Fiatal magyar kutatóhölgy ért el komoly eredményt az élelmiszertartósítás technológiájában

Nagynyomású kezelés hatását vizsgálta nyers húspép minőségi jellemzőire Visy Anna, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének doktorandusza. Eredményeivel elnyerte a Német–Magyar Társaság és az MTA Agrártudományok Osztálya 1000 eurós Wolfgang Kessler kutatási díját. A nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (HHP) technológiája az 1990-es évektől terjedt el és ma már széles körben alkalmazzák élelmiszerek, élelmiszer-alapanyagok tartósítására, tulajdonságaik javítására. Visy Anna eredményei azt mutatják, hogy a nyomáskezelés a hagyományos gyártástechnológia hasznos kiegészítése lehet.

A technológia előnyei közé sorolható, hogy a kezelés során a mikroorganizmusok inaktiválódnak. Így a kezelt élelmiszerek íze, színe, tápanyagtartalma nem változik meg jelentős mértékben. A nyomáskezelés pontos fizikai-kémiai hatásairól azonban még hiányosak az ismeretek, ezért az erre irányuló kísérletek és mérések nagy újdonságtartalommal bírhatnak – írta a MATE. Visy Anna kutatásai során – Dr. Jónás Gábor egyetemi adjunktus témavezetésével – a nyers húspép vizsgálatára fókuszált. Ez azért is fontos, mert a húskészítmények (főként vörösáruk és felvágottak) minőségét alapvetően a nyers húspép tulajdonságai határozzák meg.

Visy Anna a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének nagy
hidrosztatikus nyomású élelmiszertartósító berendezésével végezte kutatását
Visy Anna a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének nagy hidrosztatikus nyomású élelmiszertartósító berendezésével végezte kutatását

Egyes korábbi kutatási eredmények már megmutatták, hogy a hagyományos hőkezelés előtt alkalmazott nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (HHP) javítja a húspép funkcionális tulajdonságait. Visy Anna épp ezért a nyomáskezelésnek

  • a nyers húspép színére, 
  • a hőkezelési veszteségére, 
  • az állományára, 
  • a reológiai tulajdonságaira és 
  • a fehérjedenaturációra gyakorolt hatását vizsgálta.
Nyomáskezelt húspépek
Nyomáskezelt húspépek

A nyomáskezelés hatása

A nyers húspépeket 100, 200 és 300 MPa nyomáson (a földi légnyomás 1000-, 2000- és 3000-szeresén) 5 percig kezelte, majd mérései alapján megállapította, hogy a nyomáskezelések hatására a húspép színe világosabb lett. A vörös színezete csökkent és fakóbb színezet kialakulása volt megfigyelhető. A 200 MPa nyomás a hőkezelési veszteség változása nélkül jelentősen javította a húspép állományát a kontrollmintához képest. Visy Anna eredményei azt mutatják, hogy a nyomáskezelés a hagyományos gyártástechnológia hasznos kiegészítése lehet. A 200 MPa nyomáson kezelt húspépek állománya, reológiai tulajdonságai kedvezőbbnek bizonyultak a kontrollmintákhoz képest. A HHP-kezelés a gyártási műveletek esetében – mint például a könnyebb töltési folyamat – előnyöket jelent a húspép viszkozitásának csökkentése által – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A szőlő gyökerében fontos hatóanyagra bukkantak a ... A világon először bukkantak rá szőlőalanyok gyökerében az epszilon-viniferin névre hallgató anyagra. A hatóanyag az antidepresszáns gyógyszerek készít...
Új növényfajták kifejlesztésén dolgozik egy magyar... Új Európai Uniós projekt, az úgynevezett SolACE, indult a  víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért, amiben jelentős rés...
Elindult a mezőgazdasági tudást és az oktatást seg... A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és az Agrárminisztérium elindította a Gödöllői Program elnevezésű együttműködést, amelynek célja az agrá...
Szigorúan őrzött korallszigeten kutatott a debrece... Egyedüli magyarként a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének vezetője, Radócz László is részt vett abban a nemzetközi expedícióban, amely a Ducie...
Kiderítik, melyik halakból kell többet és kevesebb... Magyar kutatók a vízi ökoszisztémák táplálékhálózati modelljeit elemezve arra keresik a választ, mely fajok halászatával milyen mértékben sérül az ök...
Új takarmánykiegészítő segíthet a teheneknek keves... A szarvasmarhák 11 százalékkal több metángázt juttatnak a légkörbe, mint ahogy azt korábban becsülték. A tehenek metánkibocsátása világszerte komoly ...