Olyannyira elszaporodtak a vaddisznók Franciaország északkeleti részén, hogy komoly veszélybe került a rendkívül erős illatáról híres francia sajt, a Munster. A vaddisznók ugyanis éppen azokat a legelőket dúlják fel, ahol a különleges sajt készítéséhez tejet termelő tehenek legelnek.
A legerősebb illatú francia sajt, a Munster titka többek szerint a különlegesen ízes helyi tejnek köszönhető. A sajthoz szükséges tejet olyan tehenek adják, amelyek a hegyi legelőkön olyan gyógy- és fűszernövényeket legelnek, mint például a turbolya, a boglárka vagy a cickafark. Az utóbbi időben azonban a vaddisznók olyan mértékben elszaporodtak a Felső-Rajna vidéken, hogy ma már a legelők 60 százalékát feltúrják. Ezzel pedig jelentősen károsítják a Munster sajthoz nélkülözhetetlen növényállományt – számolt be róla az Agrárszektor.
Ez azért is okoz gondokat, mert a francia sajtkészítőknek több szigorú szabályra is oda kell figyelniük a megfelelő minőségű termék eléréséhez. Így például azt is előírják a számukra, hogy az állatokkal feletetett takarmánynövények legalább 70 százalékban helyben teremjenek.
A farmerek azért is aggódnak, mert a vaddisznók nem csak széttúrják a kaszálókat, hanem a kártételeik miatt sok ürülék és por is kerül a szénába. Ez pedig rontja az előállított tej minőségét is. Ezért egyes francia vélemények szerint hamarosan már komoly veszélybe kerülhet a több száz éve kialakult sajtkészítő kultúra. A gazdák és a sajtkészítők ezért felkérték a helyi vadásztársaságokat, hogy az eddigieknél jóval nagyobb arányban gyérítsék a vaddisznóállományt.
Mitől különleges a Munster sajt?
A Munster az Elzász vidékéről -Vosges és környéke- származó francia sajt – írja az Ínyencbutik oldal. A középkorban a jobbágyok májustól szeptemberig a hegyi legelőkön legeltették teheneiket, a tizedet pedig vajban és sajtban fizették a földesúrnak, vagy a kolostornak. A jól bevált elkészítési technikákat a pásztorok megtartották, így minden vidéken az arra jellemző sajtok alakultak ki. A Munster nyers tehéntejből készül, mosott kérgű, illatos sajt. Kisebb és nagyobb henger alakú formában kapható. A kicsi 7-12 cm, a nagy 13-19 cm átmérőjű. A kisebbet 5 hétig, a nagyot pedig 2-3 hónapig érlelik, eközben a kérgét rendszeresen sóoldattal mossák. A puha állagú sajtot kétnaponta megforgatják. Az érett sajt erőteljes szagú, íze nagyon karakteres, erős. A legfinomabb sajt a nyár végi, kora őszi legeltetés idején adott tejből készül.