Minden lebomló hulladékot helyben hasznosít a MATE Szárítópusztán

A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúra használatával. Az új fejlesztés révén a MATE az egyetlen olyan egyetem a világon, ahol saját komposztálótelepen teljes körű helyben hasznosításra van lehetőség. Ezzel sikeresen megvalósították a biológiai körforgásos gazdaságot.

Az Európai Bizottság Körforgásos Gazdaság cselekvési terve és a kapcsolódó irányelvek alapján 2023. december 31-től kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése vagy a keletkezés helyén történő gyűjtése és hasznosítása. Ennek értelmében a MATE célul tűzte ki, hogy az egyetemi tudásbázist felhasználva feltárja, elemzi és meghatározza a körforgásos gazdaságra történő áttéréshez szükséges lépéseket, a KEHOP-3.2.1-15-2021-00037 azonosító számú projekt keretein belül. Az egyetem közleménye írta meg a részleteket.

A most átadott adaptív levegőztetéssel és membrántakarással szabályozott korszerű technológia a projekt célkitűzéseinek megfelelően lehetővé teszi, hogy a MATE gödöllői telephelyein képződött növénytermesztési és kertészeti melléktermékeket, parkfenntartásból származó zöldhulladékokat, szerves trágyát és konyhai hulladékokat – minőségbiztosított komposzt formájában – helyben lehessen hasznosítani.
A most átadott adaptív levegőztetéssel és membrántakarással szabályozott korszerű technológia a projekt célkitűzéseinek megfelelően lehetővé teszi, hogy a MATE gödöllői telephelyein képződött növénytermesztési és kertészeti melléktermékeket, parkfenntartásból származó zöldhulladékokat, szerves trágyát és konyhai hulladékokat – minőségbiztosított komposzt formájában – helyben lehessen hasznosítani

Modern technológia

A 2023. augusztusának utolsó napján átadott adaptív levegőztetéssel és membrántakarással szabályozott korszerű technológia a projekt célkitűzéseinek megfelelően lehetővé teszi, hogy a MATE gödöllői telephelyein képződött növénytermesztési és kertészeti melléktermékeket, parkfenntartásból származó zöldhulladékokat, szerves trágyát és konyhai hulladékokat – minőségbiztosított komposzt formájában – helyben lehessen hasznosítani.

„A legkorszerűbb eszközökkel működő komposztálótelep nemzetközi szinten is egyedülállónak számít a felsőoktatási intézmények között. Szelektív hulladékgyűjtés, zero waste program és közösségi komposztálás ugyan más egyetemeken is működik, teljes lefedettséggel működő biológiai hasznosítást eddig sehol máshol nem tudtak megvalósítani. E tekintetben tehát a MATE a világ élvonalába tartozó olyan egyetemeket előz meg, mint a Harvard vagy a Michigan State University” – emelte ki a fejlesztés kapcsán Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Lehetőségek és tapasztalatok Szárítópusztán

„A szárítópusztai telepen üzembe helyezett technológia használata az oktatás-kutatás számára egyedülálló lehetőségeket, a kormányzat számára pedig fontos tapasztalatokat biztosít, amelyek lehetővé teszik a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó jogszabályoknak való megfelelést. Továbbá kiemelt cél a magyar agrárinnováció elősegítése, valamint a körforgásos és azon belül a biomassza alapú mezőgazdaság létrejöttének támogatása is” – mondta Dr. Aleksza László egyetemi docens, a Profikomp Zrt. vezérigazgatója.

A körforgásos gazdaságra történő átállás előkészítési feladatai a mezőgazdasági és zöldhulladékok esetében

A fejlesztés a „Körforgásos gazdaságra történő átállás előkészítési feladatai a mezőgazdasági és zöldhulladékok esetében” című KEHOP-3.2.1-15-2021-00037 projekt és a MATE révén valósult meg.

A projekt keretén belül szakmai és anyagi támogatást nyernek azok a kutatások, amelyek elősegítik a magyar agrárinnovációt, így elősegítik a körforgásos és azon belül a biomassza alapú mezőgazdaság létrejöttét – írták. Ezért szükségszerű a biológiai Körforgásos Gazdaság Elemző- és Tudásközpont létrehozása, ahol egy integrált, számos tudományterületet összefogó tudásbázist lehet kialakítani a MATE különböző campusain végzett, a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kutatási és oktatási tevékenységeinek összesítése révén. Ezáltal lehetőségünk nyílik stratégiák kidolgozására is pl. az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében.

A projekt során kiemelt figyelmet kapnak azon kutatások, amelyek a korszerű biohulladék kezelési technológiákat fejlesztik, beleértve a talajerőgazdálkodás szempontjából stratégiai fontosságú aerob kezelést, és a megújuló energiát biztosító anaerob fermentációt. Emellett kutatási projektek indulnak a még nem elterjedt, de ígéretes technológiák fejlesztésére is, mint a biohidrogén előállítás, a hidrotermális karbonizáció, vagy a plazmatechnika.

További előnyök és lehetőségek

A Tudásközpont a kutatás-fejlesztési szerepén túlmenően hozzájárul a hazai jogalkotási és támogatási rendszer megújításához. Ehhez fontos, demonstrációs céllal megszervezzük a biológiailag bontható hulladékok begyűjtését, kezelését és felhasználását a Szent István Campus területén.

A begyűjtött konyhai hulladék közösségi komposztálókban kerül kezelésre a hallgatók bevonásával. Az ő ismereteik bővítésére a Tudásközpontban komposztmesteri képzés indul, amely által nem csak a campus közösségi komposztálóit tudják majd üzemeltetni, hanem akár a lakóhelyükön is elősegíthetik a közösségi komposztálási rendszerek kialakítását. A tanüzemekből származó állati trágya és a parkfenntartásból származó zöldhulladék egy nagyobb kapacitású kísérleti komposztálóba kerül, ahol a legújabb technológiák alkalmazásával kezelik azokat, monitorozva és irányítva a folyamatot.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Fenntarthatóságért kaptak díjakat a fiatalok A K&H Csoport idén első alkalommal ösztöndíjpályázatot hirdetett a magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák mester és PhD képzés...
Mi kerüljön a komposztba? Egyre népszerűbb a kerti hulladékok otthoni feldolgozása, a komposztálás. Mind többen jönnek rá, hogy nem kell feltétlenül megszabadulni, zsákokba, ku...
Önkéntes jelölés segít eligazodni a GMO-mentes ter... Szeptember 20-án lépett életbe egy új rendelet, amely szabályozza a GMO-mentes termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazását. Mivel az unióban n...
A komposzthalmot nemcsak rakni, bontani is kell Kétféle kertészkedő van: aki komposztál, és aki szemétnek nézi az aranyat érő kerti (és konyhai) hulladékot. A komposztálás a szelektív hulladékgyűjté...
Egérürülék a húsboltban, lecsapott a kommandó... Ismét lecsapott a törvény keze, ezúttal Győr-Moson-Sopron megyében razziázott a Nébih. Egy húsboltban és a hozzá tartozó előállító üzemében számtalan ...