Minden idők egyik leggyengébb magyar gyümölcstermése és áremelkedés várható

Az idei év kezdetén bizakodva várták az idei szezont hazai gyümölcstermelők, mert a tavalyi gyenge, vagy legfeljebb közepes termés után erős virágzásra és megfelelő terméskötődés esetén jó eredményekre számítottak. Ez alól egyedül a kajszibarack kivétel, ami 2019-ben jó termést hozott. A valóság azonban hideg kézzel csapott le, több kedvezőtlen körülmény és esemény jócskán lerontotta a jó termés esélyét.

A FruitVeB és az ÉKASZ 2020. évi előzetes termésbecslése szerint a várakozásoknak megfelelően minden gyümölcsfaj esetében jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás. Azonban március 22-től kezdve több hullámban érték jelentős fagykárok a hazai gyümölcsültetvényeket. Idén tavasszal rendkívül sok, 15-18 alkalommal volt fagyos éjszaka. Ráadásul ezek közül több is olyan mértékű lehűlést hozott (március 22., 23., április 01., 02., 15. és május 13.), ami önmagában is jelentős károkat okozott volna. A fagyhatások okozta jelentős virág- és gyümölcskárokon túlmenően a rendkívül aszályos időjárás a legtöbb termőhelyen tovább rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését – írták.

Az egyik leggyengébb magyar gyümölcstermés várható idén
Az egyik leggyengébb magyar gyümölcstermés várható idén

A fentiek következményeként az eddigi, legerősebb fagykárokkal sújtott, 2007. és 2011. évihez hasonló alacsony gyümölcstermésre, hozzávetőlegesen 500 ezer tonnára lehet számítani. A két szakmai szervezet szerint egy átlagos évben 800 – 900 ezer tonna között mozog a hazai gyümölcstermés, a legjobb években (2014., 2018.) pedig 1,1 – 1,2 millió tonna termést takarítanak be. Fontos, hogy az ilyen korai időszakban elvégzett termésbecsléseknél még igen nagy a bizonytalanság.

Ennek több oka is van:

  • A kis gyümölcs még „elbújik” a fán, ami nehezíti és alacsonyabb szám megbecslése felé befolyásolja a vizuális megítélésen alapuló felmérést.
  • Még nem zárult le az általában június elejéig tartó tisztuló gyümölcshullás. Így aztán a vártnál erősebb hullás esetén a jelenlegi terméskilátások is romolhatnak. Erre a rendkívül sok hideghatás és az aszály miatt lehet számítani.
  • A várható termés gyümölcsfajonként, azon belül fajtánként, illetve termesztőkörzetenként (sőt, még egy gazdaságokon belül is) nagyon jelentős eltérést mutat. Lesznek teljes termést hozó ültetvényrészek és nulla termést mutató parcellák is.

Mindent összevetve el lehet mondani, hogy egyetlen gyümölcsfaj sem éri el a közepes termést, fajtól függően csak a gyenge vagy nagyon gyenge terméskilátások vannak.

Az idén várható magyar gyümölcstermés számokban

A legnagyobb terméskiesés a kajszi, az őszibarack és a cseresznye kultúrákban várható. Ezeknél egy jó év adataihoz képest mindössze negyed vagy harmad termést várnak. Kajsziból egy átlagos évjáratban 30-35 ezer tonna őszibarackból 35-40 ezer, míg cseresznyéből 14-16 ezer tonna terem. Ezektől az eredményektől idén jelentősen elmaradunk. Az átlagos évjáratokban 30-40 ezer tonna termést produkáló körte, illetve a 65-70 ezer tonnát termő szilva esetében 50 százaléknyi mennyiségre számítanak. Ez lehet minden idők egyik leggyengébb termése.

A két legjelentősebb területen termesztett gyümölcsfaj a meggy és az alma. Ezeknél a tavalyihoz hasonló, gyenge vagy annál valamivel rosszabb termést vár a szakma. Az alma egy jó évben 800-850 ezer tonna termést hoz, sokéves átlagtermése 600 ezer tonna körülre tehető. Idén azonban nem számítanak a tavalyi, 400 ezer tonnás gyenge termésnél jobbra. Ráadásul a június elején befejeződő tisztuló hullás még tovább is ronthatja a jelenlegi kilátásokat. A meggynél az átlagtermés 65-70 ezer, a jó termés 80-85 ezer tonna körül alakul. Ebben a szezonban legfeljebb a tavalyi 53 ezer tonna körüli termés képzelhető el. A pesszimistább becslések szerint 10-20 százalékkal még ettől is elmaradhatnak az adatok.

A szokatlanul sok hideghatás miatt a termés egészen a szüretig bizonytalan. Akár még a betakarítás előtt 2-3 héttel is kialakulhat egy erőteljes gyümölcshullás. A piaci árak és piaci folyamatok alakulásáról annyi már bizonyosan látszik, hogy a más, jelentősebb gyümölcstermelő országokban is tapasztalható fagykárok következtében 2020-ban európai szinten is keresleti piacra lehet számítani. Emiatt az idei gyümölcsárak az átlagosnál magasabbak lehetnek – írta a FruitVeB és az ÉKASZ elemzése.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...
Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Mindennap egy alma… …az orvost távol tartja – szól a közmondás, amely nem alaptalan. Több ország még több kutatója foglalkozott már az alma szervezetre gyakorolt, jótékon...
Hány alma kell 1 liter almaborhoz? Hogyan érik, mekkora a valaha leszedett legnagyobb termés? Íme 10 érdekesség az almáról, amit valószínűleg nem tudott eddig. Tesztelje magát, 10-ből h...
2 éven belül jöhet a nem barnuló alma! Az Amerikai Egyesült Államokban sikeresen kitermesztettek egy génmódosított almafajtát, amely olcsóbb és felvágáskor nem barnul be. A nemrég létrehozo...