Vaddisznók miatt került veszélybe az egyik leghíresebb francia sajt

Olyannyira elszaporodtak a vaddisznók Franciaország északkeleti részén, hogy komoly veszélybe került a rendkívül erős illatáról híres francia sajt, a Munster. A vaddisznók ugyanis éppen azokat a legelőket dúlják fel, ahol a különleges sajt készítéséhez tejet termelő tehenek legelnek.

A legerősebb illatú francia sajt, a Munster titka többek szerint a különlegesen ízes helyi tejnek köszönhető. A sajthoz szükséges tejet olyan tehenek adják, amelyek a hegyi legelőkön olyan gyógy- és fűszernövényeket legelnek, mint például a turbolya, a boglárka vagy a cickafark. Az utóbbi időben azonban a vaddisznók olyan mértékben elszaporodtak a Felső-Rajna vidéken, hogy ma már a legelők 60 százalékát feltúrják. Ezzel pedig jelentősen károsítják a Munster sajthoz nélkülözhetetlen növényállományt – számolt be róla az Agrárszektor.

Veszélybe kerültek a híresen intenzív illatú francia sajt készítéséhez szükséges legelők
Veszélybe kerültek a híresen intenzív illatú francia sajt készítéséhez szükséges legelők

Ez azért is okoz gondokat, mert a francia sajtkészítőknek több szigorú szabályra is oda kell figyelniük a megfelelő minőségű termék eléréséhez. Így például azt is előírják a számukra, hogy az állatokkal feletetett takarmánynövények legalább 70 százalékban helyben teremjenek.

A farmerek azért is aggódnak, mert a vaddisznók nem csak széttúrják a kaszálókat, hanem a kártételeik miatt sok ürülék és por is kerül a szénába. Ez pedig rontja az előállított tej minőségét is. Ezért egyes francia vélemények szerint hamarosan már komoly veszélybe kerülhet a több száz éve kialakult sajtkészítő kultúra. A gazdák és a sajtkészítők ezért felkérték a helyi vadásztársaságokat, hogy az eddigieknél jóval nagyobb arányban gyérítsék a vaddisznóállományt.

Mitől különleges a Munster sajt?

A Munster az Elzász vidékéről -Vosges és környéke- származó francia sajt – írja az Ínyencbutik oldal. A középkorban a jobbágyok májustól szeptemberig a hegyi legelőkön legeltették teheneiket, a tizedet pedig vajban és sajtban fizették a földesúrnak, vagy a kolostornak. A jól bevált elkészítési technikákat a pásztorok megtartották, így minden vidéken az arra jellemző sajtok alakultak ki. A Munster nyers tehéntejből készül, mosott kérgű, illatos sajt. Kisebb és nagyobb henger alakú formában kapható. A kicsi 7-12 cm, a nagy 13-19 cm átmérőjű. A kisebbet 5 hétig, a nagyot pedig 2-3 hónapig érlelik, eközben a kérgét rendszeresen sóoldattal mossák. A puha állagú sajtot kétnaponta megforgatják. Az érett sajt erőteljes szagú, íze nagyon karakteres, erős. A legfinomabb sajt a nyár végi, kora őszi legeltetés idején adott tejből készül.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: Sajtkészítés bolti tejből A következő receptet az interneten, böngészés közben találtam és megakadt rajta a szemem. Házi tejből készítettem már sajtot, de boltiból még nem, így...
Nem sikerült megállítani az áfacsalt import tej be... Legalább is ezt mondják szakértők, akik szerint leginkább a cseh és a szlovák import az érintett. Így az orosz embargó és a tejkvóta megszüntetése mia...
A szépvíziek csodája, azaz összefogással minden le... Pár héttel ezelőtt lehetősége volt munkatársunknak ellátogatni Hargita megye egyik falujába, ahol betekintést nyerhetett a Szépvízi tejfeldolgozó üzem...
Mélyről a magasba tör a magyar tejágazat 1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak...
Nem lehet tej, ami nem állati eredetű A boltok polcain egyre többször látni növényi eredetű termékeket vaj, sajt, joghurt megnevezéssel. Egy német szövetség elégelte meg ezt, majd eljárást...
Közmunkások tejüzeme: egy jó példa a sikeres válla... Komoly megrendelést kaptak a magyardombegyházi közfoglalkoztatottak, hetente 50 kilogramm kecskesajtot kell szállítaniuk. Egy szegedi üzletben árulhat...