Magyarország vált az európai kóser húsellátás egyik központjává

Egy Magyarországi vágóhíd biztosítja az európai kóser húsellátás jelentős részét a világjárvány alatt. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közbenjárására a magyar kormány engedélyével az elmúlt hetekben 6 fő sakter, azaz kósersági felügyelő, rabbi és metsző érkezett a Csongrád megyei csengelei vágóhídra az európai kóser húsellátás segítése érdekében. A telepen 2020 végéig a várakozások szerint közel 1 millió baromfit vágnak le kóser módon, ez a teljes európai kóser piac közel 40 százalékát adja.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tájékoztatása szerint világszerte komoly visszaesést okoznak a koronavírus miatti intézkedések a a kóser élelmiszer-ellátásban. Az európai zsidó közösségek kóser húskészletei csökkenésének egyik fő oka, hogy az életbe lépett utazási korlátozások miatt a kóser vágásra szakosodott sakterek nem tudtak elutazni a vágóhidakra. További kihívást okoz a járványügyi előírásoknak megfelelő logisztika kialakítása, így a legtöbb európai üzem átmenetileg bezárt.

Csengelei vágóhíd segít be az európai kóser húsellátás folyamatosságának biztosítása érdekében - Fotó: Zsido.com
Csengelei vágóhíd segít be az európai kóser húsellátás folyamatosságának biztosítása érdekében – Fotó: Zsido.com

Az EMIH közbenjárására a magyar kormány engedélyével az elmúlt hetekben 6 sakter, azaz kósersági felügyelő, rabbi és metsző érkezett a Csongrád megyei csengelei vágóhídra, hogy segítse az európai kóser húsellátás folyamatosságát. A rabbik a járványügyi előírásokat betartva, negatív teszttel léptek be az országba. A csengelei vágóhídon 2020 végéig a várakozások szerint közel 1 millió baromfit vágnak le kóser módon. Ez a teljes európai kóser piac közel 40 százalékát teszi ki – áll az EMIH közleményében.

Az európai kóser húsellátás zavartalan működését segítik Csengelén

Miközben a húsellátás visszaesett, a kereslet megnőtt. A családok ugyanis az eddigi, napi fogyasztást kielégítő vásárlások mellett a hosszú távú tartalékokról is gondoskodni szeretnének. Ellentétben sok európai vágóhíddal és a korábbi magyar gyakorlattal, miszerint a schitát (kóser vágás) csak átmeneti jelleggel, időnként kibérelt vágóhidakon végezték, Csengelén 2017 óta egész évben működő kóser vágóhíd működik az EMIH felügyelete és Reb Oirechman Smuél vezetése alatt. A csengelei vágóhíd eddig elsősorban libamájat állított elő az izraeli és francia piacra, viszont a kialakult hiány miatt igyekszik átállni a baromfihús feldolgozásra is. Az üzemben dolgozó sakterek napi körülbelül 10 ezer csirke és más baromfi levágására képesek. Az itt előállított termékek az általános kósersági követelmények mellett mehádrin, vagyis a legmagasabb fokozatú vallási követelményeknek is megfelelnek – írta a Zsido.com.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Élhetetlen körülmények egy Pest megyei vágóhídon... Elképesztő látvány fogadta a Nébih ellenőreit egy Pest megyei vágóhíd ellenőrzésekor. A vágást többek között nem működő késfertőtlenítő, eldugult kézm...
A környezet védelmében különadót vezetnének be a h... A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a h...
Illegális vágást lepleztek le az ellenőrök Heves m... Illegális szarvasmarhavágást szakítottak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy húsüzem ellenőrzése során. A vállalkozá...
Hitte volna? A magyar húsipar a versenytársaknál d... A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak. Kisebb lett a...
Hogy ne hamis sonka kerüljön az asztalra A húsvéti időszakban átlagosan 6-6,3 ezer tonnányi füstölt áru fogy az üzletekben. A közelgő ünnep előtt a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal kieme...
15 milliárd forintra pályázhatnak a nagypályások... A nagyvállalati támogatás a húsfeldolgozó, hús- és baromfihús-készítményt gyártó, illetve egyéb élelmiszert gyártó cégek számára is elérhető. A 15 mil...