Védekezzen az atka ellen: kezelés, vegyszerek, tanácsok

Nehéz az atka ellen védekezni, mert a pókszerű ízeltlábúak a számukra megfelelő körülmények között gyorsan szaporodnak. Teljesen felszámolni a jelenlétüket szinte lehetetlen. Ezért mindenképpen fontos, hogy megakadályozza a felszaporodásukat. De hogyan védekezzen?

Az elmúlt években felszaporodtak az atkák. A száraz meleg nyarakon továbbra is sok gondot okoznak. Hozzáértő kezeléssel és az ellenségei kímélésével (ragadozó atkák) sakkban tarthatja őket.

Az atka ellen már télen el kell kezdeni a védekezést - Fotó: Pixabay, WikiImages
Az atka ellen már télen el kell kezdeni a védekezést – Fotó: Pixabay, WikiImages
A tünetek

Fakulnak és barnulnak a levelek. Fehér nemezes bevonat képződik a szőlő- és a diólevél fonákján. Apró gubacsok torzítják a hársak, körték lombját. Az összefoglalót a Növénypatika.hu weboldal cikke alapján közöljük.

Kerülje a helytelen vegyszerhasználatot!

Az atkák nem rovarok, ők a pókszabásúakhoz tartoznak. Többségüknek nyolc lába van, ezért sok rovarölő szer nem gyérítette a létszámukat. Sőt, a vetélytársak kiirtásával szabaddá vált a pálya előttük, szívogathattak, szaporodhattak kedvükre. Az elmúlt évtizedek helytelen vegyszerhasználata most bosszulja meg magát. A piretroid hatóanyagok (Karate Zeon, Decis, Sherpa, Cyperkill stb.) egyáltalán nem hatásosak az atkák ellen, viszont elpusztítja velük az atkák természetes ellenségeit, így segíti azok további felszaporodását.

Milyen atkafélék vannak, és mit használjon ellenük?

A leggyakrabban a magukat szövedékkel védő takácsatkákkal találkozhat. Szinte az összes gyümölcsfán, zöldségen és dísznövényen károsítanak. A szívogatásuk után a levelek és a gyümölcsök kifakulnak, lehullanak. Akár teljes terméskiesést is okozhatnak. Egy évben akár 10-12 nemzedékük is lehet, egyszerre akár az összes fejlődési alakjukkal találkozhat. Az atkák károsította zöld színtest nélküli levelek pedig már nem termelik a termést, de a növény számára létfontosságú tápanyagokat sem. A növények érzékenyebbek lesznek a nyári szárazságra. A veszők az ősszel nem tudnak beérni, így növekszik a fák fagyra való érzékenysége.

A gubacsképzők kevésbé károsak, de a tüneteik ijesztőbbek. Dió, illetve szőlő levélen jellemző a nemezes, illetve szemölcsös kárképük. A körte levelén képződő, barna színű himlők is egy gubacsatka faj nyomairól árulkodnak. A gubacsok belsejébe a későbbiekben már nem lehet a kontakt atkaölőket bejuttatni. Az újabb szerek áthatolnak a levélen és még a fiatal gubacsokba is bejutnak. Ilyen pédául a NISSORUN és a FLUMITE.

A levélatkák súlyosabb kárt okoznak. Szabad szemmel nem láthatók, és különösen a szőlőben okozhatnak nagy gondot. A rügyekben és a kéregrepedésekben telelnek át. Már a rügyfakadás után, a kis levélkezdeményeken elkezdhetik a szívogatásukat. A beteg növény pedig torzult kisméretű levelekkel fakad. A csökött hajtások és a gyűrött levelek összetéveszthetők más károsítással is.

Mivel az atkaölők többsége nem pusztítja el az összes fejlődési alakot (tojás, fiatal, illetve idős egyedek), ezért felváltva, vagy a különböző hatásúakat kombinálva kell azokat használni. Súlyos fertőzésnél 7-10 naponta kell ismételni a védekezést. A már említett FLUMITE és a NISSORUN mellett a SANMITE, az ORTUS és az ENVIDOR engedélyezett ellenük. A készítmények többsége kontakt (érintőlegesen hat), ezért azok nem tudják a felszívódás után védeni a növényt. Emiatt van nagy jelentősége a nedvesítő szereknek, az apró cseppképzésnek és a bőséges permetlének. Csak így lehet eltalálni az apró, még a levél fonáki oldalán tartózkodó levél -és gubacsatkákat is.

A tavaszi lemosó permetezés az egyik legfontosabb az atka ellen

A gubacs- és a levélatkák a rügypikkelyek védelmében telelnek át. Tavasszal rajzanak szét, ekkor még el lehet kapni őket. A rügypattanáskor elvégzett tavaszi lemosó permetezésnek meghatározó jelentősége van. Az olajos készítmények bevonják és megfullasztják az atkákat ( VEGAREP, VEGESOL eReS, OLAJOS RÉZKÉN). Enyhébb esetekben a kénes, olajos kénes lemosás is elegendő lehet (AGROKÉN, VEKTAFID S) az atka ellen. A kora tavaszi kezeléssel egyben a kéregrepedésekben, ágvillákban áttelelő egyéb atkafajok ellen is védekezhet.

A permetezések alatt a lisztharmat ellen használt kén hatóanyagú készítmények is gyérítik az atkákat, ám ilyenkor az adagot érdemes megemelni. Vigyázzon, mert 20 fok felett könnyen perzselnek!

Mikor szükséges az atkák elleni védekezés?

A védekezést ellenük már a tél végi lemosó permetezéssel el kell kezdeni. Ez elsősorban a piros gyümölcsfa takácsatka tojásait gyéríti. Ezt a permetezést nem érdemes kihagyni, hiszen az áttelelő tojások figyelése már jóval nehezebb feladat. Mikor a tojások kelése 70-80 százalékos, kitinszintézis-gátló készítményekkel lehet védekezni. A nyári, illetve magasabb hőmérsékleten olyan szert válasszon, ami az atkák minden alakját irtja, és gátolja a lárvák kikelését is a tojásból.

Ha erős atkafertőzés lép fel a területen, fontos figyelnie a szerrotációra, mert az atkáknál is előfordul a rezisztencia kialakulása.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Egyre nagyobb gondot okoznak a cserebogarak Pontosabban a cserebogarak lárvái, a pajorok keserítik meg a gazdálkodók életét és mindennapjait. Ezek a talajlakó lárvák akár komplett gyümölcsösöket...
A diót sem kímélik a kártevők A diófa rügyei pattannak ki legkésőbb a gyümölcsfák közül, de ettől még ugyan olyan veszélyek fenyegetik, mint más gyümölcsfákat. Az áttelelő gubacsat...
Vigyázzunk a szőlőre, mert erőteljesen támadják... Bolondos időjárás uralkodik az elmúlt hetekben hazánkban, a kártevők azonban nem tétlenkednek. Sok helyen már az atkák is megjelentek, a szőlőkben ped...
Extra fegyver a gumós zeller növényvédelméhez: has... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésér...
Extra védelem a takácsatka ellen 575 hektár zöldba... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyezte a Ortus 5 SC atkaölő permetezőszer (50 g/l fenpiroximát) szükséghelyzeti felhasználását a ké...
Új szükséghelyzeti engedélyt kapott egy atka ellen... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság engedélyezte a Nissorun 10 WP atkaölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználá...