Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Akinek még nincs szüksége gyógyszerre, de némi korrigálásra igen, annak csodás hír, hogy a gyógynövények igazán hatékonyak ebben. Azoknak is segíthetnek ezek, akik már gyógyszert szednek, azonban szeretnének meggyógyulni, vagy legalább csökkenteni a gyógyszeradagjukat.
A gyógyszert fogyasztóknak mindenképpen egyeztetniük kell a kezelőorvosukkal a gyógynövényterápiát illetően – hívta fel cikkében a figyelmet a Magyar Mezőgazdaság.
Ez a hat gyógynövény segíthet a vércukorszint csökkentésében. Bizonyos mértékig hatékonyak lehetnek cukorbetegség fennállásakor is, azonban ilyenkor különösen ajánlott kikérni szakember véleményét a fogyasztásukról.
A hatos lista
Fahéj: Csökkentheti a vércukorszintet és segíthet kordában tartani a cukorbetegséget. Utánozza az inzulint és segíthet bejutni a cukroknak a sejtekbe. A fahéj rendszeres fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséggel járó szövődmények kialakulásának kockázatát.
Fehérbabhéj: Segíthet a hasnyálmirigy méregtelenítésében, amely ezáltal fokozhatja az inzulin kiválasztását.
Gyermekláncfű: A gyökere stimulálja a hasnyálmirigyet, így mérsékelheti a vércukorszintet.
Kapor: A kaporfogyasztás csökkenti a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát. Feltételezik, hogy a jótékony hatásai a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetők, amely segít semlegesíteni az ártalmas oxigénfajtákat, illetve szerepet játszik a béta-sejtek működésének fokozásában.
Kukoricabibe: Vércukorszint csökkentő tulajdonságát kutatások is alátámasztják. A belőle származó bioaktív anyagok antidiabetikus vegyületek fejlesztését is segíthetik.
Teacserje: Az antioxidáns vegyületekben gazdag tea fogyasztása 14-18 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Továbbá gátolhatja a szénhidrátok emésztését végző enzimek működését, fokozza a zsírsejtek glükózfelvételét, illetve az inzulinszekréciót – írták.
Csökkenthető a cukor utáni sóvárgás
Néha az ember nagy vágyat érezhet arra, hogy édességet fogyasszon. Az érzés kiváltója például ételérzékenység, tartós stressz, vércukorszint-ingadozás vagy hormonszintváltozás is lehet. Azonban a túlzott cukorbevitel akár szívproblémák, elhízás, kettes típusú diabétesz, hormonbetegségek vagy szorongás kialakulásához is vezethet, valamint függőséget is okozhat – írja a HealthShots.
Mindezek miatt érdemes minimalizálni a cukorbevitelt, illetve kiváltani valamivel a cukrot. A fahéj mellett további négy olyan fűszert írtak le, amelyek egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként segíthetnek csökkenteni az édesség utáni sóvárgást.
Fahéj: Ezen a listán is szerepel a fahéj a vércukorszint-stabilizáló hatása miatt. Az inzulinhoz hasonló szerepet vesz fel a szervezetben, és ösztönzi a glükóz eljutását a sejtekbe.
Gyömbér: Segít kordában tartani vércukrunkat. Emellett az ízének köszönhetően csökkenteni tudja a cukros íz utáni sóvárgást.
Görögszénamag: Aminosavai stimulálják az inzulintermelést.
Szegfűszeg: Amellett, hogy csökkenti a vérben a glükóz koncentrációját, javítja az inzulintermelést.
Kardamom: Íze segíthet pótolni az édes ízvilágot.kara