A fermentált takarmány, mint lehetőség a haszonállatok stresszmegelőzésére

A fermentálás, mint folyamat, több ezer éve ismert ez emberiség előtt, napjainkban is körülvesznek bennünket a fermentálással készült élelmiszerek, termékek. A takarmányozásban betöltött szerepe is sokrétű, a fermentálás típusai, az alkalmazott mikróbák meghatározzák a végtermék tulajdonságait, felhasználhatóságát. A létesített üzemben végzett irányított tejsavas fermentáció egyik előnye, hogy állandó, jó minőségű alapanyag állhat az Agrofeed partnereinek rendelkezésére. […]

Tovább…

Ismeretlen ismerős – a növényi stressz

Napjaink növénytermesztésében szinte minden nap hallunk a stresszről. A gazdálkodók egyetértenek abban, hogy ez valami rosszat jelent a növénynek, az állatnak és az embernek egyaránt. Ha pedig így van, akkor szeretnének védekezni ellene, szeretnék csökkenteni annak káros hatását, illetve legközelebbi alkalommal szeretnék elkerülni azt. […]

Tovább…

Multi-mikotoxin szennyezettségek: laboratóriumi vizsgálatok, az eredmények értékelése és védekezési lehetőségek

A gazdasági haszonállatok a különböző mikotoxinokra és a szennyezettségi szintekre eltérően reagálnak, ezért a védekezési stratégiákat is faj, kor, hasznosítási irány szerint kell kialakítani. A mikotoxinok elleni védekezés költsége egy jól összeállított monitoring rendszerben sokkal kedvezőbb, mint ami a kártételből származó bevételkiesés lenne. Ennek megvalósításában segít ez a teljes körű szolgáltatás csomag, ami Magyarországon a NEOCONS Zrt.-n keresztül érhető el.  […]

Tovább…

Az állatok takarmányozásában előforduló stresszfaktorok hatásai és a védekezési mechanizmusok

A drasztikus időjárásváltozás hatására kialakuló toxinok miatt évek alatt, látható és szemmel nem látható változások következnek be a takarmányokban. Emiatt előtérbe kerül a toxinok gyors meghatározásának és a védekezés lehetősége. […]

Tovább…

Jó silóhoz megfelelő kukorica kell

Az állattartók egy része ma is azt gondolja, hogy jó silót lehet készíteni bármilyen kukoricából. Pedig ez nem igaz. Ráadásul a nagy mennyiségű emészthetetlen rost emésztési ”stresszt” okoz, amely növeli a megbetegedések kockázatát, csökkenti a tejtermelést, illetve az egy hektárról előállítható értékes takarmány mennyisége is kevesebb lesz. […]

Tovább…

DANUBIA: Prémium LG szemes kukorica hibridek az aszálystressz hatásainak csökkentése jegyében

A Danubia-hibridek nemesítése, tesztelése a Duna menti országokban zajlik, célzottan a közép-kelet európai piacokra. A projekt sikerének záloga, hogy a Danubia-hibridek beltenyésztett vonalainak szelekciója hazai klimatikus viszonyok között történik. Ennek köszönhetően a vonalak keresztezéséből születő Danubia-hibridek magas terméspotenciállal, kiemelkedő aszálytűréssel és nagyon jó termésstabilitással rendelkeznek. […]

Tovább…