Most érdemes halat venni: az utóbbi évek legfinomabb húsából készülhet az ünnepi vacsora

Hazánkban a hal nem tartozik a legkedveltebb húsok közé, mégis, 24-én este sokak asztalára fog kerülni belőle készült étel. A hazai halfogyasztásra jellemző, hogy csak az év egy bizonyos időszakára koncentrálódik, de jó hír, hogy az utóbbi években fokozatosan növekszik az elfogyasztott hal mennyisége.

Jó, ha 3 kiló halat eszik egy magyar ember évente, mondták pár évvel ezelőtt a szakértők. Mára szerencsére némiképpen módosult ez a szám: 3,5 kiló halat fogyasztunk el évente átlagosan. Az viszont elszomorító, hogy a magyar lakosság 8 százaléka soha, 11 százaléka pedig évente csak egyszer, karácsonykor fogyaszt halat, vagy halból készült ételt.

Az utóbbi évek legfinomabb pontyai kerülhetnek ma az ünnepi asztalokra
Az utóbbi évek legfinomabb pontyai kerülhetnek ma az ünnepi asztalokra

 

A növekvő fogyasztás elsősorban annak köszönhető, hogy az utóbbi 5-6 évben nem változott a hal ára, így többen is mernek vásárolni legalább ilyenkor, az ünnepek alatt az egészséges húsból. Azért is merünk egyre több halat fogyasztani, mert a minőség is évről-évre javul. Idén például a ponty esetében drasztikus minőségjavulás látható, köszönhetően az alacsony takarmány áraknak, valamint a hosszú meleg nyárnak. Ideálisan tudtak fejlődni a halak, így a húsuk is kiváló lett.

A ragadozó halak közül a harcsából óriási hiány van, ugyanis rendkívül keresett fajta. Tenyésztésével azonban még nem foglalkoznak elegen, így aki idáig nem szerezte be, az utolsó pillanatban már nem biztos, hogy hozzájuthat. Süllőből is kevés van idén, nem viselték jól a nagy meleget a ragadozók. A megmaradt állományért pedig még Ausztriából és Németországból is idejöttek a felvásárlók, mivel ott hatalmas hiány van belőlük.

Aki idáig nem szerezte be az ünnepi asztalra szánt halat, még gyorsan pótolhatja. Az agrotrend.hu információi szerint megéri, idén ugyanis – a fent leírtak szerint – nem lehet panasz a minőségre. Méltó fogása lesz az ünnepi menünek, legyen szó pontyról, vagy éppen harcsáról.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Indul a halászlé szezon! Rohamtempóban közeledik a karácsony és ezzel egyidőben a magyar családok többsége megkezdi a halászlé és a rántott hal alapanyagait megvásárolni. A ka...
A hal, ami felismeri az arcod Egy trópusi halfaj képes felismerni az emberi arcokat – mutatták ki a legújabb kísérletek. Ez az első alkalom, hogy bebizonyították, a halak erre is k...
Rekordszinten a globális halfogyasztás Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésé...
Fordult a kocka a haltenyésztésben Az étkezési hal előállításában már hosszú évek óta folyamatos csökkenést tapasztalnak a szakértők, de tavaly fordult a kocka. Mindez köszönhető annak ...
A hosszú nyár miatt finom pontyok kerülnek az aszt... Szép, hosszú nyár volt az idei. Ez nem csak a növénytermesztésben, hanem az akvakultúrában tevékenykedőknek is jól jött. Szépen fejlődtek idén a ponty...
Másfél mázsa hallal buktak le a csalók Ha Nébih, akkor razzia. Az ünnepek közeledtével pedig nem meglepő, hogy a bevásárlóközpontok és az éttermek halkínálatát veszi górcső alá az élelmisze...