A zöldítés a területalapú támogatás új eleme, általános érvényű kötelezettség. Ennek részleteiről a hamarosan megjelenő jogszabályból lehet tájékozódni. […]
Szakcikkek
Megvan a 2015. év hala!
Ahogy arról októberben hírt adtunk, 2014-ben is lehetett szavazni, hogy mely hal nyerje és ezzel viselheti az Év hala megtisztelő címet 2015-ben. A győzelemért ezúttal is három hal, a kecsege, a vágódurbincs és a galóca versengett. Cikkünkből kiderül, melyik faj és milyen arányban nyert! […]
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – V. rész
Most, hogy már mindent tudunk arról, hogy néz ki az egészséges tyúk, és hogyan ismerhető fel, ha valamilyen betegség kínozza, nézzük meg, hogy milyen házi praktikákkal előzhetjük meg a bajt! […]
Hogyan védjük meg állatainkat télen?
Gazdasági állataink számára a télvíz ideje komoly stesszhelyzetet teremthet, mind a beólazás, mind az akár drasztikusan megváltozó takarmányozási viszonyok miatt. Hogy mire kell odafigyelni, a Debreceni Egyetem ATK Karcagi Kutatóintézetének szakértő munkatársai osztják meg velünk. […]
Érdekességek madarainkról – Nappali ragadozók 2. rész
Mi a különlegesség a békászó sas szaporodásában? Mivel táplálkozik a kígyászölyv? Melyik a legismertebb dögevő madár? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat mai cikkünkből! […]
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése
Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul a talaj nedvesség és tápanyagkészletéhez. Ezúttal a ciroknemesítés és a vetőmagtermesztés rejtelmeibe vezet el minket Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. És kiderül az is, miért fontos a felszaporítások térbeli izolációja. […]
Győzelemre ítélt pálya – szükség van a szakemberekre!
Egyértelműen és az elmúlt években dinamikusan erősödik az agrárképzés iránti kereslet Magyarországon. Mindez arra utal, hogy nemcsak az állami oktatás, hanem a hallgatók is bíztató perspektívát látnak az ágazatban. Véleményüket a cikkben olvashatják el! […]
Csökken az Európai Unió csemegeszőlő-termelése
Az elmúlt 10 évben folyamatosan csökken a csemegeszőlő-termelés az Európai Unióban. Ennek oka a termelési költség folyamatos növekedése és az ezzel párhuzamosan csökkenő nyereségesség. […]