Szamóca: néhány hétig a magyar áru dominál majd a piacokon

Május második hetében már látszott, hogy az elmúlt hét 25°C feletti csúcshőmérsékletű napjai közelebb hozták a szabadföldi szamóca szedésének kezdetét. Ez azt jelenti, hogy várhatóan már május 20-22. körül jelentős mennyiségben találkozhatunk szabadföldi terméssel a piacokon. Tóth-Babits Dorina értékelte a magyar szamócapiacon tapasztalható folyamatokat és az árak alakulását.

A szezon kezdetén adott áttekintés után 2 héttel tehát a FruitVeb  szerkesztősége ismét az agrárszakértőhöz fordult. A piac gyors változásai ugyanis egy kívülálló számára úgyszólván követhetetlenek.

A nagybani piacokon gyorsan változó árakkal találkozhatnak a termelők, a hazai termesztésű szamóca termelői ára mindig attól függ, hogy mennyi áru van az adott piacon.
A nagybani piacokon gyorsan változó árakkal találkozhatnak a termelők, a hazai termesztésű szamóca termelői ára mindig attól függ, hogy mennyi áru van az adott piacon. (Fotó: Pixabay)

A szakértő elmondta, hogy a fóliás termesztők már a korai fajták vége felé járnak. A legnépszerűbb Clery lecsengő fázisban van, míg a Joly és az Asia idénye a közepe táján tart.

A fóliás állomány betakarításának utolsó szakasza ezért várhatóan valamennyire mégis össze fog csúszni a szabadföldi áru megjelenésével, várhatóan 7-10 napos közös időszak várható. A szabadföldi szamócát jó egy hét múlva Szeged környékén kezdik szedni először, majd Lajosmizse körzete, aztán a Nyírség és Somogy következik.

Óráról-órára hullámzó árak

A nagybani piacokon gyorsan változó árakkal találkozhatnak a termelők, a hazai termesztésű szamóca termelői ára mindig attól függ, hogy mennyi áru van az adott piacon.

Egyik szélsőértékként az 1600 Ft/kg (8000 Ft/5 kg-os kiszerelés) környéki ár említhető a „nagy” (kb. 2,5 cm feletti) szamóca esetében, és 1200 Ft/kg körüli a „kis” szamócánál. Ugyanakkor az adott piacon levő áru bőségétől függően előfordul, hogy rövid ideig 1000 Ft/kg alatti árba is beleszaladhat a termelő.

Mivel szombat esténként nincs nagybani piac, ez különösen a vasárnapi és hétfői árut érintheti, amikor két napi szedés kerül a piacra. Ezt a volatilitást csak azok a termelők tudják elkerülni, akik a nagy kiskereskedelmi láncokkal kötöttek hosszú távú szerződéseket (ezt általában külön kötik a fóliás és a szabadföldi termésre).

Ezzel szemben május közepén a magyar termésű szamóca fogyasztói ára a 2000-2500 Ft/kg közötti sávban mozog, függetlenül attól, hogy milyen áron szerezte be a viszonteladó.

Kevesebb szamóca a piacon, de a tavalyi áron

A tavalyinál érezhetően kevesebb hazai szamóca van a piacon, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a virágzáskor kedvezőtlenek voltak a körülmények, másrészt a februári szélviharok sok fóliát megrongáltak.

Lajosmizse térségéből lokális pontzivatarok okozta jégkárokról is beszámoltak a termelők, de az egész termőkörzetet károsító időjárási esemény nem történt. Bár kevesebb a szamóca, az árak a tavalyihoz képest érdemben nem változtak. Annak ellenére sem, hogy az inputananyagok jelentősen megdrágultak az idén. A változatlan áron értékesített kisebb árualap és a megugró termelési költségek miatt a termelők kilátásai a tavalyinál mindenképpen borúsabbak.

Érezhetően egyre kevesebb az import áru a piacokon

A szezon előre haladtával az import mennyisége folyamatosan csökken, és lassan az ára is egy magasságba kerül a magyar tételekkel (jellemzően 1200 Ft/kg körüli készletekkel lehet találkozni).

Spanyolországban és Görögországban hamarosan túl meleg lesz. Így a belföldi piacon az innen származó termés már nem fog megjelenni nagy tételben. A lengyel szamóca várhatóan június elején-közepén érkezik, addig túlnyomórészt a magyar áru dominál majd a piacokon.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így tud szamócát szüretelni 10 hét múlva Az év során bármikor, akár 10 hét múltán is szüretelhet szamócát, ha frigópalántát ültet. Nagyobb termés azonban csak a következő évben várható. A sza...
Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...
Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban... A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a t...