont a nemzeti kincsnek minősített wagyu marhahús a világ egyik legjobb steak alapanyaga. Az állat olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mely eredményeképpen húsminősége és márványozottsága kimagasló. A wagyu marha a világ legdrágább húsát adja és Magyarországon is tartanak belőle 220-nál is többet.

A wagyu név magát a japán marhát jelenti, „wa” utal a származásra, miszerint japán, a „gyu” jelentése pedig: marha – írta a Nébih. A wagyu tekintetében több fajtaváltozatról is szó van, ilyen ezen belül az őshonos Kuroge (’japán fekete’), az Akage (’japán barna’), a Nihon Tankaku (’japán rövidszarvú’), valamint a Mukaku (’japán szarvatlan’). Lényeges információ, hogy a wagyu fajta, mely mostanra világszerte megtalálható, nem eredetvédett.

100 felett az extra húsminőségű magyar wagyu marha állománya a Hortobágyon - Fotó: Prágai Andrea
100 felett az extra húsminőségű magyar wagyu marha állománya a Hortobágyon – Fotó: Prágai Andrea

Wagyu hús

A wagyu húsa híresen bársonyos állagú, szaftos, vajszerűen olvad a szájban. Ennek megfelelően Japánban a hús márványozottságát hagyományosan 12 osztályba sorolják, mely szintekkel túlmutat az USDA 8 lépcsős osztályozási skáláján. Emellett további értékelési szempontok szerint minősítik a marhahúst: ilyen például a színe, élénksége (1-5 pont), az állag, rostosság (1-5 pont), illetve ilyen a zsír színe, minősége, konzisztenciája (1-5 pont), végül az értékes hús aránya (A/ B/ C kategória). 

Wagyu marha üsző - Fotó: Prágai Andrea
Wagyu marha üsző – Fotó: Prágai Andrea

Japánban a tartásuk, takarmányozásuk sajátos körülmények között zajlik, régiónként kissé eltérő, szigorú szabályok szerint. A tenyésztők célja stresszmentes környezetet biztosítani az állatok számára, ennek kapcsán csak bizonyos személyek és gondozók mehetnek a közelükbe. Rendszeresen ápolják a szőrüket, ezzel masszírozzák a bőrüket, javítva a vérkeringést. Magas rosttartalmú takarmánnyal etetik őket (széna, búzakorpa, kukorica-és szója melléktermékei), ez biztosítja a húsban a márványosodást.

Wagyu Olimpia

Először 1966-ban volt ilyen esemény, legközelebb pedig 2022. október 6-a és 10-e között rendezik meg. Japán prefektúrái 5 évente versenyeznek az alábbi kategóriákban:

Fajta fejlődése:

fajta mérete, növekedése, testarányai stb. kerülnek összehasonlításra

Húsminőség:

ebben a kategóriában a hozamot, a hús minőséget, a márványozottságot hasonlítják össze. A hozamhoz és a minőséghez az A5-ös osztályozási rendszert használják. A márványozottsághoz az egyszeresen telítetlen zsírsavak mennyiségét mérik meg.

Magyar wagyu marha

Hazánkban elsőként Zichy Mihály honosította meg a wagyu tenyésztést. 2009-ben 50 darab, Ausztráliából származó fagyasztott embriót ültettetett be húsmarha recipiens üszőkbe, majd ennek szaporulata alapította wagyu tenyészetét.

Jelenleg a Hortobágy – Faluvéghalmi Kft. 85 anyatehénnel, 3 bikával, 10 vemhes üszővel, 50 tinóval, 50 borjúval, a szoboszlói telepen 25 növendékkel rendelkezik. A jövőben az állományt 250 tehénre tervezik növelni. Az állomány növelését természetes fedeztetéssel, mesterséges termékenyítéssel és embrió beültetéssel oldják meg.

Előnyök és hódmezővásárhelyi megjelenés

A fajta számos előnyös tulajdonsággal bír. Viselkedésüket tekintve szelídek, a szarvalt egyedek sem agresszívek egymással. Könnyen ellenek, a tenyészetben még nem volt szükség külső beavatkozásra, ráadásul a hortobágyi klímát is jól tűrik. Az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár alkalmával 11 különböző szarvasmarhafajtát állítottak ki, köztük a japán eredetű wagyu-t, mely a Fehér-kék Belga Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületéhez tartozó fajta. A helyszínen egy felnőtt bika, egy anya borjával és egy fiatal bika képviselte a fajtát.

Az Ippon-Et nevű fiatal bika, akit az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár  csütörtöki napján vezettek fel - Fotó: Prágai Andrea
Az Ippon-Et nevű fiatal bika, akit az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár csütörtöki napján vezettek fel – Fotó: Prágai Andrea
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ilyenkor igazán jó érzés japánnak lenni Ilyentájt nagyon jó dolog japánnak lenni, főleg Japánban. Az utóbbi években már március végétől virágzik az ország jelképének számító cseresznyefa, a ...
A szuperbanán darabja 1500 Ft, mégis veszik, mint ... Az egész országból érkeznek vásárlók, akik kifejezetten az ehető héjú gyümölcs miatt utaztak Okayama délnyugati részében található üzletbe. És bár a k...
Nagy állatos és gépes seregszemle kezdődik Hódmező... Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lesznek Hódmezővásárhelyen. Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, k...
Hosszú tárgyalások után Japán már nem fél annyira ... A jövőben egy esetleges madárinfluenza járvány esetén már nem az egész ország, hanem csak a fertőzött területről származó baromfitermékekkel szemben v...
Elég furcsa, de októberben virágzik a cseresznyefa... Váratlan cseresznyefa-virágzás kezdődött idén ősszel Japánban, ahol ez általában a tavasz kezdetét szokta jelezni. A szakemberek szerint a szokatlan j...
Sokat hozhat az európai konyhára a Japánnal kötött... Az Európai Parlament hozzájárult az Unió által valaha megkötött legnagyobb kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodáshoz az Unió és Japán között. A sza...