Kecsegtető lehetőséget kínál a durumbúza-termelés

A korszerű nemesítési eljárásoknak köszönhetően, a jobb tűrőképességgel rendelkező fajták miatt az elmúlt évtizedekben széles körben elterjedt a világban a durumbúza-termelés. Ma már lehetséges sikerrel termeszteni a hidegebb téli időjárású kontinentális éghajlaton, így hazánkban is. A világ legnagyobb termelői Kanada, USA, Mexikó, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, azonban Közép-Kelet-Európában is egyre növekszik a termőterülete.

A durumbúza, azaz más néven keményszemű búza a Közel-Keletről származik. A mediterrán térségben jelenleg is fontos élelmezési alapanyagnak számít. Tojás nélkül készíthető belőle száraztészta, darájából kuszkusz, illetve a durvára tört szemeiből a bulgur. A korszerű, egészséges táplálkozás egyik kedvelt alkotója – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A durumbúza-termelés nagy potenciállal rendelkezik Magyarországon
A durumbúza-termelés nagy potenciállal rendelkezik Magyarországon

Hazánkban a termőterülete a kezdeti néhány ezer hektárról mára 30 ezer hektár fölé növekedett, amely több tényezőnek köszönhető. Jól beilleszkedik a vetésforgóba, technológiája nagyon hasonló a közönséges búzáéhoz, valamint hosszabb távon gazdaságosan termeszthető. Ezért a termelésében van lehetőség. A Magyarországon termesztett durumbúza vetésterülete tavaly elérte a 33 ezer hektárt, amely az összes búza-vetésterület valamivel több, mint 3 százaléka. Az elmúlt öt évet figyelembe véve ez jelentős növekedés, mivel 2013-ban még mindössze 15 ezer hektáron (1,3 százalék) termesztették a gazdák e kultúrnövényünket. Összehasonlítva a 2017-es évek eredményével, mintegy 260 kilóval sikerült növelni a hektáronkénti termésátlagot. Ugyanez az érték búza esetében 800 kg. Következésképpen tehát vannak még lehetőségek ezen a téren is.

A jó minőségű magyar durumbúza keresett alapanyaga a hazai, valamint a nyugat- és dél-európai feldolgozóknak is

A Kárpát-medencei körülmények különösen alkalmasak arra, hogy hazánkban magas fehérjetartalmú, acélos durumbúzát teremjen. A feldolgozók megkedvelték durumtermékeinket, akikhez a megrendelt árut vízi, vasúti vagy közúti fuvarozással juttatjuk el. Az utóbbi fél évtizedben a közepes és jó minőségű termény átlagára 60 ezer forint volt tonnánként, a termelő telephelyén gépkocsira rakva.

Az elmúlt években kedvezett az időjárás az őszi vetésű gabonák, így az őszi durumbúza termesztésének is. Ezáltal a megfelelő termesztéstechnológiával a gazdálkodók stabil termésátlagra és jó minőségű terményre számíthattak. A 2017-es év ősze és a legutóbbi tél szintén nem jelentett kihívást a durumbúza vetésében és az állományok áttelelésében. Mindössze a hótakaró nélküli területeken okozott a mínusz 10 fok alatti hőmérséklet alig észrevehető fagyási károkat, ezeket azonban a növények a vegetáció tavaszi megindulásakor maradéktalanul kiheverték. Kedvezett a durumbúza-vetésterület folyamatos növekedésének a kereskedők által kínált, kiszámíthatóan magas felvásárlási ár is, vonzóvá téve az új kultúrnövényt kereső termelőknek az addig szinte ismeretlen gabonát. A kereskedők és a durumbúza termelési rendszert szervező piaci szereplők ezek miatt a termesztésterület további növekedésében, a magas piaci árak megszilárdulásában és a termesztéstechnológia fejlődése miatt a termésátlagok folyamatos emelkedésében bíznak.

Az elmúlt esztendőben konzorciumi együttműködéssel létrejött az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer. Célkitűzéseik között a termelés és az exportpiacok bővítése mellett az egészséges életmód, illetve a korszerű táplálkozás igényeihez illeszkedő durumbúza-termékek előállítása és népszerűsítése egyaránt szerepel. Egy olyan termelési integrációt kívánnak működtetni, amelyben a résztvevők közös munkájának eredménye a magas minőségű tésztagyári alapanyag. Integráció keretében szeretnék megismertetni a témát a magyar gazdálkodókkal, utat nyitva számukra a durumbúza-termelés kínálta lehetőségekhez történő csatlakozásra.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vergődik a durumbúza kereslete az egészségtudatos ... Habár Kanada durumbúza termése az aszály miatt idén 45 százalékkal marad el a hatéves átlagtól, nem emelkednek a világpiaci árak – írta a Bloomberg hí...