Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát. Mára viszont a nemzeti kincsnek minősített wagyu marhahús a világ egyik legjobb steak alapanyaga. Az állat olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mely eredményeképpen húsminősége és márványozottsága kimagasló. A wagyu marha a világ legdrágább húsát adja és Magyarországon is tartanak belőle 220-nál is többet.
A wagyu név magát a japán marhát jelenti, „wa” utal a származásra, miszerint japán, a „gyu” jelentése pedig: marha – írta a Nébih. A wagyu tekintetében több fajtaváltozatról is szó van, ilyen ezen belül az őshonos Kuroge (’japán fekete’), az Akage (’japán barna’), a Nihon Tankaku (’japán rövidszarvú’), valamint a Mukaku (’japán szarvatlan’). Lényeges információ, hogy a wagyu fajta, mely mostanra világszerte megtalálható, nem eredetvédett.
Wagyu hús
A wagyu húsa híresen bársonyos állagú, szaftos, vajszerűen olvad a szájban. Ennek megfelelően Japánban a hús márványozottságát hagyományosan 12 osztályba sorolják, mely szintekkel túlmutat az USDA 8 lépcsős osztályozási skáláján. Emellett további értékelési szempontok szerint minősítik a marhahúst: ilyen például a színe, élénksége (1-5 pont), az állag, rostosság (1-5 pont), illetve ilyen a zsír színe, minősége, konzisztenciája (1-5 pont), végül az értékes hús aránya (A/ B/ C kategória).
Japánban a tartásuk, takarmányozásuk sajátos körülmények között zajlik, régiónként kissé eltérő, szigorú szabályok szerint. A tenyésztők célja stresszmentes környezetet biztosítani az állatok számára, ennek kapcsán csak bizonyos személyek és gondozók mehetnek a közelükbe. Rendszeresen ápolják a szőrüket, ezzel masszírozzák a bőrüket, javítva a vérkeringést. Magas rosttartalmú takarmánnyal etetik őket (széna, búzakorpa, kukorica-és szója melléktermékei), ez biztosítja a húsban a márványosodást.
Wagyu Olimpia
Először 1966-ban volt ilyen esemény, legközelebb pedig 2022. október 6-a és 10-e között rendezik meg. Japán prefektúrái 5 évente versenyeznek az alábbi kategóriákban:
Fajta fejlődése:
fajta mérete, növekedése, testarányai stb. kerülnek összehasonlításra
Húsminőség:
ebben a kategóriában a hozamot, a hús minőséget, a márványozottságot hasonlítják össze. A hozamhoz és a minőséghez az A5-ös osztályozási rendszert használják. A márványozottsághoz az egyszeresen telítetlen zsírsavak mennyiségét mérik meg.
Magyar wagyu marha
Hazánkban elsőként Zichy Mihály honosította meg a wagyu tenyésztést. 2009-ben 50 darab, Ausztráliából származó fagyasztott embriót ültettetett be húsmarha recipiens üszőkbe, majd ennek szaporulata alapította wagyu tenyészetét.
Jelenleg a Hortobágy – Faluvéghalmi Kft. 85 anyatehénnel, 3 bikával, 10 vemhes üszővel, 50 tinóval, 50 borjúval, a szoboszlói telepen 25 növendékkel rendelkezik. A jövőben az állományt 250 tehénre tervezik növelni. Az állomány növelését természetes fedeztetéssel, mesterséges termékenyítéssel és embrió beültetéssel oldják meg.
Előnyök és hódmezővásárhelyi megjelenés
A fajta számos előnyös tulajdonsággal bír. Viselkedésüket tekintve szelídek, a szarvalt egyedek sem agresszívek egymással. Könnyen ellenek, a tenyészetben még nem volt szükség külső beavatkozásra, ráadásul a hortobágyi klímát is jól tűrik. Az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár alkalmával 11 különböző szarvasmarhafajtát állítottak ki, köztük a japán eredetű wagyu-t, mely a Fehér-kék Belga Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületéhez tartozó fajta. A helyszínen egy felnőtt bika, egy anya borjával és egy fiatal bika képviselte a fajtát.