Feltörőben az azonnali üzletkötések

Azonnali üzletkötések - Magro.hu
Azonnali üzletkötések – Magro.hu

Alig telt el egy hét azóta, hogy Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kelet felé való mezőgazdasági nyitásról beszélt,Azerbajdzsán máris az együttműködök körébe került. Az azeriek az élő állat export-importjában látnak lehetőséget, míg hazánkból technológiát, vadhúst és évi 2 millió tonna takarmányt importálnának. Újabb piac felé nyit tehát országunk, ami a bátrabb magyar vállalkozásoknak új lehetőséget jelent.

Nem történt viszont ilyen gyors reagálás a vadkár megtérítési szabályt illetően, pedig régóta okoz gondot az értelmezése, és mértékének jogossága. A mostani módosítás 2014. március 15-én lép hatályba, melynek értelmében ettől az időponttól kezdve a mezei nyúl és a fácán okozta vadkár után már nem kell helyt állnia az eddig kártérítésre kötelezettnek.

Ukrajnában, Romániában rekordtermésre számítanak, de szakértők szerint itthon a vártnál alacsonyabb lesz a kukorica terméshozama. Áremelkedésre azonban így sem kell számítani, mivel a hazai igényeket kielégíti ez a mennyiség is, illetve a kalászosok is jó termést produkáltak. A termelőknek rossz hír, hogy az árak viszont kis mértékben még csökkenhetnek is. Magyarországon új tendencia látszik kibontakozóban, az előszerződések száma lényegesen alacsonyabb az eddigi évekhez képest, és leginkább az azonnali üzletkötések veszik át a helyüket. Ezt mi, a Magro.hu piactéren is erőteljesen érzékelünk a folyamatosan növekvő ajánlatok számán keresztül.

Mindössze egy hét alatt 31 db, több ezer tonnányi új eladási és vételi gabona ajánlat került fel az oldalra, nagy mennyiséget keresnek megvételre takarmány búzából és sör árpából, illetve kínálnak eladásra kukoricából, de kisebb mennyiségek is elérhetőek – érdemes alkut indítani.

Legfrissebb, 36. heti gabonapiaci információnkban hamarosan részletesebb elemzést olvashatnak blogunkon.

A takarmányárakon viszont megmutatja erejét az aszályos nyár, a gyenge kukoricatermés árnövelő hatása látszik kibontakozni. Sok takarmánygyártó igyekszik a szigorú előírások betartásával főként melléktermékekből előállítani a sertéstakarmányt, de a szemes kukorica ára így is befolyásolja annak végső árát, és a fehérjepótlásra szolgáló szója ára sem éppen mondható alacsonynak.

Piacterünkön a különböző típusú, formájú és méretű bálák aránya magas a többi takarmánynövény között, de szalma, napraforgó pellet, és román napraforgódara is kapható nálunk, illetve zsákos korpát is vennének.

Ebben az évben is 20%-kal több állatjóléti támogatást kapnak a sertés- és a baromfitermelők, előbbi 6 helyett 7,2 milliárdot, utóbbi 4 helyett 4,8 milliárdot. Ám ez a legtöbb sertéstartó gazdának így sem jelent megoldást. Az iparágban tevékenykedők szerint az jelentene némi segítséget, ha a hús felvásárlási ára normalizálódna. Jelenleg 450 forintot adnak 1 kg élősertésért – piacterünkön is ennyiért lehet vágósertéshez jutni – , a vágóhidak viszont nyomott áron vásárolnak.

A Magro.hu-ra a múlt hét óta sertés, juh, és ajánlatok is felkerültek, emellett továbbra is számos szarvasmarha és vágóállat ajánlat közül lehet válogatni az élő állat kategóriában.

 

A világ kereslete a friss termékek iránt folyamatosan nő, ezért is jó hír, hogy biztatóak a kilátások az egész éves hazai paprikatermesztést tekintve. Ezt többek között a fejlesztési támogatásoknak és a termálenergia-felhasználás feltételeinek enyhítésének köszönhetjük. Az idei szőlő terméséhez is szép reményeket fűznek a gazdák, a többi mezőgazdasági ágazathoz képest az ültetvények jól viselték a száraz időszakot, és minőségű, egészséges szőlőtermés várható. Bár az olcsóbb borokból valószínűleg importra szorulunk majd. A Magro.hu piactéren is megindult a szőlő szezonja, folyamatosan kerülnek fel az újabb ajánlatok az oldalra. Emellett a fokhagyma, szilva és őszibarack ajánlatok köre is bővül a zöldség-gyümölcs kategóriában.

Az árak és mennyiségek alkuképesek minden kategóriában, érdemes tehát felvenni a kiszemelt ajánlatok feltöltőivel a kapcsolatot, és alkudozni. A piactér 0-24 órában nyitva áll az érdeklődök előtt!

Forrás: agrarhirek.hu, mno.hu, somogytv.hu, agrarszektor.hu, hvg.hu, piacesprofit.hu

 

 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Egy évesek lettünk! Nézze meg köszöntő videónkat!... Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy egy évesek lettünk! :-) Eseménydús volt ez a 12 hónap. Sokat dolgoztunk a Magro.hu-n azért, hogy Önök egyre jobb sz...
Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...