Az Amerikai Egyesült Államokban sikeresen kitermesztettek egy génmódosított almafajtát, amely olcsóbb és felvágáskor nem barnul be. A nemrég létrehozott fajta már fogyasztásra alkalmasnak van nyilvánítva!
Az „Arctic” névre keresztelt almát egy kanadai biotechnológiai cég, az Okanagan Speciality Fruits fejlesztette ki, egyszerre két fajtát: a Granny Smith-t, és a Golden delicious-t. A cég ugyanakkor még két fajta létrehozásán ügyködik.
A kanadai cég azt állítja, a génmódosított termék segítségével sikerül olcsóbb almát biztosítani a vásárlóknak, hiszen a csomagolásban és felszolgálásban jelentős pénzt (30%) lehet megspórolni, ha például nem kell antioxidánsokkal kezelni az almát, hogy ne barnuljon meg szeletelt formában. A megbarnulás oka, hogy felvágáskor oxigén kerül az alma addig érintetlen belsejébe. Az Okanagan kutatói úgy módosították a géneket, hogy a gyümölcs minél kevesebbet termeljen ebből az enzimből, ettől az még megrohadhat, de többé nem barnul be.
A környezetvédelmi szervezetek rögtön tiltakozni kezdtek a GMO-alma ellen, mondván, hogy teljesen fölösleges azt terjeszteni, és kérik az élelmiszeripari cégeket, hogy utasítsák el az újfajta gyümölcsöt, valamint szeretnék, ha olyan címkét tartalmazna, amely jelzi a génmódosítást.
A tiltakozások ellenére az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma már jóvá is hagyta a terméket, mondván, annak termesztése semmilyen környezetvédelmi kockázatot nem jelent. A GMO-almák 2017-ben jelenhetnek meg a piacokon.
A cikk és a fotó forrása: think.transindex.ro