A hosszú nyár miatt finom pontyok kerülnek az asztalra

Szép, hosszú nyár volt az idei. Ez nem csak a növénytermesztésben, hanem az akvakultúrában tevékenykedőknek is jól jött. Szépen fejlődtek idén a pontyok a tavakban, így első osztályú hús kerülhet a karácsonyi asztalokra.

Idén minden jól alakult a haltenyésztők szempontjából. A hosszú, meleg időben szépen tudtak fejlődni a halak a tavakban. Az is tovább egyszerűsítette a haltenyésztők dolgát, hogy olcsó volt a takarmány, így többet tudtak etetni a gazdaságok, intenzívebben nőttek az uszonyosok. Ennek köszönhetően hosszú évek óta nem látott minőségű pontyok kerülnek a boltokba az ünnepek előtt.

Jó idő volt idén a pontyokra
Jó idő volt idén a pontyokra

 

Az agrotrend.hu információi szerint a fent leírtak elsősorban a pontyokra érvényesek, a ragadozó halak nem tudtak ilyen szépen fejlődni idén. A nagy meleget ugyanis nem viselte jól a süllőállomány, a harcsák iránt pedig akkora a kereslet, hogy a halgazdaságok nem tudják kiszolgálni a felvásárlókat. Sőt, osztrák és német felvásárlók is Magyarországra járnak süllőt vásárolni, ugyanis náluk akkora hiány van a ragadozóból, hogy kilónként még a 15 eurós árat sem sokallják érte.

A hazai haltenyészetek ki tudják szolgálni a magyarok igényeit, kizárólag a különlegesebb halfélékből szorulunk importra. Az árakban a ponty esetében nem várható változás, egyedül a ragadozó halak esetében várható drágulás, köszönhetően a csökkenő kínálatnak.

Az árak stagnálása a termelők oldaláról nézve nem túl kedvező, maximum annyiból jó, hogy így évről-évre több halat fogyasztanak az emberek az ünnepek alatt. Az elmúlt években ugyanis néhány százalékkal emelkedett a hazai halfogyasztás: egy főre ma 3,5 kiló hal jut. A lakosság 8,2 százaléka azonban soha, közel 11,1 százaléka pedig évente csupán egyszer eszik halat vagy halból készült ételt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Indul a halászlé szezon! Rohamtempóban közeledik a karácsony és ezzel egyidőben a magyar családok többsége megkezdi a halászlé és a rántott hal alapanyagait megvásárolni. A ka...
Még mindig kevés halat eszik a magyar Továbbra is az uniós lista hátsó felében toporgunk halfogyasztást tekintve. Ugyan közeleg a karácsony és ilyenkor jelentősen megnövekszik a hal iránti...
Halfogyasztás és haltermelés Magyarországon Továbbra is az EU-s országok listájának végén kullogunk a halfogyasztást illetően. Ennek ellenére az idei Budapesti Halfesztivál volt a földrész legna...
Több pénz jut a halgazdálkodásra Jó hírt kaptak a hazai halgazdálkodással foglalkozók. A következő években több pénz jut ugyanis a halgazdálkodás fejlesztésére, mint az előző Európai ...
A hal, ami felismeri az arcod Egy trópusi halfaj képes felismerni az emberi arcokat – mutatták ki a legújabb kísérletek. Ez az első alkalom, hogy bebizonyították, a halak erre is k...
Rekordszinten a globális halfogyasztás Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésé...