A szépvíziek csodája, azaz összefogással minden lehetséges – Romániai élménybeszámolónk

Pár héttel ezelőtt lehetősége volt munkatársunknak ellátogatni Hargita megye egyik falujába, ahol betekintést nyerhetett a Szépvízi tejfeldolgozó üzem mindennapjaiba. Élménybeszámolóját a következőkben olvashatják, melyben az összefogás, kitartás példátlan párost alkotnak.

3 csíkszéki falu összefogása és a keresztúriak támogatása vezetett ahhoz, hogy megalakulhasson a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet és elinduljon a helyi tejtermékek gyártása „Szépvízi” márka név alatt. 2015-ben kezdte meg működését a tejüzem, fél év elteltével pedig már önfenntartóan működött, s ez mind a mai napig igaz.

Csíkszépvíz, Csíkszentmiklós és Borzsova összefogásával jött létre a helyieket támogató tejgyár. Mivel a közösségben a szarvasmarha-állomány növekedőben volt, úgy vélték, hogy összefogással sikerülhet munkát adni a fiataloknak, s otthon tartani őket.

A vállalkozás ügyvezetője a tejüzem létrehozásának és működésének minden részletét elmesélte. Kiderült például, hogy kezdetben a szükséges gépek beszerzéséig a Szépvízi friss termékeket és forrázott sajtokat a székelykeresztúri tejfeldolgozóban gyártották. Sok nehézségen kellett keresztül menniük, de kitartottak, s jelenleg bővítésen gondolkodnak, reméljük ez a jövőben meg is tud valósulni.

Érdemes kipróbálni az üzem tejtermékeit, nagyon finomak
Érdemes kipróbálni az üzem tejtermékeit, nagyon finomak

 

Az üzemben elsősorban hosszú érlelésű sajtokat készítenek, de megtalálhatók a tejfölfélék, joghurtok, tejek is. A tulajdonosok az arculat kialakításánál ügyeltek arra, hogy a kívülállók számára is észrevehető legyen, hogy a Szépvízi és Keresztúri termékek egy közös összefogás eredményei.

A tej átlagos felvásárlási ára literenként 80 bani, a csíkszépvízi tejüzem 1 lej 20 banit, azaz 50 százalékkal többet fizet a tej literéért, s ezt még a tejválság ideje alatt is igyekeztek tartani – a gazdák nagy örömére.

A sajtok kóstolására is volt lehetőség
A sajtok kóstolására is volt lehetőség

 

Csengő sajt, melyet nem érdemes kihagyni!

A látogatók megkóstolhatták a különféle sajtokat, mint a feta sajtokat vagy a híres Csengő sajtot, mely egy félkemény, zsíros, érlelt sajt és pasztőrözött tehéntejből készül. A terméket tömény sólében sózzák, majd 60 napon keresztül érlelik. Sárgás színű, kellemes illatú és ízű sajtról van szó, zsírtartalma kb. 60%, melynek köszönhetően 120 napig eltartható.

Írja meg véleményét, vagy javasoljon Ön is összefogással jól működő vállalkozást, s mi bemutatjuk oldalunkon.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Csaknem 1,8 milliárd forintból új szarvasmarha tel... Csaknem 1,8 milliárd forintból új szarvasmarha telepet nyitott a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.; az új telepen 720 tejelő marhát tar...
Neveljen szarvasmarhát, termeljen tejet! Színvonalas és szakmailag is kiváló konferencián vettünk részt október közepén Herceghalmon, a Limagrain jóvoltából. Az egész napos eseményen a Holste...
Duplájára emelkedik a szarvasmarhát tartók és a te... Több pénz jut jövőre a szarvasmarha-tartóknak és a tejtermelőknek. A támogatás az idei duplájára nő, ami talán fedezheti a csökkenő felvásárlási árak ...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Viszlát tejkvóta – mától nincs többé! A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhat...