Tudta, miért fontos az agroökológia Magyarországon?

Magyarország első agroökológiai konferenciáját a Védegylet, az ESSRG és a Magyarországi Francia Intézet együttműködésében rendezték meg 2019 novemberében. A konferenciát egy műhelymunka követte, amelynek célja volt, hogy összekapcsolja a magyarországi agroökológiai kezdeményezések szereplőit, és alapot képezzen az érintettek jövőbeni együttműködéséhez. Az együttműködést felkarolva 2020-2021-ben a Védegylet szervezésével jött létre a Magyarországi Agroökológia Hálózat.

A Magyarországi Agroökológia Hálózat Egyesület oldalán foglalták össze, hogy a céljuk összekötni és megerősíteni az agroökológiával foglalkozó egyéneket és szervezeteket. Találkozási pontot kívánnak képezni a tudástermelő és tudásmegosztó közösségüknek. Hosszú távú céljuk, hogy a közös munkán és mozgalomépítésen keresztül elősegítsék a hazai agroökológiai átmenetet, az élelem-önrendelkezés megvalósítását, és együtt tegyenek azért, hogy egy társadalmi, gazdasági és természeti szempontból egyaránt fenntartható mezőgazdasági termelési, feldolgozási és elosztási rendszer jöhessen létre Magyarországon.

A Magyarországi Agroökológia Hálózat Egyesület célja összekötni és megerősíteni az agroökológiával foglalkozó egyéneket és szervezeteket - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A Magyarországi Agroökológia Hálózat Egyesület célja összekötni és megerősíteni az agroökológiával foglalkozó egyéneket és szervezeteket – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A hálózati munka szervezését a 2022-ben alakult Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület végzi.

Az egyesület elnöksége:

  • Balogh Lili, elnök: agroökológus, gazdálkodó
  • Lengyel Zoltán, elnökségi tag: gazdálkodó
  • Réthy Katalin, elnökségi tag: agroökológus, gazdálkodó
  • Allacherné Szépkuthy Katalin, elnökségi tag az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet képviseletében

Azt is megfogalmazták, hogy egy olyan világért dolgoznak, ahol

  • a társadalmi rendszer a természet rendjéhez igazodik;
  • a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szétválaszthatatlan;
  • a környezeti etika az élelemtermelés, -feldolgozás és -elosztás, illetve az agrárpolitika szerves része;
  • a hagyományos és akadémikus ökológiai tudás egymást segítve járulnak hozzá az élelmezési rendszer fenntarthatóvá tételéhez;
  • az élelmezési rendszer a természet és az ember egészségét is szolgálja.
  • a minőségi, helyi, tápláló élelem mindenki számára elérhető, társadalmi, gazdasági helyzettől és földrajzi helytől függetlenül
  • az emberek élelem-, vetőmag- és termőföld-önrendelkezése sértetlen
  • tudatos fogyasztói hozzáállás és szorosabb együttműködés van jelen gazda és fogyasztó között
  • a megfelelő mennyiségű és minőségi élelem megtermelése és igazságos elosztása hulladékmentesen megy végbe
  • a mezőgazdasági gyakorlatok a kultúrtájak újjáéledését szolgálják, harmonizálnak a természetes folyamatokkal és nem terhelik, illetve nem szennyezik a környezet
  • a vidék újranépesül, vonzóvá válik, helyi közösségek alakulnak, fenntartható, emberséges, vonzó a vidéki élet
  • a mezőgazdaságban dolgozók munkájukért tisztességes jövedelemben és társadalmi megbecsülésben részesülnek, munkájukat biztonságos körülmények között végzik
  • a társadalom széles köreinek van beleszólása a döntéshozatali folyamatokba és megvalósul az érdekérvényesítésük – különös tekintettel azokra, akik elnyomásban élnek

Alapértékek:

  • Rendszerszemlélet
  • Együttműködés
  • Részvételiség
  • Szolidaritás
  • Fenntarthatóság
  • Társadalmi igazságosság
  • Társadalmi sebek begyógyítása
  • Minőségi emberi kapcsolatok, tiszteletteljes vitakultúra
  • Generációk közötti együttműködés
  • Tudás megosztása és az ahhoz való szabad hozzáférés biztosítása
  • Tiszteletteljes párbeszéd

Az agroökológia témája és lényege:

Az agroökológia gyakorlatát alkalmazó mezőgazdaságban elsődleges szempont a természetes folyamatokra és kölcsönhatásokra támaszkodó termelés, amely független a külső, nem fenntartható erőforrásoktól. Ennek célja nem csupán az egészséges, vegyszermentes élelem előállítása, hanem a talaj, a víz, az élő környezet védelme is. 

Az agroökológiai gyakorlata többek között a biogazdálkodásból, a regeneratív mezőgazdaságból, a permakultúrából, az agrárerdészetből és a mezőgazdasági hagyományok eszköztárából épül fel.

Merev előírások helyett a helyi környezeti, gazdasági és társadalmi körülményekhez való alkalmazkodást tartja szem előtt, és ez változatos gazdálkodási módokat eredményez. Az agroökológia elvei az egész élelmezési rendszerre is alkalmazhatók: beletartozik az élelmiszerek szállítási távolságának csökkentése, a termelés, értékesítés és a fogyasztás során keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése, a helyi piacok és hagyományos étkezési szokások erősítése is – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Biopiaci helyzet – kitekintés Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? K...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...
Mi a gond a hazai biopiaccal? Egy éve hatályos az az igen hosszú nevet viselő rendelet, ami az ökológiai gazdaságokból származó termékek tanúsítására vonatkozik. Célja a fogyasztói...