Közel másfél milliárd forintból és a halas szakma szereplőinek összefogásából jött létre az a program, ami az akvakultúra-ágazat komplex fejlesztését szolgálta. Az együttműködés részeként az intenzív haltermelők és halfeldolgozók tíz új termékkel bővítették a hazai termékkínálatot pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából.
Sikeres összefogás valósult meg a halas szektorban. Közel másfél milliárd forintos fejlesztést valósított meg a magyar halászati ágazat akvakultúra-szektorában a kiksunlacházi ÖKO 2000 Kft. vezette konzorcium. A cég partnere az akasztói horgászpark és halascsárda, ezekről és a szikiponty sikereiről itt olvashat többet. Az akvakultúra-ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése elnevezésű projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,235 milliárd forinttal támogatta. A négyéves projekt eredményeként tíz új haltermék kerülhet forgalomba – számolt be a hírről a Magyar Távirati Iroda.
Négyéves projektben fejlesztették a halas ágazatot
A program az akvakultúra-ágazat komplex fejlesztését szolgálta. A kutatási és fejlesztési munka eredményeként hét technológiai leírást rögzítettek a halszaporítás, a halnevelés és a halfeldolgozás témakörében, illetve két prototípus-leírás készült, amelyek közül az egyik használati mintaoltalmi védettséget is szerzett. A projekt fő feladata a teljes haltermelési és feldolgozási lánc során az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai kritikus pontok feltárása, a megelőzést segítő, illetve a már fellépett betegségektől mentesítő technológiák kidolgozása, és az ezeknél alkalmazható hatóanyagok feltérképezése és felhasználásuk gazdasági optimalizálása volt.
A projekt egyik fontos része volt az új haltermékek fejlesztése, ennek következtében pedig tíz új termékkel bővülhet a hazai kínálat pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából.
Az akvakultúra szektort termelési oldalról a tógazdasági haltenyésztéssel és intenzív haltermeléssel foglalkozó vállalkozások képviselték, a termékek piacra jutását pedig a halfeldolgozót üzemeltető gazdasági társaságok közreműködésével valósítja meg a konzorcium.
Az együttműködés résztvevői a következők voltak:
Bocskai Halászati Kft..
Czikkhalas Halastavai Kft..
Hoitsy és Rieger Kft.,.
Szabolcsi Halászati Kft., és a
The Fishmarket Halkereskedelmi Kft.
A nyereségérdekelt résztvevők munkáját két nonprofit kutatási intézmény, a gödöllői Szent István Egyetem és az MTA martonvásári Agrárkutató Központja szervezte meg. A teljes termelési folyamat nyomon követhetősége biztosítja a fogyasztók részére a minőségi, megfelelően ellenőrzött haltermékeket. Az eredmények bemutatására, illetve a tudás- és technológia-transzfer erősítésére 73 hazai és nemzetközi tudományos publikáció készült.