Megkérdeztük, mivel készülnek a legnagyobb hazai állattenyésztési kiállításra

Az élőállat-bemutatók miatt a részletes napi program csak később várható, ám az időpont már megvan: 2021. szeptember 23-25-ig tart Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár. A rendezvény fő tematikája jórészt változatlan a korábban tapasztaltakhoz képest. Az első napon leginkább a szakma számára készülnek a hangos, nyilvános show-jellegű tenyészállat bírálatokkal. A szervező Hód-Mezőgazda Zrt. titkárságvezetője, Gulyás Márta még több fontos információt küldött a Magro.hu megkeresésére.

Leginkább ezek a tenyészállat bírálatok adják meg a vásárhelyi kiállítás egyediségét és fő szakmai jellemzőjét. A neves külföldi bírák részvételével zajló programok rendszeresen nagy érdeklődésre tartanak számot Hódmezővásárhelyen. Azonban egyelőre nem lehet teljesen pontosan megmondani, mire lehet számítani szeptemberben a járványhelyzet esetleges változásainak hatására. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezetei szakembereivel készülünk a kiállításra, az állattenyésztők jelenleg nagyon lelkesek, a kiállítási jelentkezési lapok is folyamatosan érkeznek be, de csak akkor lehetünk biztosak a létrejöttével, ha már a megnyitón állunk – fogalmazott Gulyás Márta.

Egy év kihagyás után 2021. szeptember végén várja a látogatókat az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely, 2019
Egy év kihagyás után 2021. szeptember végén várja a látogatókat az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár – Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely, 2019

A rendezvényen az állattenyésztés 8 ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi-, díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be.

Lufik nélkül az állatok nyugalma érdekében

Fontos, hogy idén visszatérünk egy korábban már kipróbált megoldáshoz, 2021-től ismét lufimentes kiállítást szeretnénk tartani. A téma nem volt új, hiszen tudtuk, hogy nem praktikus állatok között léggömbökkel sétálgatni, de ugye az utóbbi 10 évben elterjedt a különböző eseményeken és rendezvényeken a jelenlétük. Ez alól mi sem lettünk kivételek, de idén megkérjük a kiállítókat, hogy ne osztogassanak léggömböket a kiállítás területén. Ez azért lényeges, mert ha a lufi kidurran, nagyon megijeszti az állatokat (is). A téma a vásárhelyi Szabadság téri óvoda Klímanócska programjának Mondj nemet a lufira! akciója kapcsán jött ismét elő, amihez mi is nagy örömmel csatlakoztunk – közölte Gulyás Márta.

Természetesen Fekete Balázs állattenyésztési és kiállítás igazgatónk is készül néhány újdonság bemutatására az állattenyésztőkkel közösen, amiről egyelőre még nem árulhatunk el többet, mert a program részleteinek szervezése még folyamatban van.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár 2019-es visszatekintője

A XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 2019-ben első alkalommal fogadta az OMÉK társrendezvényeként a kiállítókat és a látogatókat Hódmezővásárhelyen május 9-11. között. Régóta vártuk az esőt, ami „természetesen” a megnyitóra meg is érkezett, de Farkas Sándor miniszterhelyettes és a köszöntőket mondó résztvevők hősiesen tűrték a szemerkélő esőzést. Nagy gondot viszont nem jelentett a csapadék, a küllemi bírálatok során a holstein-fríz tejelőknél és a lovaknál kellett 15-20 perces esőszünetet tartani, amikor szinte felhőszakadás-szerű esőzés volt a kiállítási terület felett, de utána folytatni tudtak minden bírálatot. Sőt, igazán megható pillanatoknak lehetett tanúja a közönség, mivel a kiállított tenyészállatok és felvezetőik is mindvégig fegyelmezetten, alázatosan vonultak fel az esőben is. A fehér inges, rajtszámozott felvezetők teljesen átázva, de méltósággal, rezzenéstelenül mutatták be egész éves munkájukat. Nem számított nekik, hogy éppen szakad az eső. 

A tenyészállat-felhozatal 2019-ben még jobb volt, mint az előző évi, hiszen egyrészt működik a genetikai előrehaladás. Ez azt jelenti, hogy a világ haszonállatainak genetikáját fel tudjuk használni, ezáltal az állatok külleme, általános értékmérő tulajdonságai fokozatosan javulnak.

