Hogyan erjesztjük a csirketakarmányt egy speciális vödörben

Házi készítésű takarmánnyal etetni a jószágot nem nehéz, ráadásul sok előnnyel járhat, ezért elmondjuk, hogyan lehet egy “fermentációs vödröt” készíteni és erjeszteni a csirketakarmányt.

Télen a baromfitenyésztők általában a legmagasabb takarmányköltséggel szembesülnek. Ezen túlmenően a hideg évszak alatt a csirkék egészsége veszélyben van, ezért érdemes a takarmányerjedés területén képben lenni, és így vitaminokban és tápanyagokban gazdag tápot adni az állatoknak, egyúttal még pénzt is megtakarítva.

Forrás: Pixabay

Az erjesztett táplálék probiotikumokkal látja el a szervezetet, amelyek olyan hasznos baktériumok, amelyek segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és vitaminokat biztosítanak, amelyek általában minden tyúk számára előnyösek, de különösen a tojótyúkok számára, akik a téli tojástermelésért felelősek.

A baromfitenyésztők körében úgy vélik, hogy az erjesztett takarmányok magasabb tojástömeget és erősebb héjat eredményeznek, de sokan azért részesítik előnyben az ilyen takarmányok alkalmazását, mert a fogyasztás csökkenésével jár együtt.

A magok és a szemek inhibitorokat tartalmaznak, amelyek megvédik a magok létfontosságú fehérjéit, ásványi anyagait és zsírjait, hogy csírázhassanak. Ezek a mechanizmusok valójában blokkolhatják a szervezet azon képességét, hogy metabolizálja az ételt. A magok és a szemek áztatása lágyítja kemény felületüket és hozzáférhetőbbé teszi a tápanyagokat.

Az erjesztett csirkeeledel használatával valójában kevesebbet eteti madarait – részben azért, mert a magok és a szemek jelentősen megduzzadnak az áztatási és erjedési folyamat során, de azért is, mert testük képes lesz a legtöbbet kihozni a nekik adott táplálékból.

A csirketakarmány télen történő erjesztésének általános receptje az, hogy töltsön egy vödröt gabonával (a vödör nagysága a csirkék számától függ), majd meleg vizet adjon hozzá, amíg a gabonát teljesen el nem lepi. Ezután meleg helyre kell helyezni a vödröt az erjedés megkezdéséhez, és mindig hozzá kell adni annyi vizet, amennyit a szemek elnyelnek, és legalább naponta egyszer keverjük. Enyhén folyós zabkása legyen, amely édes és enyhén savanyú illatú – mint a sör. Amint a megfelelő mennyiséget kiveszi a vödörből, mindig hagyjon némi maraddékot, és abba öntse bele közvetlenül a gabonát, és adjon hozzá vizet, hogy a fermentációs vödör folyamatosan működjön. A takarmány minősége két nap múlva jobb lesz.

Bármilyen egész vagy zúzott gabonát helyezhet a fermentációs vödörbe: búzát, kukoricát, stb. A legjövedelmezőbb megoldás az, ha a közelben van egy lisztmalom, ahol gabonahulladékot lehet venni. Az erjesztett takarmányt a hagyományos kereskedelmi takarmányokkal kell kombinálni az étrendben, külön kezelve, mivel a vitaminok és ásványi anyagok a kereskedelmi takarmányokban is szerepelnek. – olvastuk az agroxxi.ru-n.

A csirketakarmány télen történő erjesztésével nagyobb esély van az egészséges állomány fenntartására tavasszal, amikor a fű és a rovarok ismét rendelkezésre állnak étrendjük kiegészítéseként.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...