A jó görögdinnye kiválasztása nem agysebészet, könnyű jól csinálni

Nyáron a legnagyobb mennyiségben a görögdinnye fogy a piacokon a gyümölcsök közül. A vásárlók próbálják a legjobbat kiválasztani: nézegetik, tapogatják, kopogtatják, rázogatják vagy szagolgatják. Ám sokszor otthon jön a meglepetés és nem azt kapjuk, amit vártunk. Régebben a lékelés csökkentette a bizonytalanságot, de ma már erre nincs lehetőség. Jó hír, hogy van néhány olyan szempont, amire ha odafigyelünk, nem a véletlenen múlik a választás eredménye. […]

Tovább…

Share Button

Növényből készül a műanyagmentes pohár

Nagyon kedvezően fogadták a fogyasztók, ezért a gyártó úgy döntött, folytatja a májusban indított, a műanyagmentes pohár megismertetését népszerűsítő kampányát. A Heineken Hungária tapasztalatai és a cég kutatása szerint a magyarok 93 százaléka a lebomló csomagolást részesíti előnyben a műanyagokkal szemben. Sőt, ezért hajlandóak akár többet is fizetni. […]

Tovább…

Share Button

Szintet lépett az ASP járvány, ezúttal már 45 ezer házi sertés az áldozat

Már Romániában is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP), ahol egy kereskedelmi telepen közel 45 ezer beteg háziállatot kellett megsemmisíteni. A helyi hatóságok gőzerővel kutatják a fertőzés forrását, ugyanis ez az első eset az országban, hogy nem valamely háztartásban bukkant fel a kór. […]

Tovább…

Share Button

Tudja, melyik az a zöldség, ami éretlenül is felhasználható?

Egy sokféleképpen felhasználható zöldségről van szó, aminek a termése szinte bármely növekedési szakaszban fogyasztható, sőt, még a virága is ehető. Ez a zöldség a cukkini. A termesztése nem igényel túlzottan nagy odafigyelést, van viszont néhány fontos tudnivaló, amivel szép termést hoz majd. […]

Tovább…

Share Button

A mézédes sárgadinnye kiválasztásának csalhatatlan fortélyai

A termesztő igyekszik stressztűrő sárgadinnyefajtákat alkalmazni a termesztéstechnológia során. Jó esetben olyat, ami találkozik a vásárlók ízlésével és keresik azt. Egy-egy fajta azonban nem produkál állandóan minőségi – értsd édes – termést, azért a fogyasztókban jogosan merül fel a kérdés, hogyan lehet édes sárgadinnyét választani a kapható választékból. Cikkünkben ezt foglaltuk össze. […]

Tovább…

Share Button

Nagyot kaszálhatnának a magyar ökogazdálkodók

Az ökológiai gyümölcsültetvények részesedése a teljes ökológiai területből mindössze 1,2 százalékra tehető Európában. Az EU-28 ökológiai gyümölcstermő területe az elmúlt években nagyságrendileg 110 ezer hektár körül alakult. A zöldségtermesztéshez hasonlóan az ökológiai gyümölcsültetvények esetében is első Lengyelország. Olaszország áll a második helyen, ahol az utóbbi évek átlagában nagyjából 20,5 ezer hektárra tehető az ökológiai ültetvények összes területe. Európa harmadik legnagyobb biogyümölcs-termesztője pedig Törökország. Ami hazánkat illeti, az ökológiai zöldség- és gyümölcstermeléshez kedvezőek a külső gazdasági környezeti elemek. […]

Tovább…

Share Button

A csapadék ellenére megjelentek az aszály nem várt jelei az országban

Az elmúlt egy hét csapadékos időjárása sokfelé hátráltatta a betakarítást. Az előttünk álló napokban azonban napos, nagyrészt száraz, kissé szeles időben száradhat a még aratásra váró gabona illetve a talaj. Csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakul. […]

Tovább…

Share Button

Kaposváron készítik fel a magyar mezőgazdaságot a klímaváltozásra

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a 700 millió forintos beruházás jövő őszre valósul meg. Az egyetem területén a központ közelében vizsgáló állomásokat hoznak létre, laborokat rendeznek be és szerelnek fel. A kutatásokhoz szükséges szélsőséges körülményeket pedig klímakamrákban biztosítják. […]

Tovább…

Share Button