Összefogtak a magyar halasok: tíz új hal került a piacra

Közel másfél milliárd forintból és a halas szakma szereplőinek összefogásából jött létre az a program, ami az akvakultúra-ágazat komplex fejlesztését szolgálta. Az együttműködés részeként az intenzív haltermelők és halfeldolgozók tíz új termékkel bővítették a hazai termékkínálatot pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából. 

Sikeres összefogás valósult meg a halas szektorban. Közel másfél milliárd forintos fejlesztést valósított meg a magyar halászati ágazat akvakultúra-szektorában a kiksunlacházi ÖKO 2000 Kft. vezette konzorcium. A cég partnere az akasztói horgászpark és halascsárda, ezekről és a szikiponty sikereiről itt olvashat többet. Az akvakultúra-ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése elnevezésű projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,235 milliárd forinttal támogatta. A négyéves projekt eredményeként tíz új haltermék kerülhet forgalomba – számolt be a hírről a Magyar Távirati Iroda.

Összefogtak az intenzív haltermelők és a halfeldolgozók
Összefogtak az intenzív haltermelők és a halfeldolgozók
Négyéves projektben fejlesztették a halas ágazatot

A program az akvakultúra-ágazat komplex fejlesztését szolgálta. A kutatási és fejlesztési munka eredményeként hét technológiai leírást rögzítettek a halszaporítás, a halnevelés és a halfeldolgozás témakörében, illetve két prototípus-leírás készült, amelyek közül az egyik használati mintaoltalmi védettséget is szerzett. A projekt fő feladata a teljes haltermelési és feldolgozási lánc során az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai kritikus pontok feltárása, a megelőzést segítő, illetve a már fellépett betegségektől mentesítő technológiák kidolgozása, és az ezeknél alkalmazható hatóanyagok feltérképezése és felhasználásuk gazdasági optimalizálása volt.

A projekt egyik fontos része volt az új haltermékek fejlesztése, ennek következtében pedig tíz új termékkel bővülhet a hazai kínálat pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából.

Az akvakultúra szektort termelési oldalról a tógazdasági haltenyésztéssel és intenzív haltermeléssel foglalkozó vállalkozások képviselték, a termékek piacra jutását pedig a halfeldolgozót üzemeltető gazdasági társaságok közreműködésével valósítja meg a konzorcium.

Az együttműködés résztvevői a következők voltak:

Bocskai Halászati Kft..
Czikkhalas Halastavai Kft..
Hoitsy és Rieger Kft.,.
Szabolcsi Halászati Kft., és a
The Fishmarket Halkereskedelmi Kft.

A nyereségérdekelt résztvevők munkáját két nonprofit kutatási intézmény, a gödöllői Szent István Egyetem és az MTA martonvásári Agrárkutató Központja szervezte meg. A teljes termelési folyamat nyomon követhetősége biztosítja a fogyasztók részére a minőségi, megfelelően ellenőrzött haltermékeket. Az eredmények bemutatására, illetve a tudás- és technológia-transzfer erősítésére 73 hazai és nemzetközi tudományos publikáció készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hal, ami felismeri az arcod Egy trópusi halfaj képes felismerni az emberi arcokat – mutatták ki a legújabb kísérletek. Ez az első alkalom, hogy bebizonyították, a halak erre is k...
Rekordszinten a globális halfogyasztás Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésé...
Fordult a kocka a haltenyésztésben Az étkezési hal előállításában már hosszú évek óta folyamatos csökkenést tapasztalnak a szakértők, de tavaly fordult a kocka. Mindez köszönhető annak ...
A hosszú nyár miatt finom pontyok kerülnek az aszt... Szép, hosszú nyár volt az idei. Ez nem csak a növénytermesztésben, hanem az akvakultúrában tevékenykedőknek is jól jött. Szépen fejlődtek idén a ponty...
Másfél mázsa hallal buktak le a csalók Ha Nébih, akkor razzia. Az ünnepek közeledtével pedig nem meglepő, hogy a bevásárlóközpontok és az éttermek halkínálatát veszi górcső alá az élelmisze...
Most érdemes halat venni: az utóbbi évek legfinoma... Hazánkban a hal nem tartozik a legkedveltebb húsok közé, mégis, 24-én este sokak asztalára fog kerülni belőle készült étel. A hazai halfogyasztásra je...