Másrészt a kiállítás az általános állattenyésztési kultúrát is terjeszti. Ez a kiállítás egyik fő célja kezdetektől fogva, ezért a tenyésztő kollégák is egyre nagyobb szakértelemmel, egyre profibb módon készítik fel a tenyészállataikat a kiállításra. Itt tükröződik a munkamorál és az alázat. A pénteki díjkiosztó ünnepségen már hét ágra sütött a nap és a talajviszonyok az aznapi lovas versenyeken sem jelentettek akadályt, minden program zavartalanul folyt az egyre növekvőlátogatói létszám mellett.

Különlegességek, fejlesztések és eredmények

A két szakmai nappal a kiállítók és a látogatók is elégedettek voltak, a tenyésztők elfogadták a független szakmai zsűri értékítéletét. Tejelő- és húsmarhából, valamint juhból volt több tenyészállat a 2019-es kiállításon, mint az előző években, köszönhetően a kedvezőbb piaci helyzetüknek, így számukra plusz mobil bokszokat kellett elhelyezni a területen. A kiállítás szakmai különlegessége volt még, hogy Bulgáriából most először hoztak tenyészállatot is a kiállításra. 8 Dunai ló érkezett, amelyek pedigréje a Magyarországon kitenyésztett Nonius fajtára vezethető vissza. Mivel a 2019-es kiállítás kiemelt lófajtája a Nonius volt, így az induló 34 darab Nonius (25 kanca és 9 mén) mellett a 8 Dunai lovat is külön bírálták. 

Bár látszólag nincsenek nagy változások a kiállítás tematikájában, a terület nagysága adott, a nádfedeles állatférőhelyek száma kötött, a főszervező Hód-Mezőgazda Zrt. mindig igyekszik a kiállítási területet fejleszteni és korszerűsíteni. Például az utak friss aszfalt borítása sokat jelentett a belső területek kényelmesebb megközelítéséhez. Új lépcsősor is épült a gasztroudvar felé, ami szintén praktikus megoldás. 2018-ban már jelentős könnyebbség volt és szemmel láthatóan segítette az autós közlekedés gyorsítását az északi elkerülő út megnyitása, amihez 2019-ben csatlakozott a keleti elkerülő áprilisi átadása. Bár ezt még kevesebben használták és a parkolóhelyek új megközelítése sem terjedt el még nagy mértékben a közönség soraiban, de a kiállítás előtti napokban érezhető volt az állatbeszállítások gördülékenyebb megvalósítása. A kiállítás mindenképpen nyertese az elkerülő utak közelségének, hiszen minden irányból könnyebb odeérni a kiállítási területre, ezáltal a városban és a kiállítás területén sincs torlódás. 

A XVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitója 2019-ben

A kiállítók száma

2019-ben a szokásosnál valamivel kevesebb volt az ipari kiállító, a gépes kiállítók száma közel 10 százalékkal csökken és kisebb területet béreltek (a 2018-as 10419 négyzetméter helyett 8036 négyzetmétert), ugyanakkor a beltéri kiállítók továbbra is megtöltötték a nagyobb területű, 40 X 60 méteres hármas csarnokot is. Minden évben vannak rácsodálkozó látogatók, szakmai vendégek, akik meglepetésüknek adnak hangot azzal kapcsolatban, hogy nem is hitték volna, hogy Hódmezővásárhelyen egy küllemében és tartalmában korszerű, a kiállítók standjait tekintve is nemzetközi szintű szakkiállítás részesei lehetnek. Nem is beszélve arról az egyedi, nádfedeles állatkiállítói épületegyüttesről, amit a nemzetközi bírák egyhangúlag Európa egyik legszebb állatbemutató területének tartanak. 

Fontos, hogy a hazai közönségen kívül 29 országból regisztráltak 2019-ben a kiállításra, amely méltán viselheti a nemzetközi kiállítás megnevezést is. Természetesen a legtöbben tavaly is a szomszédos Szerbiából és Romániából érkeztek. A három rendezvénynap alatt összesen 53 ezer személy vett részt a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, az OMÉK társrendezvényén.

A további adatok 2019-ből:
 2019
 Kiállító cégTenyésztő szervezet
Ipari kiállítók254 
Tejelő marha382
Húsmarha507
Sertés171
426
Baromfi14 
Díszbaromfi8  
Nyúl52
Galamb12 
Juh és kecske461
Szakmai kiállítók48619
Árusok (kézművesek)49 
Árusok (élelmiszer)30 
Mindösszesen:56519
Mindösszesen:584

Összegezve tehát 170 ezer  négyzetméteren több mint 500 szakmai kiállító, több mint 1000 tenyészállattal vett részt a 2019. évi kiállításon. További részleteket ide kattintva lehet megtalálni.

Szerkesztette:

Csurja Zsolt
Óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...